Σεισμός στην Εύβοια: Γιατί οι ειδικοί ζωντανεύουν τις μνήμες από τη δόνηση του 1981
Μεγάλος ο προβληματισμός από τις αλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην Εύβοια που φέρνουν μνήμες από τον σεισμό του 1981 σε κάποιους ειδικούςΙδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Εύβοια, ο οποίος ακολούθησε τον σεισμό που έγινε νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας.
Οι σεισμολόγοι φαίνεται πως έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο σχετικά με το αν ήταν ο κύριος σεισμός ή εάν πρόκειται να σημειωθεί κάποιος μεγαλύτερος, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για άγνωστο ρήγμα, ζητώντας υπομονή 1-2 μέρες για να υπολογιστεί το μέγεθος του ρήγματος. Υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που θυμούνται τον μεγάλο σεισμό του 1981 φοβούμενοι νέο σεισμό στις Αλκυονίδες.
Ο σεισμός του 1981
Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μίλησε ο Άκης Τσελέντης, με αφορμή τον σεισμό στην Εύβοια, και ανέφερε ότι έπρεπε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για την περιοχή των Αλκυονίδων. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια».
«Είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή» ανέφερε ο κ. Τσελέντης, ενώ έκανε λόγο και για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών. «Γι΄ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή η συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα» συμπλήρωσε.
Εξηγώντας περαιτέρω, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέφερε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια και επειδή γειτνιάζει με την Αθήνα θέλει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Και επειδή στο παρελθόν μας έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, πραγματικά την κοιτάμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Την έχουμε βέβαια ζώσει με όργανα» τόνισε. Η περιοχή είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μέγεθος, απάντησε σε σχετική ερώτηση, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, ενώ πραγματοποιεί εκεί και σειρά από ομιλίες για το θέμα.
Με βάση αυτά τα λεγόμενα, είναι φυσικό ο κόσμος να αγωνιά, αφού κανείς δεν έχει ξεχάσει τι είχε συμβεί στο τελευταίο μεγάλο σεισμό με τις Αλκυονίδες.
Φόβο εκφράζει και ο Ευθύμιος Λέκκας
Σύμφωνα με Τα Νέα, τους φόβους του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκη Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στην περιοχή των Αλκυονίδων, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας . Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.
Όπως διευκρίνισε, δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια: «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού», επεσήμανε.
Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr