Ειδησεις ευβοια

Με λουκέτο απειλούνται τα σχολικά κυλικεία στην Εύβοια

Με λουκέτο απειλούνται τα σχολικά κυλικεία στην Εύβοια
«Καμπανάκι» στα σχολικά κυλικεία καθώς ενδέχεται να βάλουν «λουκέτο» καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου λόγω των νέων διατάξεων που ορίζει η ΑΑΔΕ δημιουργώντας ένα πολύπλοκο φορολογικό πεδίο.

Οι ιδιοκτήτες των κυλικείων και στην Εύβοια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα προβλεπόμενα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ), κάνει λόγο για «λαιμητόμο» της ΑΑΔΕ στα σχολικά κυλικεία. Όπως τονίζεται ο κλάδος λειτουργεί υπό ένα πολύ ειδικό καθεστώς

Η ανακοίνωση της ΠΟΚΔΙΣ

«Εξυπηρετούμε συγκεκριμένο αριθμό ανηλίκων μαθητών για τον οποίο πληρώνουμε ανάλογο μίσθωμα στο σχολείο. Αυτονόητο είναι ότι από το κυλικείο ψωνίζει κατά μέσο όρο το 1/3 των φοιτούντων παιδιών. Υπάρχει συγκεκριμένη περιοριστική λίστα με επιτρεπόμενα προϊόντα προς πώληση, η οποία είναι πολύ μικρή και δεν καλύπτει το εύρος των αναγκών της σχολικής κοινότητας. Υπάρχει διατιμηση για τα περισσότερα από τα επιτρεπτά προϊόντα, η οποία έχει να αναθεωρηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ο πληθωρισμό έχει αλλάξει ριζικά το κόστος των πρώτων υλών και λοιπών αγαθών. Σημειωτέον δε ότι δεν έχουμε μειωμένο ΦΠΑ όπως θα ήταν αυτονόητο σε διατιμημενα προϊόντα.

Ο μέσος όρος ημερών εργασίας πανελλαδικά δεν ξεπερνά τις 135, ενώ πολύ συχνά χάνουμε το αναμενόμενο μεροκάματο μας για πάρα πολλούς λόγους ( απουσία εκπαιδευτικών η οποία συνεπάγεται κενές ώρες σε πολλαπλά τμήματα, εκδρομές, γιορτές, συνελεύσεις εκπαιδευτικών, τοπικές γιορτές, καταλήψεις μαθητών, καιρικά φαινόμενα κλπ ). Τις ημέρες αυτές, έχουμε και ζημιά από το εμπόρευμα που δεν πωλείται ενώ έχει ετοιμαστεί. πέραν των πραγματικών ημερών, βάση της νομοθετικής διάταξης Δ4 η οποία διέπει την λειτουργία του σχολικού κυλικείου, το μέγιστο ημερών είναι 189 κι από εκεί και πέρα, βάση της παραγράφου ‘η , αφαιρούνται ημέρες ανάλογα τις συνθήκες.

Μεγάλη οικονομική πληγή για εμάς είναι η μη τήρηση των κανονισμών του σχολείου, όταν στην πλειοψηφία οι εξώπορτες των σχολείων παραμένουν ανοιχτές και οι μαθητές παραγγέλνουν delivery οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που έχει το κυλικείο. Πέραν της οικονομικής απώλειας για εμάς, προκύπτει συχνά να είναι και πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, όταν στο σχολείο μπορεί να εισέλθει το οτιδήποτε. Κάθε χρόνο οι μαθητές σε όλα τα σχολεία μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το εισόδημα.».

Κι όμως όπως καταγγέλουν ότι «Μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι εκκαθαρίσεις συναδέλφων που έγιναν ανά την Ελλάδα, δεν ξεπέρασαν τις 200 από 4000 στο σύνολο. Καθημερινά είχαμε ενημέρωση από εκατοντάδες κυλικειαρχες οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το δικαίωμα των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, από την φοιτητική στέγαση ή το φοιτητικό επίδομα ενοικίου, από το κοινωνικό τιμολόγιο, από κδαπ, από επίδομα τέκνων και άλλα πολλά δικαιώματα τα οποία αντιστοιχούν σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανά οικογένεια.

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου ενημερωνόμαστε για την νέα εσωτερική οδηγία της ΑΑΔΕ η οποία ορίζει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των σχολικών κυλικείων σε 255 ημέρες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (δημοτικά) και 274 στην δευτεροβάθμια (γυμνάσια – λύκεια). Εκτός του ότι άρχισαν από το πρώτο εικοσιτετράωρο να βγαίνουν υπέρογκες εκκαθαρίσεις, ήρθε μήνυμα σε όσους είχαν ήδη εκκαθαριστεί οι δηλώσεις τους, ότι το ποσό τους διπλασιάζεται.

Όλο αυτό λοιπόν το φορολογικό πανδαιμόνιο, μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ για οικογένειες που ζουν από πραγματικά πενιχρό εισόδημα. Κανένα οικονομικό επίδομα! Κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, ουσιαστικά. Παιδιά εκτός παιδικών σταθμών εργαζομένων ανθρώπων. Φοιτητές ανήμποροι να ανταπεξέλθουν οικονομικά και γονείς χρεωμένοι για ποσά και εργασία τα οποία ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας των μεγάλων εγκεφάλων της ΑΑΔΕ, η οποία αγνοεί το ΦΕΚ και τις λοιπές υπουργικές αποφάσεις και επίσημες απαντήσεις που έχουμε στα χέρια μας, δείχνοντας μας για άλλη μια φορά την οδό της ανέχειας ή ακόμη και της ανεργίας.

Δεν αιτουμαστε και δεν παρακαλάμε για ανταπόκριση. Δεν ζητάμε πλέον να καταλάβετε, γιατί ήδη όλοι γνωρίζετε! Απαιτούμε και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο, την δίκαιη αντιμετώπιση μας με γνώμονα την δική μας αλήθεια και όχι τα κατά τις κατά την φαντασία σας ανύπαρκτες μέρες από τον χοροχρονο. Τέλος, όπως είναι αυτονόητο, όλοι οι συνάδελφοι με ΚΑΔ 56.29.2004 να συμπεριληφθούν στα δικαιώματα τους για τις απλές ανθρώπινες ανάγκες τους. Η καθυστέρηση των εκκαθαριστικών τους είναι υπαιτιότητα της ΑΑΔΕ και όχι δική μας. Αυτά τα χιλιάδες ευρώ που χάνουμε , τα έχουμε πληρώσει πολλάκις.»

Υπόμνημα διαμαρτυρίας του «Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Εύβοιας»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τέθηκε το υπόμνημα διαμαρτυρίας του «Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Εύβοιας» για το άδικο καθεστώς φορολόγησής τους και ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό απαντήσεις και λύσεις.  

Την οργή των Επαγγελματιών-Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων της Εύβοιας και ολόκληρης της χώρας προκαλεί το άδικο καθεστώς φορολόγησής τους.

Το Σωματείο επισημαίνει ότι η «Πανελλήνια Ομοσπονδία  Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων» κατέθεσε υπόμνημα τον Απρίλιο του 2024, όπου διατυπώνεται το αίτημα για ειδικό καθεστώς φορολόγησης του κλάδου, με κριτήριο τις πραγματικές ημέρες εργασίας, που –σύμφωνα με τη νομοθεσία– δεν ξεπερνούν τις 189 ετησίως. Το Υπουργείο την διαβεβαίωσε ότι τα σχολικά κυλικεία θα φορολογηθούν σύμφωνα με τις ημέρες λειτουργίας τους, οι οποίες δηλώνονται από τους μισθωτές των κυλικείων και βεβαιώνονται από τους Διευθυντές των σχολείων. Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες συμπληρώθηκαν και υποβλήθηκαν οι σχετικές φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν εκκαθαριστεί στο σύνολό τους, με ευθύνη της ΑΑΔΕ, και με αποτέλεσμα οι μισθωτές των κυλικείων να χάσουν πλήθος επιδομάτων που δικαιούνται (φοιτητικά, voucher παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ κ.α.).

Οργή για την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε οργή είναι η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, η οποία ορίζει τις ημέρες φορολόγησης των σχολικών κυλικείων σε 255 για την Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση και 274 για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μολονότι ο νόμος θέτει το ετήσιο όριο των 189 ημερών για τη λειτουργία τους. Οι μισθωτές των κυλικείων καταγγέλλουν ότι έτσι συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά (σαββατοκύριακα και αργίες, σχολικές εκδρομές, καιρικά φαινόμενα κ.λπ.), με συνέπεια να βεβαιώνονται για τη φορολογία τους ποσά που προκύπτουν από λανθασμένο υπολογισμό.

Τέλος, οι μισθωτές τονίζουν ότι ο κλάδος τους έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες, αφού εργάζονται ελάχιστες ημέρες το χρόνο και μάλιστα με περιορισμούς που δεν έχουν άλλοι κλάδοι (π.χ. τα είδη πώλησης είναι ελάχιστα και διατιμημένα). Επομένως, ζητούν να αναθεωρηθεί το άδικο καθεστώς της φορολόγησής τους που οδηγεί τα κυλικεία στο «λουκέτο» και καταδικάζει τους ίδιους στην ανεργία και τις οικογένειές τους στην ανέχεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr