«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός (των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια) ήταν ο κύριος» είπε στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Παπαζάχος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
«Ένας σεισμός της τάξης του 5,5 – 6 μπορεί να γίνει πρακτικά οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο. Οι χαμηλές σεισμικότητας περιοχές δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν σεισμούς» διευκρίνισε ο κ. Παπαζάχος.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ο χθεσινοβραδινός ήταν ο κύριος σεισμός. Πιθανότατα κατά 70%, μπορεί να είναι ο κύριος, αλλά τι σημασία έχει αυτό για τους κατοίκους; Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε έναν 4,5 έναν 4,8… Το μήνυμα είναι ότι η εβδομάδα θα είναι δύσκολη, είτε έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είτε όχι και κτήρια με σοβαρά προβλήματα δεν πρέπει να κατοικηθούν» ξεκαθάρισε.
Όπως επισήμανε ο Κώστας Παπαζάχος, οι κάτοικοι, πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαστούν για το χειρότερο, δηλαδή ότι η ακολουθία θα είναι κατ’ ελάχιστον εκτεταμένη σε χρόνο, άρα όχι συναθροίσεις, και τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες, γιατί και με μικρό σεισμό υπάρχει κίνδυνος πανικού και τραυματισμών.
Τσελέντης: «Γιατί ήταν αισθητός ο σεισμός της Εύβοια»
Πάνω από 80 μετασεισμούς έχει δώσει ο χθεσινοβραδινός σεισμός στην Εύβοια, με τα 4,4 Ρίχτερ να είναι ο μεγαλύτερος, τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.
Δείχνοντας έναν χάρτη στο κινητό του (κάτω φωτό), εξήγησε ότι οι μπλε και πράσινες κηλίδες είναι οι μετασεισμοί. «Βλέπετε και μια κόκκινη γραμμή (…) ήταν οριζόντιο ρήγμα με κατεύθυνση προς Αθήνα, η ενέργεια του ρήγματος “έφυγε” προς την Αθήνα, και γι’ αυτό ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην πρωτεύουσα» σημείωσε ο καθηγητής.
«Το ρήγμα αυτό δεν έχει δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό, άντε να δώσει 5,3, έτσι πιστεύω» σχολίασε ο Άκης Τσελέντης. «Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει πολύ μικρές διαστάσεις για να επηρεάσει άλλα ρήγματα» πρόσθεσε.
Όπως επισήμανε δε, η περιοχή αυτή (στην Εύβοια) «εδώ και τόσα χρόνια δεν μας έδινε σεισμούς». «Όταν πριν από πολλά χρόνια ήθελαν να κάνουν πυρηνικό σταθμό η μόνη περιοχή που επέλεξαν ήταν αυτή γιατί δεν είχε σεισμικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το πρόβλημα μας είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια… Οι κάτοικοι πρέπει να τα αποφεύγουν, ειδικά αν έχουν κάποιες ρωγμές» τόνισε.
«Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ο 4.7 είναι ο κύριος σεισμός»
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μίλησε στo Mega για τη σεισμική δόνηση στην Εύβοια αλλά και το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» σεισμών.
«Από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό.
«Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός,αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε.
«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ολοκληρώνοντας, ο σεισμολόγος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr