Η Εύβοια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το νερό.
Τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικά το φετινό καλοκαίρι, έχουμε πει το νερό… νεράκι και οι λύσεις που δίνονται είναι πρόσκαιρες.
Δεδομένης της πρωτοφανούς λειψυδρίας που πλήττει το νησί, για περιστατικά κλοπής… νερού από Πυροσβεστικό κρουνό, ενημερώνει η αυτοδιοίκηση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Με το φαινομένο αυτό, εκτός των άλλων να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον τόπο σε μια ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς, η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως όποιος συλληφθεί να παίρνει νερό από τον Πυροσβεστικό Κρουνό τού δικτύου ύδρευσης θα πληρώσει τις συνέπειες καθώς θα εκτελεστεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Η συνεχόμενη ανομβρία ,σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς που ήδη «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για το νερό στην Εύβοια.
Σε αρκετές περιοχές υπάρχει πρόβλημα τόσο με τις διακοπές όσο και με χαμηλή πίεση ακόμη και σε τουριστικά σημεία.
Μάλιστα, υπάρχουν περιοχές στην Εύβοια που το νερό έρχεται μόνο συγκεκριμένες ώρες την ημέρα με τον κόσμο να «τρέχει» για να προλάβει μερικές σταγόνες.
«Η λειψυδρία στην Ελλάδα είναι ένα ενδημικό φαινόμενο θα έλεγα, είναι το έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νερού, του διαθέσιμου νερού. Επομένως, η λειψυδρία υπάρχει λόγω της ξηρασίας, αλλά υπάρχει περίπτωση να έχουμε λειψυδρία χωρίς να έχουμε ξηρασία. Πολλές ανατολικές χώρες έχουν έλλειμμα, απλά μας φαίνεται πιο πολύ, όσο συνεχίζονται τα ξηρά και άνομβρα χρόνια», είχε σημειώσει πριν λίγο καιρό η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου.
«Υπάρχει ένα έντονο καμπανάκι στην Ελλάδα. Πρέπει σε κάθε χρήση νερού είτε είναι υδρευτική είτε αρδευτική- κυρίως στην αρδευτική- να βελτιωθούν οι μέθοδοι άντλησης να μεγαλώσει ο λόγος παραγωγικότητας του αγροτικού νερού», εξήγησε η κ. Μιμικού και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να μπει σε σωστές βάσεις το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.
«Θα πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης υδατικών πόρων που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα και κεντρικά κάτω από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο εκτίμησης, αξιοποίησης και διαχείρισης των υδατικών πόρων και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μοντέλα διακυβέρνησης όπως υπάρχουν», πρόσθεσε.
Ειδικότερα για τον δήμο Κύμης Αλιβερίου που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, χρειάζονται δραστικές αποφάσεις και γρήγορες κινήσεις.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες που είχαν επισκεφτεί την περιοχή για διακοπές ήπαν το νερό… νεράκι με ακόμη μεγαλύτερο να είναι το πρόβλημα στην Οκτωνιά, όπου το νερό είχε διακοπεί αρκετές ημέρες.
Έντονο το πρόβλημα έχει παράλληλα και ο οικισμός της Ακτή Νηρέως ο οποίος απαριθμεί γύρω στους 250 μόνιμους κατοίκους.
Ένα έργο που θα μπορούσε να δώσει τεράστια ανάσα στην περιοχή, είναι αυτό του φράγματος των Μανικίων που που έχει εκπονηθεί εδώ και 30 χρόνια και που προοριζόταν για να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης όλου του δήμου, αλλά και της Αμαρύνθου, και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Προς αυτή την κατεύθυνση, της ολοκλήρωσής του, κινείται η δημοτική αρχή του Νίκου Μπαράκου, που ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Λάζαρο Κυρίζογλου.
Ο τελευταίος, που στο παρελθόν είχε διατελέσει και νομάρχης στην Εύβοια, δεν έχασε χρόνο και έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο Λάζαρος Κυρίζογλου με την επιστολή του αναφέρει όλα τα προβλήματα στον πρωθυπουργό και του τονίζει πως με τη δική του πολιτική βούληση και παρέμβαση μπορεί το θέμα να λυθεί. Ευχή όλων να εισακουστούν οι εκκλήσεις προς τον πρωθυπουργό, και το θέμα να λυθεί.
Η επίσκεψη του πρώην Νομάρχη Εύβοιας με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ «έπιασε τόπο» καθώς ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου με υπόμνημα του , του έδωσε τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάγκη ολοκλήρωσης του φράγματος Μανικίων και ο κ Κυρίζογλου έστειλε αμέσως επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας του ότι η κατασκευή του φράγματος συνιστά μια αναγκαία παρέμβαση για όλη τη Νότια Εύβοια.
Στο υπόμνημα του ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:
«Η κατασκευή του φράγματος συνιστά μια αναγκαία και απαραίτητη παρέμβαση για όλη τη Νότια Εύβοια.
Αυτή την στιγμή ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας, αλλά και κακής ποιότητας νερού. Η επιχείρηση ύδρευσης εξυπηρετεί τους δημότες από 125 διαφορετικά σημεία άντλησης νερού δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος έχει επηρεαστεί και σε αρκετά σημεία εμφανίζει σημάδια υφαλμύρωσης. Ταυτόχρονα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για την λειτουργία όλων αυτών των αντλιοστασίων ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια το έτος και έχει οδηγήσει την ΔΕΥΑΚΑ στα πρόθυρα χρεοκοπίας και στην αδυναμία υποστήριξης των αναγκών των πολιτών.
Με τη λειτουργία του φράγματος θα απαιτούνται μόνο 4 αντλιοστάσια, καθώς η περιοχή που βρίσκεται είναι σε υψηλό υψόμετρο και η μεταφορά του νερού γίνεται με τη βαρύτητα, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα εξοικονόμηση ενέργειας .
Η κατασκευή του φράγματος μπορεί να δώσει λύση στην υδροδότηση περίπου 40.000 πολιτών τον χειμώνα και να καλύψει τις ανάγκες των θερινής περιόδου, όπου ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το φράγμα είναι μια πανέμορφη περιοχή σε μεγάλο υψόμετρο, στην οποία θα δημιουργηθούν τεράστιες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι ήδη στην ευρύτερη περιοχή ο δήμος σε συνεργασία με Γάλλους αναρριχητές έχει κατασκευάσει περίπου 1000 πίστες αναρρίχησης και έχει γίνει πόλος έλξης για τον εναλλακτικό τουρισμό κυρίως από το εξωτερικό.»
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Λάζαρος Κυρίζογλου επισημαίνει ότι:
«Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) μετέβην την 13.7.24 στο Δήμο Ερετρίας και την 14.7.24 στο Δήμο Κύμης –Αλιβερίου και είχα συνάντηση και συνεργασία με τους δημάρχους τους ως άνω δήμων.
Γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή, διότι διετέλεσα Νομάρχης Ευβοίας (1.3.1991 -18.1.1993) επί κυβερνήσεως του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Από τότε είχε ενταχθεί σε κυβερνητικό σχεδιασμό, μεταξύ άλλων, η κατασκευή του φράγματος Μανικίων,
με σκοπό την υδροδότηση του συνόλου του σημερινού Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και της Δημοτικής Ενότητας Αμαρυνθίων του Δήμου Ερετρίας.
Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου ξεκίνησε το 1999, εκτελέσθηκε το 60% του φυσικού του αντικειμένου και έκτοτε εγκαταλείφθηκε και παραμένει ημιτελές.
Στο συνημμένο ενημερωτικό σημείωμα παρέχονται περισσότερες διαδικαστικές και τεχνικές πληροφορίες και λεπτομέρειες. Και οι δύο δήμαρχοι (Κύμης-Αλιβερίου και Ερετρίας) αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής τονίζουν εναγωνίως το πολύ σοβαρό ζήτημα της ύδρευσης.
Ο πληθυσμός στις συγκεκριμένες περιοχές κατά τους θερινούς μήνες τετραπλασιάζεται.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Μόνο με τη δική σας ισχυρή πολιτική παρέμβαση μπορεί να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο χρονίζον πρόβλημα, προκειμένου να επανεκκινήσει η κατασκευή και η ολοκλήρωση του έργου.»
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr