Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη – Η ιστορία
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη – Η ιστορία

Προλήψεις, μύθοι και πραγματικότητα επικρατούν από τον 19ο αιώνα για την Παρασκευή και 13, μία μέρα, που όταν πέφτει στο ημερολόγιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τα δεινά που θα συμβούν.

Παρασκευή και 13 και η λαϊκή παράδοση μάς προειδοποιεί πως πρόκειται για μια εξαιρετικά γρουσούζικη μέρα, με μια σειρά από ατυχίες και κακές συμπτώσεις να… παραμονεύουν.

Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένοι που αντιπαθούν τόσο πολύ αυτή την ημέρα, που το λεξικό «Skepdic.com», έχει συμπεριλάβει στον κατάλογό του το λήμμα «παρασκευηδεκατριαφοβία» (paraskevidekatriaphobia), που αναφέρεται στους ανθρώπους που διακατέχονται από έναν παράλογο φόβο σχετικά με την ημέρα.

Εάν και οι περισσότεροι από εμάς, λοιπόν, γνωρίζουμε πως είναι μια ημερομηνία συνδεδεμένη με την κακοτυχία, στην πραγματικότητα, η προκατάληψη αυτή θεωρείται αρκετά καινούρια, μετρώντας περίπου 100 χρόνια, σύμφωνα με το BBC.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι ρίζες της θεώρησης της εν λόγω ημέρας ως άτυχης δεν είναι γνωστές. Ωστόσο οι ιστορικοί πιστεύουν πως πρόκειται για ένα συνδυασμό του αριθμού 13 που θεωρείται γρουσούζικος και μεμονωμένα και της ημέρας Παρασκευής, που επίσης θεωρείται ιστορικά γρουσούζικη.

Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη

Με βάση το ρεπορτάζ του «National Geographic», οι ρίζες της αντίληψης του αριθμού 13 ως γρουσούζικου εντοπίζεται ήδη από την σκανδιναβική μυθολογία, όταν ο θεός της απάτης, Λόκι, εισέβαλε με βία στη Βαλχάλα, τη στιγμή που οι 12 βασικοί θεοί απολάμβαναν το δείπνο τους. Ο Λόκι κατάφερε να σκοτώσει το θεό του φωτός και της αθωότητας, Μπαλντρ, και τότε όλη η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι και το πένθος. Ήταν μια κακή, άτυχη μέρα».

Η πρόληψη αυτή μεταφέρθηκε και στα χριστιανικά χρόνια, με τον Ιούδα να θεωρείται ως ο 13ος καλεσμένος που έκατσε στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου, λίγο πριν δώσει στον Ιησού το φιλί της προδοσίας που οδήγησε στη σταύρωσή του.

Ακόμα και σήμερα, ο αριθμός 13 θεωρείται τόσο γρουσούζικος, που κάποια ξενοδοχεία δεν έχουν δωμάτια με τον αριθμό αυτό, πηδώντας από το 12 στο 14.

Από την άλλη, η Παρασκευή έχει περιγραφεί ως άτυχη ήδη από τον 14ο αιώνα, μέσα από το δημοφιλές βιβλίο της εποχής «Canterbury Tales», όπου αναγράφεται χαρακτηριστικά: «[…] και την Παρασκευή έπεσε όλη αυτή η ατυχία». Μάλιστα, η πρόληψη αυτή παραμένει ιδιαίτερα επίμονη σύμφωνα με τη ναυτική παράδοση, η οποία τονίζει πως η έναρξη ενός ταξιδιού με το πλοίο ημέρα Παρασκευή, φέρνει κακοτυχία.

Τέλος, στη Βρετανία, συνήθιζαν να κρεμάνε τους θανατοποινήτες εγκληματίες ημέρα Παρασκευή, γεγονός που προσδίδει στην αντίληψη της ημέρας ως γρουσούζικης.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr