Στον ρυθμό των ρίχτερ παραμένει το νησί της Εύβοιας μετά τις αλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί μετά και τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας των 4,3 βαθμών Ρίχτερ, είναι μεγάλα καθώς συνεχίζονται αποκολλήσεις βράχων από το βουνό «Καντήλι», που όπως λένε κτηνοτρόφοι της περιοχής είναι πολύ επικίνδυνη η κατάσταση και αναγκάστηκαν να μετακινήσουν τα κοπάδια τους σε ασφαλέστερα σημεία.
Την ίδια ώρα η σεισμική ακολουθία στην Εύβοια συνεχίζεται, καθώς το πρωί της Τρίτης σημειώθηκαν τρεις νέοι σεισμοί.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η πρώτη σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις ο6:25 εννέα χιλιόμετρα ανατολικά- βορειοανατολικά των νέων Στύρων με εστιακό βάθος τα 8,4 χιλιόμετρα, ενώ η δεύτερη σεισμική δόνηση πιο ισχυρή – καταγράφηκε στις στις 06:27 το πρωί 9 χιλιόμετρα ανατολικά -νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στα νότια του νησιού.
Ενώ στις 07.17 σημειώθηκε και τρίτη δόνηση 2,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 8 χλμ νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες, με εστιακό βάθος τα 10,2 χιλιόμετρα.
Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ευβοίας.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι μετασεισμοί του σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου. «Έχουμε, τόνισε, μια ομαλή μετασεισμική ακολουθία και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».
«Πάντα περιμένουμε μεγάλο σεισμό, ο ελληνικός χώρος έχει εξαιρετικά μεγάλη σεισμικότητα που μπορεί να εκφραστεί ανά πάσα στιγμή» σχολίασε ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, με φόντο τις σεισμικές δονήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Εύβοια.
Ο κ. Λέκκας κλήθηκε να σχολιάσει την ανησυχία που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα για έναν επικείμενο σεισμό και μετά τις δηλώσεις σεισμολόγων και τις προειδοποιήσεις για ρήγμα στην περιοχή των Αλκυονίδων.
Προβληματισμός για τα παλιά κτήρια
Έπειτα, ανέφερε ότι «είμαστε η χώρα με τις λιγότερες επιπτώσεις. Βεβαίως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε να κάνουμε με έναν αντισεισμικό ιστό πολύ ανθεκτικό, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως τα παλιά κτήρια».
Όπως είπε, στον Δήμο Αθηναίων, υπάρχουν 1.500 κτήρια, «αλλά είναι με άγνωστο ιδιοκτήτη ή πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ή εγκαταλελειμμένα ή ιστορικά».
Σχετικά με τον ισχυρισμό Τσελέντη για «σεισμό 6 με 6,5 Ρίχτερ», ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Πάντα υπάρχει μία συζήτηση μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων. Η κάθε ομάδα μεταφέρει τα δικά της ευρήματα. Η κάθε περιοχή έχει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός. Εμείς εδώ έχουμε αποδείξει ότι διαχειριζόμαστε πολύ καλά έστω και μεγάλους σεισμούς».
Τέλος, τόνισε πως «όταν υπάρχει μια πληροφορία, από οπουδήποτε, πάντα κάνουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Να τον μηδενίσουμε δεν μπορούμε».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr