Σεισμοί στην Εύβοια: Έτσι θα δείτε αν το σχολείο σας είναι ασφαλές
Οι συνεχόμενοι σεισμοί στην Εύβοια έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.Έντονη ανησυχία επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στην Εύβοια μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς που ταρακουνούν το νησί από πέρσι το Νοέμβριο, με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 5 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά αλλά και σχολεία στην Εύβοια, με τους γονείς να ανησυχούν ιδιαίτερα για το πόσο ασφαλές είναι τα σχολικά κτήρια για τα παιδιά τους.
Μια εφαρμογή για έξυπνες τηλεφωνικές συσκευές και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ελέγχουν τη σεισμική τρωτότητα των σχολείων δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου RiskSchools που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο χρήστης της εφαρμογής εισάγει σε μια ειδική φόρμα στοιχεία όπως η θέση του κτιρίου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, η ηλικία και τα υλικά κατασκευής, τα εδαφικά χαρακτηριστικά της θέσης του, η κατηγορία του εδάφους κ.α. και η βαθμολογία που προκύπτει μέσω του σχετικού λογισμικού κατατάσσει το κτίριο στην κατηγορία του επαρκούς ή στην κατηγορία του κτιρίου για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση. Παράλληλα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διενεργούνται αναλύσεις σε περαιτέρω επίπεδο μέσω της χρήσης καμπυλών σεισμικής τρωτότητας, από τις οποίες προκύπτει και πάλι ο βαθμός σεισμικής τρωτότητας του κτιρίου.
Η εφαρμογή και η πλατφόρμα παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα με τίτλο: «Σεισμική τρωτότητα & διακινδύνευση σχολικών κτιρίων» που διοργάνωσαν στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τo Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
Tι έδειξαν οι έλεγχοι στα σχολεία
Σύμφωνα με την Δρ. Πολιτικό Μηχανικό Άννα Καρατζέτζου, η εφαρμογή που δημιουργήθηκε με βάση τη μεθοδολογία του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού (ΟΑΣΠ 2000) και η πλατφόρμα λειτούργησαν πιλοτικά από το 2022 ως το 2023 για την αποτίμηση της σεισμικής τρωτότητας σε 360 σχολεία από τα 1800 που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία. «Η τεχνογνωσία πλέον υπάρχει, τα εργαλεία αυτά υπάρχουν και θα είναι διαθέσιμα στους αρμόδιους φορείς σε δύο με τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση του σχετικού έργου» είπε η κ. Καρατζέτζου. Η ίδια πρόσθεσε πως οι φορείς θα έχουν τα εργαλεία αυτά στη διάθεσή τους ώστε να τα διαχειριστούν.
«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα το οποίο προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τον προσεισμικό έλεγχο» τόνισε από την πλευρά του ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριαζής Πιτιλάκης. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που μπορεί ακριβώς να κάνει τον έλεγχο τον υφιστάμενων σχολικών κτιρίων σε μεγάλη κλίμακα, να βαθμονομήσει και να ιεραρχήσει τον βαθμό τρωτότητας ώστε να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται στη συνέχεια».
Το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και διεθνώς και να προσαρμοστεί κατάλληλα και για άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως συστήματα υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία), δημόσια κτίρια, κλπ.
Τα σχολικά κτίρια εκπέμπουν SOS
Για ακόμη μια σχολική χρονιά τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων αποτελούν βραχνά για την ανεμπόδιστη λειτουργία των σχολικών μονάδων καθώς ανά την Ελλάδα πολλά κτίρια εκπέμπουν SOS και αποτελούν κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών.
Δυστυχώς εν έτει 2024 πολλά σχολεία φιλοξενούνται σε ακατάλληλα σχολικά κτίρια, με αμφιβόλου αξιοπιστίας στατικότητα ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά πτώσης σοβάδων. Οι σχολικές υποδομές «υποφέρουν» από μακροχρόνιας έλλειψη συντήρησης με αποτέλεσμα διαρκώς να έχουμε επικίνδυνα περιστατικά για τη ζωή των παιδιών. Η κατάρρευση σοβάδων και οι πλημμυρισμένες αίθουσες είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο με αποκορύφωμα την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού σχολείου Σερρών το 2022 και τον τραγικό θάνατο 12χρονου μαθητή.
Υπουργεία και αρμόδιες επιτροπές της Κτ.Υπ. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων πρέπει να ελέγξουν όλα τα σχολικά κτίρια και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας ενώ σε δεύτερο χρόνο αναδεικνύεται η ανάγκη κατασκευής νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr