Τι φαγητό τρώμε τον Δεκαπενταύγουστο στην Εύβοια
Ένα από τα πιο ξακουστά έθιμα στην Εύβοια τον Δεκαπενταύγουστο είναι το στιφάδο που φτιάχνετε στον Οξύλιθο.Τι τρώμε τον Δεκαπενταύγουστο στην Εύβοια; Ιδού μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Σύμφωνα με τη θρησκεία μας πριν από την 15η Αυγούστου έχει προηγηθεί 15νθήμερη νηστεία όπως ακριβώς και το Πάσχα.
Ένα πιάτο που έχει ζήτηση αυτή τη μέρα είναι το στιφάδο όπως συνηθίζεται στην Εύβοια ακόμα και με θαλασσινά.
Κάθε χρόνο λοιπόν… ανήμερα της Παναγίας γίνεται η θεία λειτουργία και παράλληλα γίνεται στο προαύλιο του ναού γαστρονομικό γεγονός (στιφάδο), το οποίο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να φιλοξενήσει κόσμο από τα γύρω χωριά αλλά και επισκέπτες από την Αθήνα
Για το παραδοσιακό στιφάδο χρησιμοποιούνται
- 2 τόνοι και 250 κιλά κρεμμύδια
- 2 τόνοι και 200 κιλά τομάτα
- 2 τόνοι και 700 κιλά κρέας
- 300 κιλά ελαιόλαδο
- 600 κιλά κρασί
Η διαδικασία…
Το στιφάδο φτιάχνετε με σιγανό βράσιμο σε φωτιά με ξύλα, κάτι που του δίνει ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά.
Το κάθε καζάνι βγάζει γύρω στις 50 μερίδες.
Η διαδικασία είναι να μπει πρώτα το μοσχάρι στης 5 το πρωί και να βράσει χωρίς να έχουμε ρίξει τίποτα από υλικά… μόλις τραβήξει τα υγρά, το σοτάρουμε με λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, έπειτα το σκόρδο, την ντομάτα και το κρασί με τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι) στο τέλος.
Το κρασί που χρησιμοποιούμε είναι το λευκό, γιατί το κόκκινο σε τόση μεγάλη ποσότητα το κάνει πολύ βαρύ, και ας μην ξεχνάμε ότι τρώνε από παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι.
Με το τελείωμα της Θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Καρύστου ευλογεί τα καζάνια και έπειτα μοιράζεται το στιφάδο στον κόσμο ο οποίος είτε θα πάρει στο σπίτι του είτε θα κάτσει στα τραπέζια να φάει και θα γίνουν όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα!
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr