Ο Θανάσης Τάρτης υποστήριξε πως πρέπει να απορριφτεί το σχέδιο της κατασκευής έξι αιολικών πάρκων στη Σκύρο.
Στο κείμενό του, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, υπογράμμισε την ανάγκη ένταξης της Σκύρου στο πρόγραμμα «Απάτητα Βουνά».
Το κείμενο που υπογράφει ο Θανάσης Τάρτης:
«Το σχέδιο κατασκευής έξι αιολικών πάρκων στην «Απάτητη» νότια Σκύρο να απορριφτεί, εδώ και τώρα! Οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας όσο και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) πιθανότατα πρέπει να οδηγήσουν στην απόρριψη του έργου.
Ειδικότερα, πρόταση μου είναι η νότια Σκύρος να ενταχτεί σε καθεστώς υψηλής προστασίας, του θεσμού «Απάτητα Βουνά». Τα «Απάτητα Βουνά» αποτελούν ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις, καθώς αφορούν σε περιοχές ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου».
Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών. Ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου συμβάλλοντας στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.
Όπως εκτιμάτε, η κατασκευή του έργου των έξι αιολικών πάρκων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας, όπως ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός. Παράλληλα, απορρίπτει τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτάθηκε να πραγματοποιηθούν σε άλλες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να αποσκοπούν στην ακεραιότητα του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το ίδιο το έργο.
Η γνωμοδότηση των υπηρεσιών:
Τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής κατασκευής των έργων και κυρίως ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός, κινδυνεύουν από θανάτωση λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες, καθώς ανήκουν στα ευπαθή σε επιπτώσεις από εγκατάσταση ανεμογεννητριών είδη.
- Η Σκύρος αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα και μεταναστευτικό σταθμό για την αποδημητική ορνιθοπανίδα, καθώς 102 είδη από τα 173 που έχουν καταγραφεί στο νησί απαντώνται κατά τη μεταναστευτική περίοδο, ανάμεσά τους και πολλά αρπακτικά είδη. Τα μεταναστευτικά πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανεμογεννήτριες, καθώς ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη και κατά μήκος καθορισμένων διαδρομών. Τυχόν εμπόδια που προκαλούν φραγμό στις διαδρομές αυτές, όχι μόνο προκαλούν ατυχήματα λόγω πρόσκρουσης αλλά και υποχρεώνουν τα πουλιά να δαπανήσουν επιπλέον κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα για να παρεκκλίνουν της πορείας τους και να εγκαταλείψουν τους δεδομένους σταθμούς ανάπαυσης. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένονται να είναι ιδιαίτερα έντονες στο εν θέματι έργο, καθώς η διάταξη των ανεμογεννητριών είναι σε επάλληλες σειρές εγκάρσια στον άξονα μετανάστευσης των πουλιών.
- Τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων, όπως η εγκατάσταση συστημάτων αποτροπής πρόσκρουσης με τον θόρυβο που παράγουν, θα επιφέρουν επιπλέον εκτοπισμό των ειδών ορνιθοπανίδας από τα κύρια ενδιαιτήματά τους, ειδικότερα για τον μαυροπετρίτη, όπου η αποικία της Σκύρου είναι η βορειότερη σημαντική αποικία του είδους στην Ελλάδα.
- Η υπηρεσία «καυτηριάζει» τη χρήση μέτρων και διαχειριστικών δράσεων από προγράμματα LIFE που πραγματοποιήθηκαν για την προστασία του μαυροπετρίτη, ως αντιστάθμιση στις επιπτώσεις των έργων. Οπως αναφέρει, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του τόπου όπου εκπονείται το έργο, και όχι στην ανάπτυξη αποικιών σε περιοχές που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.
- Τέλος σημειώνει ότι η κατασκευή των έργων θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη αλλοίωση του υψηλής αισθητικής αξίας φυσικού τοπίου της προστατευόμενης περιοχής».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr