Όταν η θάλασσα παίρνει φωτιά στην Εύβοια: Το ιδιαίτερο φαινόμενο στα νερά
Τ ο εντυπωσιακό φαινόμενο του «θαλάσσιου ατμού» στον Κάραβο του Αλιβερίου που παρατηρήθηκε το πρωί της Τρίτης που μας πέρασε κίνησε την περιέργεια όλης της Εύβοιας .Με φωτιά μες τη θάλασσα, παρομοίασαν οι αυτόπτες μάρτυρες το φαινομένου της θαλάσσιου ατμού στην Εύβοια.
Το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα του ουρανού σε συνδυασμό με θάλλασα που άχνιζε έδινε την ψευδαίσθηση πως το νερό εξαφανίστηκε.
Τ ο εντυπωσιακό φαινόμενο του «θαλάσσιου ατμού» στον Κάραβο του Αλιβερίου που παρατηρήθηκε το πρωί της Τρίτης που μας πέρασε κίνησε την περιέργεια όλης της Εύβοιας .
«Είναι συχνό φαινόμενο ειδικά όταν δεν έχει κύμα. Κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ τα νερά είναι ζεστά και με την διαφορά θερμοκρασίας αχνίζουν», είπε στο evima.gr ο κ. Δημήτρης κάτοικος του Καράβου.
Το φαινόμενο του «θαλάσσιου ατμού» παρατηρείται όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τη θερμοκρασία της θάλασσας, με αποτέλεσμα να «εξατμίζεται» το θαλασσινό νερό, δημιουργώντας αυτή την εικόνα.
Η ομίχλη είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα, πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους ή της θάλασσας, που αποτελείται από πολύ μικρά υδροσταγονίδια προερχόμενα από την συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας.
Υπάρχουν δύο τρόποι κατάταξης ειδών ομίχλης:
- 1) Ο πρώτος είναι ανάλογα με την ορατότητα που επιτρέπει:
- Ομίχλη (fog): ορατότητα 0-1 χλμ.
- Υγρά αχλύς (mist): ορατότητα 1-2 χλμ.
- Ξηρά αχλύς (haze): ορατότητα > 2 χιλιομέτρων.
- 2) Ο δεύτερος είναι ανάλογα του τρόπου σχηματισμού της:
- Ομίχλη ακτινοβολίας
- Ομίχλη αναμίξεως
- Ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς ή ομίχλη θαλάσσης
- Θαλάσσιος καπνός
Ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς ή ομίχλη θαλάσσης
Έτσι ονομάζεται η ομίχλη εκείνη που σχηματίζεται από την μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από ψυχρότερη επιφάνεια. Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συνήθης στην επιφάνεια της θάλασσας, για αυτό και ονομάζεται ομίχλη θαλάσσης.
Απαραίτητος όμως όρος δημιουργίας της είναι η ψυχρή επιφάνεια ξηράς ή θάλασσας να είναι τόσο ψυχρή που να μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του.
- Ευνοϊκοί παράγοντες σχηματισμού ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς είναι:
- α) Η εισβολή υγρού και σχετικά θερμού αέρα από την ξηρά στη ψυχρότερη θαλάσσια περιοχή.
- β) Η μεταφορά αέριας μάζας από θερμή θαλάσσια επιφάνεια σε άλλη ψυχρότερη, και
- γ) Η μεταφορά ψυχρής αέριας μάζας σε περιοχή θερμότερης θαλάσσιας επιφάνειας. Στη περίπτωση αυτή ενδεχομένως και να σχηματισθεί ο λεγόμενος θαλάσσιος καπνός.
Φωτογραφία: Antonios L.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr