Ο Γεώργιος Παπανικολάου (Κύμη Ευβοίας, 13 Μαΐου 1883 – Μαϊάμι, Η.Π.Α., 19 Φεβρουαρίου 1962) ήταν διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο, γνωστή ως Τεστ Παπ, που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου, όπως αναφέρει αναμνηστική πλάκα στο Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γ. Παπανικολάου».
Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Παπανικολάου, στην Κύμη Ευβοίας.
Στις 19 Φεβρουαρίου 1962 πεθαίνει ο επιστήμονας Γεώργιος Παπανικολάου, που με το προληπτικό τεστ που δημιούργησε, το τεστ Παπανικολάου ή Pap test όπως το ονόμασαν οι Αμερικανοί, προσέφερε ένα από τα σπουδαιότερα όπλα για την προστασία της υγείας της γυναίκας.
Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1883 στην Κύμη Ευβοίας. Ήταν γιος του γιατρού και πολιτικού Νικόλαου Παπανικολάου, που διετέλεσε δήμαρχος Κύμης και βουλευτής Ευβοίας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κύμη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και κατόπιν οι γονείς του τον έστειλαν στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές του, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο sansimera.gr
Το 1898, σε ηλικία 15 ετών, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1904 με άριστα. Ανήσυχο πνεύμα, μελέτησε φιλοσοφία (Νίτσε, Σοπεγχάουερ), μυήθηκε στη μουσική και την ποίηση, έμαθε Γαλλικά και Γερμανικά, και γενικά απέκτησε μια πολύπλευρη μόρφωση και εσωτερική καλλιέργεια.
Το 1907 μετέβη στη Γερμανία για μετεκπαίδευση, παρά την επιθυμία του πατέρα του, που ήθελε να ασκήσει μαζί του την ιατρική στην Ελλάδα. Τρία χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με την εργασία «Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των δαφνιδών». Αμέσως μετά επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου νυμφεύτηκε τη μυκονιάτισσα Μαρία-Ανδρομάχη Μαυρογένους, απόγονο της ηρωίδας του ’21 Μαντούς Μαυρογένους και συμμετείχε ως γιατρός στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.
Το 1913 μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και αρχικά ασχολείται με εξωιατρικές εργασίες μαζί με τη σύζυγό του για τα προς το ζην. Εκεί τον ανακαλύπτει ο διάσημος εκείνη την εποχή γενετιστής Τ. Μόργκαν, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει στο έργο του τα πορίσματα της διδακτορικής διατριβής του νεαρού Παπανικολάου και μεσολαβεί για την πρόσληψή του στο παθολογοανατομικό εργαστήριο του Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Από εκεί βρέθηκε στο ανατομικό εργαστήριο του ονομαστού πανεπιστημίου Κορνέλ και επιδόθηκε απερίσπαστος στο ερευνητικό του έργο.
Το 1917 μελέτησε το κολπικό επίχρισμα των κατώτερων θηλαστικών και συσχέτισε τη μορφολογία του με τον ορμονικό κύκλο και τις ανάλογες μεταβολές στη μήτρα και τις ωοθήκες των ζώων. Στη συνέχεια πραγματοποίησε κλινικές και εργαστηριακές μελέτες για τη διαγνωστική αξία της εξέτασης των κυττάρων του κολπικού επιχρίσματος στον άνθρωπο, με πρώτο «πειραματόζωο» τη γυναίκα του. Η έρευνά του επεκτάθηκε αργότερα σε γυναίκες του «Women’s Hospital» της Νέας Υόρκης και αποτέλεσε τη βάση για τη θεμελίωση της μεθόδου του για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Το 1928 έκανε την πρώτη του ανακοίνωση με τίτλο «Νέα διάγνωση του καρκίνου», η οποία αρχικά αντιμετώπισε τη δυσπιστία του ιατρικού κόσμου των ΗΠΑ. Ο ίδιος, όμως, ήταν απολύτως βέβαιος για την αξία της μεθόδου του για την κυτταρολογική διάγνωση του καρκίνου της μήτρας και συνέχισε με μεγαλύτερο ζήλο τις έρευνές του.
Στη μακρόχρονη επιστημονική του σταδιοδρομία ανήλθε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, με αποκορύφωμα τον τίτλο του καθηγητή της Κλινικής Ανατομικής (1947-1957). Το 1961 εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι, όπου ανέλαβε την οργάνωση του Καρκινολογικού Ινστιτούτου, το οποίο μετά τον θάνατό του στις 19 Φεβρουαρίου του 1962, μετονομάσθηκε σε Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γεώργιος Παπανικολάου».
Παρότι δεν τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ, για το οποίο είχε προταθεί δύο φορές, του απονεμήθηκαν πολλά αμερικάνικα ιατρικά βραβεία και μεταθανατίως το Βραβείο του ΟΗΕ. Το 1932 έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1949 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον ονόμασε επίτιμο διδάκτορα. Το 1954 εξέδωσε τον «Ατλαντα της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας», που αποτελεί την ολοκλήρωση και την επισφράγιση του έργου του.
Σήμερα το «Τεστ Παπ» χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Εύβοια: Από την Αμερική στην Κύμη προσωπικά αντικείμενα του Γ.Ν. Παπανικολάου – Δάκρυσαν οι Κουμιώτες
Ρίγη συγκίνησης στο σπίτι του μεγάλου Ευβοιώτη επιστήμονα Γεωργίου Ν. Παπανικολάου κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 15, Σεπτεμβρίου στην οικία του στην Κύμη.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής προς τους Ιατρούς που έφεραν προσωπικά αντικείμενα του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου στη γενέτειρα του, την Κύμη.
Εκδήλωση που έκανε άπαντες να δακρύσουν τόσο με τα λόγια που σκουπίστηκαν από τους ομιλητές όσο και με το βίντεο το οποίο προβλήθηκε με το μεγάλο Κουμιώτη επιστήμονα, βλέποντας και ακούγοντας τον να μιλάει για μια έρευνα του.
Τα προσωπικά αντικείμενα του Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου που έφεραν οι γιατροί από την Αμερική τοποθετήθηκαν ήδη στο Μουσείο.
Εικόνες με τα προσωπικά αντικείμενα του Γ. Ν. Παπανικολάου στο σπίτι του πλέον στην Κύμη
Οι παρευρισκόμενοι στην κατάμεστη αίθουσα του Γ.Ν. Παπανικολάου καταχειροκρότησαν του γιατρούς για την τόσο αξιόλογη κίνηση τους και τους ευχήθηκαν καλή διαμονή.
Εύβοια: Χρηματοδότηση 151.900,00 € για την ανάδειξη της οικίας του Γ. Παπανικολάου στην Κύμη
Εντάχθηκε με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ το έργο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με τίτλο «πολιτιστική ψηφιακή υποδομή διαχείρισης ιστορικού περιεχομένου και ανάδειξης του Γεώργιου Παπανικολάου ως την πιο λαμπρή προσωπικότητα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου».
Η πολυπόθητη απόφαση που υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα έφθασε στο δήμο Κύμης Αλιβερίου πριν λίγες μέρες.
Ο Δήμος είχε υποβάλει πρόταση για την διεκδίκηση της χρηματοδότησης στην πρόσκληση ΑΤ14 του προγράμματος με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ 1821-2021 που αφορά στην ανάδειξη των μεγάλων προσωπικοτήτων της χώρας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό στόχο της Δημοτικής αρχής και του Διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Παπανικολάου για την αξιοποίηση του σπιτιού του μεγάλου Κυμαίου επιστήμονα με τρόπο που να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρο το δήμο και να συνδεθεί με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Αποτελεί μια από τις δράσεις που βρίσκεται σε εξέλιξη για την λειτουργία και την ανάδειξη του Μουσείου του Γ. Ν. Παπανικολάου
Το ποσό της χρηματοδότησης του έργου φτάνει στα 151.900,00 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ)
Το ψηφιακό μουσείο που θα δημιουργηθεί στο σπίτι του Παπανικολάου θα βοηθήσει, στην πολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και θα έχει πολλαπλά οφέλη τουριστικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά για τον Δήμο και τους δημότες .
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr