Ανάμεσα στα χιλιάδες στρέμματα δάσους που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι του 2021 στην βόρεια Εύβοια στις φλόγες παραδόθηκαν και πολλές κατασκευές από ελενίτ, εντός του οποίου κρύβεται ο αμίαντος.
Η κ. Κουρέλλου μίλησε για την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή με τον αμίαντο, ένα ιδιαίτερα επικίδυνο υλικό το οποίο είχε αποσυρθεί για χρόνια, ενώ μετά τις πυρκαγιές έκανε και πάλι την εμφάνισή του.
Κουρέλλου: «Επί δύο χρόνια δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν ο αρμόδιος φορέας»
«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, σχεδόν έναν μήνα μετά, μας κοινοποιήθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ακουμπάμε με τα χέρια ή γενικά σε επαφή με καμένο αμίαντο, το λεγόμενο ελενίτ. Ότι είναι επικίνδυνο απόβλητο και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να έρθει ένα ειδικό συνεργείο, να κάνει την συλλογή και την απομάκρυνσή του. Μας προέτρεπαν να κάνουμε αιτήσεις στην αποκεντρωμένη διοίκηση, όπου και κάναμε και ολοκληρωθήκαν μέσα στο έτος και τον Φεβρουάριο του 2022 ήρθε κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων να κάνει αυτοψία», ανέφερε αρχικά.
«Και μάλιστα σε έναν συμπολίτη μας που είναι βοσκός, του είπαν για το μαντρί του ότι δεν θα τα μαζέψουν ποτέ, να βάλει γάντια να τα περάσει με λούστρο και να τα θάψει. Αυτό ήταν που δημιούργησε και την επιτροπή των κατοίκων, και είπαμε πως πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Τα κομμάτια αυτά εξακολουθούν να είναι σε ιδιωτικές κατοικίες και περιουσίες. Αυτά που ήταν σε δημόσιους χώρους απομακρύνθηκαν μέσω του Δήμου άμεσα. Ο νόμος λέει ότι σε ιδιωτικές κατοικίες είναι άλλη διαδικασία. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που κοστίζει. Επί δύο χρόνια δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν ο αρμόδιος φορέας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κουρέλλου.
Κραφάκος: «Δύσκολη διαδικασία η απομάκρυνση του αμίαντου -40 τα καταγεγραμμένα σημεία αλλά υπάρχουν και διάσπαρτα»
Ο κ. Γραφάκος τοποθετήθηκε σχετικά με την πορεία της διαδικασίας και για το ποιος είναι ο αρμόδιος να αναλάβει αυτό το έργο.
«Η απομάκρυνση των αποβλήτων του αμιάντου είναι μία πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία και θέλει εξειδικευμένα συνεργία. Είναι ακριβή, μπορεί να την κάνει οποιοδήποτε με κάποιον πιστοποιημένο συλλογέα που θα πάει σε συγκεκριμένο αποδέκτη. Σε αυτή την περίπτωση, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και η δική μας Γενική Γραμματεία θα κάνει τη σχετική διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα. εμείς δεν είχαμε την συγκεκριμένη διαδικασία στην ευθύνη μας, αναλαμβάνουμε αυτό το βάρος. Φωνάξαμε την διαδικασία που έκανε το ίδιο πράγμα στο Μάτι. Έχει χαθεί χρόνος, υπάρχει ευθύνη συνολικότερα της δημόσια διοίκησης. Σήμερα που μιλάμε, με την πίστωση που λάβαμε την κάνουμε εμείς αυτή τη διαδικασία», δήλωσε.
Και συνέχισε: «Την επόμενη βδομάδα ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία που θα γίνει με fast track και με τον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων που έκαναν την δουλειά στο Μάτι. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχει γίνει η καταγραφή έχουν πέσει εκεί οι εταιρείες. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο γρήγορα θα γίνει το μάζεμα. Είναι 40 σημεία που έχουν καταγραφεί αλλά υπάρχουν και διάσπαρτα σημεία. Δεν ξέρουμε εκ των προτέρων πόσα είναι γενικότερα. Υπάρχει επικινδυνότητα αν πάει ο πολίτης πάει και τα αποξήλωση μόνος του και έρθει σε επαφή με αυτά. Η διαδικασία που κάνουμε αφορά στην αποξήλωση, στη μεταφορά και τον προορισμό τους στο εξωτερικό».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr