Το ηφαιστειακό παρελθόν της Εύβοιας: Το απομεινάρι ενός ηφαιστείου – Βίντεο
Ο Κωνσταντίνοος Αθ. Οικονόμου εξηγεί το ηφαιστειακό παρελθόν της ΕύβοιαςΗ ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου στην Εύβοια, αποτελεί μια ενεργά επεκτεινόμενη λεκάνη της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.
Τα ιζήματα που αποτίθενται στη λεκάνη υπόκεινται στην τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής. Χαρτογραφήθηκαν τρεις κύριες ιζηματογενείς ενότητες που αντιπροσωπεύουν διαδοχικές φάσεις απόθεσης, καθώς και ρηξιγενείς ζώνες και κατολισθήσεις.
Κύριο χαρακτηριστικό του υποβάθρου του κόλπου είναι οι οκτώ μεγάλες τεκτονικές τάφροι, που κατά τις παγετώδεις περιόδους του Τεταρτογενούς πιθανώς αποτελούσαν λιμναία περιβάλλοντα. Επίσης, παρατηρείται πιθανή προέκταση ορισμένων ρηγμάτων της ξηράς προς τη θάλασσα.
Ο Κωνσταντίνοος Αθ. Οικονόμου εξηγεί πως, η περιοχή περιβάλλεται από ηφαιστειακά κέντρα που θεωρούνται ανενεργά. Ωστόσο, η ύπαρξη θερμοπηγών και ηφαιστειογενών αποθέσεων αποκαλύπτει το εκρηκτικό γεωλογικό της παρελθόν.
Στην περιοχή βρίσκονται θερμές πηγές, όπως αυτές των Καμένων Βούρλων, των Θερμοπυλών, της Αιδηψού και των Γιάλτρων, ενώ τα ρήγματα της Αρκίτσας και οι ηφαιστειακοί σχηματισμοί στις νησίδες του Παγασητικού κόλπου αποτελούν μάρτυρες της έντονης τεκτονικής δραστηριότητας.
Στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, εκτείνονται οι νησίδες των Λιχαδονήσιων. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η νήσος Στρογγυλή αποτελεί δόμο σβησμένου ηφαιστείου. Πριν από εκατομμύρια χρόνια, η Εύβοια ήταν ενωμένη με τη Στερεά Ελλάδα.
Οι γεωλογικές μεταβολές οδήγησαν στην καταβύθιση τμημάτων της, αφήνοντας στην επιφάνεια τα Λιχαδονήσια. Οι ηφαιστειογενείς βράχοι της περιοχής αποτελούνται από ασβεστοαλκαλικές λάβες, βασάλτες και βασαλτικούς ανδεσίτες, ενώ η ηφαιστειακή δραστηριότητα τοποθετείται μεταξύ 3 εκατομμυρίων και 500.000 ετών πριν.
Η Κορυφή του Ηφαιστείου Η Στρογγυλή είναι η κορυφή του παλαιού ηφαιστείου. Παντού διακρίνονται μαύρα και κόκκινα, συμπαγή και πορώδη ηφαιστειακά πετρώματα, μνημεία της γεωλογικής ιστορίας. Το νησί είναι χαμηλότερο των 40 μέτρων, χωρίς μεγάλους κόλπους ή αμμώδεις ακτές, ενώ τα νερά γύρω του βαθαίνουν απότομα.
Τα υπόλοιπα Λιχαδονήσια περιλαμβάνουν τη Μονολιά (το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος), τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βάγια και μικρότερες νησίδες, γνωστές ως Ποντικονήσια. Σε αντίθεση με τη Στρογγυλή, διαθέτουν όμορφες, ρηχές και καθαρές παραλίες, με ψιλή άμμο και βασαλτικές μαυρόπετρες, διαμορφώνοντας ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς.
ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ:
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr