Είναι γνωστό πως η Εύβοια φημίζεται για τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Την 28η Οκτωβρίου όπως και την 25η Μαρτίου στην Εύβοια συνηθίζουν να τρώνε μπακαλιάρο.
Μάλιστα ο μπακαλιάρος έχει συνδεθεί με τα γιορτινά τραπέζια αλλά και τις εθνικές επετείους. Όμως υπάρχουν και κάποιοι που διαφωνούν, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο ψάρι καταναλώνεται μόνον του Ευαγγελισμού.
Ψάρι ή μπακαλιάρο τρώμε κατ΄ εξαίρεση μόνο όταν η εορταστική επέτειος πέσει σε νηστεία, δηλαδή Τετάρτη ή Παρασκευή, αλλιώς τρώμε τα πάντα.
Βεβαίως, ο μπακαλιάρος έμεινε ως συνήθεια γιατί ήταν παστός και υπήρχε όλο το χρόνο τότε που δεν υπήρχαν άλλα ψάρια ή ψυγεία. Οπότε και την 28η Οκτωβρίου μπορούμε να τον επιλέξουμε.
Ποια είναι η ιστορία του μπακαλιάρου
Ο μπακαλιάρος, το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης, άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα!
Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, παρά ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.
Παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία.και ακόμη μπορεί θαυμάσια να πάρει στο τραπέζι μας τη θέση του πρώτου ή του κύριου πιάτου, να γίνει ψητός ή σούπα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr