Η λαγάνα παίζει αναμφίβολα κυρίαρχο ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, με την τιμή της να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι στην Εύβοια, στα 3,50 ευρώ.
Ωστόσο, σε πανελλαδικό επίπεδο οι καταναλωτές φέτος θα διαπιστώσουν αύξηση της τιμής της λαγάνας, έστω και ελάχιστη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας μια λαγάνα 750 γραμμαρίων αναμένεται να κοστίσει από 4 ευρώ έως και 4,50 ευρώ, που σημαίνει πως θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι.
Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι οι τιμές σε απαραίτητα προϊόντα για την παρασκευή της λαγάνας όπως λ.χ. το ελαιόλαδο, το ταχίνι και το σουσάμι έχουν αυξηθεί κατά 29% περίπου, οι αρτοποιοί της Εύβοιας θα διατηρήσουν την τιμή της λαγάνας, η οποία είναι στα 800 γραμμάρια, ίδια σε σχέση με πέρυσι, αλλά και σε σχέση με τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια γενικότερα!
Στο Εύβοια οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν την παραδοσιακή λαγάνα, ενώ τα τελευταία τρία περίπου χρόνια έχουν ενταχθεί στα αρτοποιεία της πόλης και λαγάνες λ.χ. με λιαστή ντομάτα, ελιές, σοκολάτα κλπ, οι οποίες από την πρώτη χρονιά που «παρουσιάστηκαν» στην τοπική αγορά άρχισαν να «φεύγουν» αμέσως, καθώς οι καταναλωτές τις δοκίμασαν και έμειναν ικανοποιημένοι.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φούρνων θα έχει διαθέσιμες προς πώληση λαγάνες από τις 5:00-6:00 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ενώ οι… αργοπορημένοι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους ότι το προϊόν θα αρχίσει να εξαντλείται από τις 2:00 το μεσημέρι κι έπειτα. Μάλιστα, αν ο καιρός είναι καλός την Καθαρά Δευτέρα, υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι φούρνοι να ξεμείνουν από λαγάνες νωρίτερα. Αυτό διότι με καλές καιρικές συνθήκες οι καταναλωτές προγραμματίζουν ημερήσιες αποδράσεις κι έτσι φροντίζουν να ψωνίσουν νωρίτερα λαγάνες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr