Χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης ΟΤΑ, κατάργηση ΝΠΔΔ δήμων και λοιπές διατάξεις» ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, αφού τοποθετήθηκε για τις διατάξεις του σ/ν, μίλησε και για τις πλημμύρες που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια.
Ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε και στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, το νέο μοντέλο αποκαταστάσεων ζημιών από φυσικές καταστροφές, ενώ ζήτησε άμεση αποζημίωση των πληγέντων και ισχυρή χρηματοδότηση από το πακέτο των 2,2 δισ. ευρώ που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός από την ΕΕ για μεγάλες παρεμβάσεις και υποδομές στην πληγείσα περιοχή.
Ο κ.Ζεμπίλης είπε μεταξύ άλλων: «Αυτές τις ημέρες η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι κοντά στους πλημμυροπαθείς, ιδιαίτερα στη Βόρεια Εύβοια, όπου οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του ΄21. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εθελοντές, επίσης τους ανθρώπους του καθήκοντος που επιχειρούν όλες αυτές τις μέρες στο πεδίο, ιδιαίτερα τις δυνάμεις του στρατού που τις τελευταίες ημέρες έχουν εγκατασταθεί στη περιοχή και μάχονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
«Χωριά βούλιαξαν στις λάσπες, καταστράφηκαν υποδομές και περιουσίες»
Είναι γεγονός ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 εκτελέστηκαν από τα αρμόδια δασαρχεία μικρά αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα βάρους μεγάλης έκτασης και μεγάλης κλίμακας, τα οποία δούλεψαν σε μεγάλο βαθμό, συγκράτησαν τόνους φερτών υλικών και σίγουρα απέτρεψαν τα χειρότερα. Δυστυχώς όμως, μέσα σε 20 ημέρες, χωριά, όπως οι Ροβιές, βούλιαξαν και ξαναβούλιαξαν στις λάσπες, ενώ καταστράφηκαν υποδομές και περιουσίες.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός δεν θα πρέπει να στηρίζεται σε ξεπερασμένα μοντέλα και σε μη ρεαλιστικές υποθέσεις. Χρειαζόμαστε επικαιροποιημένα σχέδια κινδύνων πλημμύρας και μελέτες εκτίμησης υδρομετεωρολογικών κινδύνων, ιδιαίτερα σε περιοχές με ιδιόμορφο Γεωδυναμικό καθεστώς.
«Η κλιματική κρίση αλλάζει τα υδρολογικά δεδομένα και απαιτεί μια συνολική αναθεώρηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της χώρας»
Επίσης, θα πρέπει απαραιτήτως να εκπονούνται μελέτες για έργα ορεινής υδρονομίας, προκειμένου όπου απαιτείται να γίνονται μεγαλύτερες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Η κλιματική κρίση, συνεπώς, αλλάζει τα υδρολογικά δεδομένα και απαιτεί μια συνολική αναθεώρηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της χώρας».
Ακολούθως, ο κ. Ζεμπίλης μίλησε και για το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς των αποκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές, που θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας εποχής:
«Αντίστοιχα, όμως αλλάζει τα δεδομένα και τις τεχνικές προδιαγραφές και στο τομέα της αποκατάστασης των υποδομών από φυσικές καταστροφές. Τα μικρά, τα εύκολα, τα πρόχειρα και τα γρήγορα έργα των κλασσικών αποκαταστάσεων, τα πασαλείμματα κατά το κοινώς λεγόμενο, που εντέλει είναι και πολύ ακριβά, όχι μόνο είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύουν.
Διότι, με τις αποκαταστάσεις αυτές, που εξαιρούνται και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δεν διορθώνονται λάθη του παρελθόντος. Απαιτούνται, λοιπόν, υποδομές με διαστασιολόγηση ικανή να ανταποκριθεί στην ένταση των φαινομένων. Θα πρέπει, επίσης, με γενναία χρηματοδότηση και από το πακέτο των 2,2 δισ ευρώ, που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός από την ευρωπαϊκή επιτροπή, να δοθεί βάρος στο σχεδιασμό νέων έργων στη Βόρεια Εύβοια με σύγχρονες προδιαγραφές, έργων ανθεκτικών στην κλιματική κρίση. Και ιδιαίτερα επείγει η δρομολόγηση του νέου οδικού άξονα Ψαχνά – Στροφυλιά -Ιστιαία, ώστε να βγει η περιοχή αυτή από την ιδιότυπη απομόνωση και να τεθεί ο τόπος σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής!».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr