Για σεισμική δραστηριότητα, η οποία περίπου το τελευταίο 12ωρο παρουσιάζει μια σχετική ύφεση χωρίς όμως να μπορεί κανείς να εγγυηθεί ακόμα ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό στην Εύβοια, κάνει λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος .
Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο σχόλιο του κ. Παπαζάχου ότι ο σεισμός ίσως να μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο που θα φτάσει τα 6 Ρίχτερ, και είπε:
«Αυτό είναι βεβαίως ένα ενδεχόμενο, με μικρή όμως πιθανότητα, κατά τη δική μου γνώμη και εκτίμηση. Νομίζω ότι αύριο θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο σταθερό, κάτι πιο κατασταλαγμένο, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα από τις 25 Οκτωβρίου κι έπειτα».
Επίσης δήλωσε με έμφαση ότι δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία στους σεισμούς από τον Οκτώβριο.
«Πρέπει να αξιολογήσουμε λοιπόν την κατάσταση, διότι αυτή η μικρή σεισμική δραστηριότητα που κορυφώθηκε με τον προχθεσινό σεισμό, τον πρωινό που ήταν 4,7 ρίχτερ και περαιτέρω κορύφωση στις 5, με το μετασεισμό 5 Ρίχτερ προχθές το βράδυ. Αποδεικνύεται επομένως ότι από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι προχθές το βράδυ, είχαμε μία έντονη σεισμική δραστηριότητα. Πρέπει να την ελέγξουμε, να δούμε τι έχει γίνει μετά το πεντάρι, να τα συγκρίνουμε, για να μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα», εξήγησε.
Yπενθυμίζεται εξάλλου πως σχεδόν σύνηθες φαινόμενο ήταν το τελευταίο διάστημα οι σεισμικές δονήσεις στην Εύβοια αφού πέραν από τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στο νησί τα τελευταία εικοσιτετράωρα αλλά και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που αναμενόμενα ακολούθησε αυτών, οι κάτοικοι του νησιού και ειδικότερα της περιοχής των Νέων Στύρων παρατηρούν πως σεισμοί, φυσικά πολύ μικρότερης κλίμακας, γίνονταν ήδη τους τελευταίους δύο μήνες.
Συγκεκριμένα, όπως περιγράφουν οι πολίτες στο evima.gr- γεγονός που αναμφισβήτητα μπορεί να επαληθευθεί από τα δεδομένα των αυτόματων λύσεων-, όλον τον Σεπτέμβρη αλλά και στα μέσα Οκτώβρη στην περιοχή εκδηλώνονταν μικροσεισμοί, χοντρικά της τάξης των 2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.
Ερωτηθείς εάν έχει συναντήσει ξανά ανάλογες περιπτώσεις, με σεισμικές δονήσεις μεγάλων χρονικών διαστημάτων ή αν είναι κάτι καινούργιο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Όχι. Συμβαίνει πολλές φορές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Πάνω από τρεις μήνες είχαμε την σεισμική ακολουθία, η οποία κατέληξε στον τελικό σεισμό, γύρο στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021».
«Χρειάζεται περισσότερη αυτοσυγκράτηση και συνεννόηση μεταξύ των επιστημών», αναφορικά με το τι λέγεται από τους ειδικού στον κόσμο για σημαντικά ζητήματα όπως τα φυσικά φαινόμενα που όταν ξεσπάσουν μπορούν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές και να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. «Χρειάζεται λοιπόν σύνεση, προσοχή και συνεννόηση πάντα μεταξύ των επιστημόνων και μέσα στα πλαίσια των θεσμοθετημένων οργάνων που παρέχει η πολιτεία μας».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr