Σχεδόν 500 καταγγελίες πολιτών για αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες έχουν γίνει μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες από το άνοιγμα της πλατφόρμας καταγγελιών «MyCoast» με πλήθος εξ αυτών να αφορά και την Εύβοια.
Μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του «MyCoast» οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν κατά πόσο τηρείται η νομιμότητα στις παραλίες στις οποίες βρίσκονται, και πιο συγκεκριμένα των όρων παραχώρησης της έκτασης των παραλιών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψη, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν σχετική καταγγελία.
Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ί την οποία επιθυμεί να καταγγείλει – Οι παραβάσεις διαπιστώνονται άμεσα καθώς υπάρχουν ήδη καταχωρημένες οι λεπτομέρειες παραχώρησης των εκάστοτε παραλιών.
Μόνο μία καταγγελία από τον ίδιο χρήστη κάθε φορά, ο οποίος εντοπίζεται κοντά στην παραλίαΗ νέα ψηφιακή πλατφόρμα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκίνησε να λειτουργεί στις 29 Απριλίου. Έκτοτε, την εφαρμογή έχουν «κατεβάσει» περίπου 14.000 πολίτες και μέχρι σήμερα (14/05) έχουν υποβληθεί περίπου 500 καταγγελίες για μη τήρηση των νόμιμων ορίων και πρακτικών στις παραλίες.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet.
Πώς λειτουργεί
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες:
Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.
Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στον χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.
Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.ά.
Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες.
Προσδιορίζουν τον λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.
Μπαίνει έτσι λοιπόν «τάξη» στον τρόπο λειτουργίας των beach bars και στις καντίνες με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση για τις παραλίες και τους αιγιαλούς στην Εύβοια.
Θεσμοθετούνται σημαντικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
- Φωτισμός
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο παράρτημα της ΚΥΑ, τοποθετούνται φωτιστικά σώματα που παρέχουν διάχυτο φωτισμό και έχουν τέτοια διαμόρφωση ώστε να εμποδίζεται ο σχηματισμός φωτεινής δέσμης που θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει ζώα, να ενοχλήσει επισκέπτες και περίοικους καθώς και πλωτά μέσα.
Σε περίπτωση που ο φωτισμός εξασφαλίζεται από φωτιστικά σώματα σε ιστούς αυτοί τοποθετούνται εκτός των ορίων των διαμορφωμένων διαδρόμων κυκλοφορίας.
Οι καλωδιώσεις φθάνουν στα φωτιστικά σημεία συνήθως υποδαπέδια (προστατευμένα εντός μεταλλικών στεγανών σωληνώσεων-καναλιών) είτε κατ’ εξαίρεση εναέρια πάντα με ασφαλή, καλαίσθητο και συντεταγμένο τρόπο.
Συνιστάται η ηλεκτροδότηση με χαμηλή τάση 48V (IP65)για λόγους ασφαλείας.
- Μουσική
Εφόσον τοποθετεί ηχητικά συστήματα, τα ρυθμίζει σε χαμηλή ένταση στον παραχωρούμενο χώρο.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ.
Καντίνες
Στην περίπτωση που τοποθετεί τροχήλατα αναψυκτήρια (καντίνες), απαιτείται να είναι εφοδιασμένος με άδεια λειτουργίας. Ο μέγιστος χώρος που μπορεί να καταλαμβάνει το τροχήλατο αναψυκτήριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 τ.μ..
Οι καντίνες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κέντρα αναψυχής κ.λπ.) και επίσης τουλάχιστον 100 μέτρα μεταξύ τους.
Απάτητες παραλίες: Προσδιορίζονται οι περιοχές προστασίας
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται επίσης οι «Απάτητες παραλίες», οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με το νόμο 5092/2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»).
Πρόκειται για 198 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.
- Δείτε με ένα κλικ εδώ τον πίνακα με τις παραλίες αναλυτικά.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:
- Η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων
- Η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα
- Η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων
- Η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.
- Η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής
- Η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr