Με την πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να έχει απασχολήσει την Εύβοια που ταλαιπωρείται από σεισμικά φαινόμενα την τελευταία διετία, ιδιαίτερα χρήσιμος είναι για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, ο διαδικτυακός ιστότοπος της Βάσης Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) που που εκπονείται την τελευταία διετία υπό την εποπτεία του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).
Συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πατρών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.
Ο ιστότοπος παρέχει «ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών».
Οι χρήστες του μπορούν να αναζητούν τα ενεργά σεισμικά ρήγματα και με ένα κλικ πάνω στις κόκκινες και κίτρινες γραμμές που εμφανίζονται στο χάρτη να έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Υπενθυμίζεται πως για τον σεισμό που εκδηλώθηκε πρόσφατα στην Εύβοια η επιστημονική κοινότητα ήταν σε γενικές γραμμμές καθησυχαστική.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι είναι σύνηθες φαινόμενο για τη συγκεκριμένη περιοχή και πρόσθεσε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή Ψαροπούλι. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», ανέφερε.
«Δεν είναι έκπληξη» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μετά τον σεισμό εκδηλώθηκαν περίπου 17-18 μικροσεισμοί της τάξης των 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» σημείωσε. «Μέσα στα αναμενόμενα είναι ένας σεισμός της τάξης των 3,5-4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τον θέλουμε αυτόν τον σεισμό για να κλείσει η μετασεισμική ακολουθία» συμπλήρωσε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».
«Σεισμός μεγέθους 4,5 με επίκεντρο 4 χλμ. από Βασιλικά Β. Ευβοίας. Αισθητός και στην Αττική. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε δεδομένου ότι θα συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία. Ψυχραιμία!» έγραψε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Καθησυχαστικός ο Τσελέντης
Καθησυχαστικός για τον σεισμό εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο Action 24.
«Μας έχει συνηθίσει η περιοχή αυτή σε τέτοια γεγονότα. Το παρακολουθούμε από το Γεωδυναμικό, έχουμε βάλει και πολλά όργανα» ανέφερε.
«Προσωπικά, αν και είναι νωρίς ακόμα, δεν βλέπω λόγο ανησυχίας. Το εντάσσω μάλλον στην συνήθη σεισμικότητα, γιατί δεν έχει κάποιο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή αυτή» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσελέντης είπε, επίσης, ότι αναμένονται μετασεισμοί, πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε καθώς μέσα στην επόμενη ώρα υπήρξε… χορός μετασεισμών.
Σκορδίλης: Πρόκειται για έναν μικρό σεισμό από ένα μικρής κλίμακας τοπικό ρήγμα
Από τη πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης είπε πως η περιοχή δεν έχει δώσει ισχυρό σεισμό, μεγέθους από 6 και πάνω. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για έναν μικρό σεισμό από ένα μικρής κλίμακας τοπικό ρήγμα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr