Σήμερα γιορτάζει ο Όσιος Δαυίδ εν Ευβοία.
Στην μονή του Οσίου Δαυίδ φυλάσσονται σε λειψανοθήκη τα θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου και άλλα πολύτιμα κειμήλια.
Τo evima.gr, κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα για την μεγάλη γιορτή για το νησί, έχοντας καλύψει τον χθεσινό Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που έλαβε χώρα χθες.
Το θαύμα του Αγίου
Ένα από τα πιο ξακουστά θαύματα ήταν όταν κάποτε ο άγιος χρειάστηκε να περάσει από την Αταλάντη στις Ροβιές. Παρακάλεσε εκεί ένα βαρκάρη να τον περάσει απέναντι. Ο βαρκάρης τον είδε ρακένδυτο και αρνήθηκε.
Τότε έβγαλε το τριμμένο ράσο του, το άπλωσε πάνω στο νερό της θάλασσας, έκανε το σημείο του Σταυρού, προσευχήθηκε και ανέβηκε επάνω του και ω του θαύματος, άρχισε να ταξιδεύει!
Παρών από τη Σοφία Νικολάου
Στον Εσπερινό της Μονής Οσίου Δαυίδ, παραβρέθηκε η υποψήφια βουλευτής Ευβοίας και Πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.
Επρόκειτο για ιστορική και ιδιαίτερα συγκινητική ημέρα για τους πιστούς στην Εύβοια και σε όλη την Ελλάδα.
Ένα και πλέον χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, η Μονή Οσίου Δαυίδ, επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς.
Ένα μοναστήρι το οποίο, την ώρα που οι φλόγες είχαν καταστρέψει όλη την περιοχή, σώθηκε όταν οι μοναχοί έκαναν λιτανεία των Ιερών Εικόνων και Αγίων Λειψάνων που φυλάσσονται εκεί.
Ένα χρόνο μετά τις φονικές πυρκαγιές
Έχει περάσει ήδη πάνω από χρόνος από τις πυρκαγιές του 2021 στη Βόρεια Εύβοια που σάρωσαν το νησί και άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές.
Οι φλόγες έφτασαν μέχρι και την Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ με τους μοναχούς να προχωρούν σε λιτανεία των Ιερών Εικόνων και των Αγίων Λειψάνων γύρω από το Μοναστήρι με τη μονή να έχει τυλιχτεί κυριολεκτικά στις φλόγες, χωρίς να καίγεται.
Ένα χρόνο μετά, το μοναστήρι έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς και δέχεται πλέον επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες που προσέρχονται στη μονή για να προσκυνήσουν τα λείψανα πολλών Αγίων και του ιδρυτή της Οσίου Δαυίδ του Γέροντος.
Η ιστορία του Μοναστηριού
Η Μονή ιδρύθηκε και ανεγέρθηκε γύρω στο 1540, ανάμεσα στα χωριά Δρυμώνα και Καλαμούδι, σε υψόμετρο 500 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καβαλλάρη χάρη στον Όσιο Δαυίδ.
Η φήμη της αγιότητάς του εξαπλώθηκε γρήγορα, έκανε πολλά θαύματα και πριν την οσιακή κοίμηση του (1 Νοεμβρίου) πολλούς οδήγησε προς σωτηρία.
Το βιβλίο «Ένας Σύγχρονος Άγιος – Ο Όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης) Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος», αναφέρει: «Η Αγία μας Εκκλησία επλήρωσε με μεγάλη χαρά τις καρδιές των πιστών, όταν στις 27 Νοεμβρίου του σωτηρίου έτους 2017 με θεοφώτιστη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη ανέγραψε στο Αγιολόγιό της, 26 χρόνια μετά την οσιακή κοίμησή του, τον μακαριστό Άγιο Γέροντα Ιάκωβο, Καθ ηγούμενο της ιστορικής Ιεράς Μονής μας του Οσίου Δαυίδ και πνευματικό πατέρα αναριθμήτων πιστών. Έτσι αναγνωρίστηκε και επιβεβαιώθηκε η αλάνθαστη συνείδηση των πιστών και επαληθεύθηκαν οι προφητικοί λόγοι των μακαριστών Επισκόπων του περί της αγιότητός του. Με τα χαρίσματα της προοράσεως και της διοράσεως, γνώριζε τον κάθε άνθρωπο, ακριβώς πως ήταν. Τον προσείλκυε με την αγάπη του και σιγά-σιγά τον βοηθούσε να βγάλει από μέσα του τα πάθη, τις αδυναμίες, τις αμαρτίες. Σε πολλούς προείπε, με πολλή διάκριση, μελλοντικά θέματα της ζωής τους… Με το ιαματικό χάρισμα που του έδωσε ο Θεός ευεργετήθηκαν πολλοί πάσχοντες αδελφοί. Είχε βέβαια και το χαρακτηριστικό όλων των Αγίων: Πολύ αυστηρός με τον εαυτό του και επιεικής με τους άλλους…».
Η Μονή κατά την περίοδο του Βυζαντίου είχε τιμηθεί με Αυτοκρατορικούς τίτλους που όμως κατά την πυρπόλησή της καταστράφηκαν ενώ, Πατριαρχικό σιγίλιο του 1638 επί Πατριάρχου Κυρίλλου αναγνώριζε την Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική αξία της Μονής.
Παράλληλα η συμβολή των Μοναχών στην επανάσταση του 1821 ήταν σπουδαία προκαλώντας την οργή των Τούρκων που κατέστρεψαν ολοσχερώς το Μοναστήρι, το οποίο και ανακαινίστηκε το 1877.
Ένα χιλιόμετρο βόρεια από τη Μονή βρίσκεται το «Αγιονέρι», όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο Όσιος Δαυίδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλυσε άφθονο και ιαματικό νερό, ενώ σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια στα νότια της Μονής, υπάρχει το «Ασκητήριο» του Οσίου Δαυίδ, ένα μικρό σπήλαιο σε βράχο, με το παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους.
Η Μονή γνώρισε μεγάλες δόξες και ανάπτυξη στα χρόνια της Ηγουμενίας του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Ιακώβου Τσαλίκη (1975-1991) ο οποίος κατετάγη επισήμως στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 27 Νοεμβρίου 2017.
Σήμερα η Μονή Οσίου Δαυίδ δεσπόζει στις πλαγιές του Καβαλλάρη, ανασυγκροτείται από τις μεγάλες καταστροφές του περσινού καλοκαιριού και δέχεται τους επισκέπτες που συρρέουν από όλες τις γωνιές της χώρας αλλά και εκτός συνόρων προκαλώντας αίσθημα δέους και κατάνυξης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr