Πεταλιοί: Το σύμπλεγμα νησιών στην Εύβοια που δίχασε δύο πανίσχυρες οικογένειες
Οι Πεταλιοί βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω του μακελειού στη ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα, με δράστη έναν ηλικιωμένο Αιγύπτιο.Στο μικροσκόπιο των Αρχών παραμένουν τα βαθύτερα αίτια της τραγωδίας με τους τέσσερις νεκρούς στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας στη Γλυφάδα, που αποτέλεσε ένα χτύπημα για την εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση.
Ενα χτύπημα που μπορεί να μη σχετίζεται αλλά έρχεται ενώ υφίσταται η ενδοοικογενειακή κόντρα αλλά και σύγκρουση με τον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο για τους Πεταλιούς.
Με δήλωσή του ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης ζήτησε «να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση του εν λόγω περιστατικού με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».
Και μπορεί η χθεσινή τριπλή δολοφονία να μη σχετίζεται με τη… ναυμαχία των Πεταλιών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο εφοπλιστών, Καρνέση και Εμπειρίκου, έχει συζητηθεί πολλάκις στις δικαστικές αίθουσες και έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα Μέσα Ενημέρωσης. Επί της ουσίας, η διαμάχη αφορά τον έλεγχο της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί», η οποία διαχειρίζεται το φερώνυμο σύμπλεγμα του νότιου Ευβοϊκού.
Η ιστορία των Πεταλιών
Οι Πεταλιοί έχει επικρατήσει να λέγονται οι «Μαλδίβες της Ελλάδας». Το σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται απέναντι από το παραθαλάσσιο χωριό Μαρμάρι της νότιας Εύβοιας, στον Ευβοϊκό, έχει συγκεντρώσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν γοητευτεί από τους εξωτικούς κολπίσκους και τα γαλαζοπράσινα νερά τους.
Ο τελευταίος Οθωμανός κάτοχος των νησιών, ο Ομέρ Πασάς, τα πούλησε το 1836 στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, γενικό πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το 1870 οι Πεταλιοί αποκτήθηκαν από τον βασιλιά Γεώργιο Α’, η οικογένεια του οποίου τα πούλησε αργότερα στους Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο.
Εκείνοι μεταβίβασαν μέρος των Πεταλιών στον αδελφό τους Μιχάλη και το 1924 πούλησαν το σύμπλεγμα σε εταιρεία συμφερόντων τους. Το 1926 η εταιρεία τους πούλησε στον Μαρή Εμπειρίκο, που έγινε αποκλειστικός ιδιοκτήτης και δέκα χρόνια μετά, το 1936, ο ίδιος τους μεταβίβασε στην τότε ιδρυθείσα «Κτήμα Πεταλιοί».
Ακολούθησε η έκδοση μετοχικών τίτλων, που μετά τον θάνατο του Μ. Εμπειρίκου το 1969 περιήλθαν στους γιους του, Ανδρέα και Περικλή.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος μεταβίβασε εν συνεχεία τους τίτλους στα δικά του παιδιά, Μαρή και Κορνηλία, και μετά τον θάνατο της τελευταίας, το 1986, οι μετοχικοί τίτλοι του 50% της εταιρείας περιήλθαν αποκλειστικά στον Μαρή Εμπειρίκο.
Παράλληλα, ο Περικλής Εμπειρίκος το 1976 πούλησε το υπόλοιπο 50% στην οικογένεια του εφοπλιστή Νικόλαου Παπαληού, η οποία με τη σειρά της το 1986 μεταβίβασε το μερίδιό της από την «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» στη λιβεριανή εταιρία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση.
Οι εφοπλιστές και οι Πεταλιοί
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι δύο εφοπλιστές, Καρνέσης και Εμπειρίκος, αποφάσισαν να πουλήσουν 200 στρέμματα στο Μεγανήσι στον γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ. Το ακίνητο του Πικάσο πουλήθηκε αργότερα σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ.
Υπενθυμίζεται ότι στη Μεγαλόνησο, ένα από τα νησιά του συμπλέγματος, η Grivalia Hospitality αναπτύσσει το υψηλών προδιαγραφών project «Six Senses Megalonisos». Στο συγκεκριμένο νησί λέγεται ότι η Μαρία Κάλλας είχε εξοχική κατοικία, ενώ τη δεκαετία του 1960 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες, βασιλιάδες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set, μεταξύ των οποίων, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr