Βόρεια Εύβοια: Η αρχόντισσα Αιδηψός και οι κρυμμένες ομορφιές της
Χτισμένη στο πιο προνομιακό σημείο του Ευβοϊκού Κόλπου βρίσκεται η Αιδηψός με τα Λουτρά της, που αποτελούν σημείο αναφοράς της Βόρειας Εύβοιας αλλά και ολόκληρου του νησιού.Με ξεχωριστή θέση στη μυθολογία, η περιοχή της Αιδηψού είναι γνωστή από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Πλούσιες είναι και οι αναφορές της ρωμαϊκής και βυζαντινής ιστορίας στην περιοχή λόγω των θερμών και ιαματικών πηγών.
Η λουτρόπολη έγινε πόλος έλξης χάρη στα «ζεστά νερά» και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να τραβάει το ενδιαφέρον εγχώριων και όχι μόνο τουριστών. Στα μέσα του 19ου αιώνα απέκτησε τη φήμη ενός ελίτ τουριστικού προορισμού. Εφοπλιστές, βιομήχανοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί και όσοι είχαν το προνόμιο να κάνουν διακοπές επέλεγαν την περιοχή ως κορυφαίο θέρετρο ηρεμίας και χαλάρωσης, σε συνδυασμό με τη λουτροθεραπεία. Τα πρώτα ξενοδοχεία κάνουν την εμφάνισή τους με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα στοιχεία που τραβούν ακόμη και σήμερα τα βλέμματα.
Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά κανείς στην περιοχή, θα εντοπίσει τα χωριά Άγιος Γεώργιος, Λιχάδα, Γιάλτρα και Ήλια που μαζί με μικρούς οικισμούς, και την Αιδηψό φυσικά, αποτελούν τα βασικά σημεία ζωής και ανάπτυξης. Αδιαμφισβήτητα, οι θερμές πηγές αλλά και η ήρεμη και καθαρή θάλασσα χαρακτηρίζουν τον τόπο. Παρ’ όλα αυτά, κάτι που με εντυπωσιάζει ακόμα και τώρα, και το αναφέρω συχνά όταν μιλάω για τον τόπο, είναι η εξίσου κοντινή απόσταση από το βουνό. Το θεωρώ μεγάλο προνόμιο, και δεν χορταίνω να το φωτογραφίζω με τα μάτια μου, όταν το πράσινο χρώμα των δέντρων σταματά ακριβώς εκεί όπου αρχίζει το μπλε της ακτής.
Το σήμα κατατεθέν της Αιδηψού
Τα θερμά νερά της πόλης έχουν μοναδική αξία και σίγουρα είναι το σήμα κατατεθέν της αλλά και η αφετηρία της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ξεκινώντας από την Υπάτη και διαγράφοντας μια πορεία μέσω Λιχάδας και Γιαλτρών, τα ιαματικά νερά αναβλύζουν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Τα θερμά νερά της πόλης έχουν μοναδική αξία και σίγουρα είναι το σήμα κατατεθέν της αλλά και η αφετηρία της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ξεκινώντας από την Υπάτη και διαγράφοντας μια πορεία μέσω Λιχάδας και Γιαλτρών, τα ιαματικά νερά αναβλύζουν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Ο οικισμός του Αγίου Νικολάου ξεκινάει ακριβώς εκεί όπου τελειώνει η κωμόπολη. Η βόλτα κατά μήκος της παραλίας, ειδικά τις απογευματινές ώρες, είναι για μένα μια άσκηση ηρεμίας και γαλήνης. Νομίζω ότι συχνά ξεχνάμε πόσο ανεκτίμητο είναι το να περπατάς απλώς δίπλα στο κύμα, παρατηρώντας τις δεμένες βάρκες ή τα χρώματα που παίρνει ο ουρανός. Δεν παραλείπω να λέω στους φίλους αλλά και στους επισκέπτες να δοκιμάσουν αυτή την απλή, αλλά γεμάτη εικόνες βόλτα στον οικισμό.
Τα χωριά οδεύοντας προς Αιδηψό
Πηγαίνοντας προς Αιδηψό και στον Κόλπο του Ευβοϊκού, βρίσκεις τα χωριά Γιάλτρα και Άγιος Γεώργιος. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται προς αυτά τα χωριά. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο οργανισμός Club Mediterranean (από τους πιο αναγνωρισμένους παγκοσμίως, που δραστηριοποιείται στον τουρισμό) διατηρεί ένα από τα all inclusive ξενοδοχεία του στο σημείο Gregolimano μεταξύ των δύο χωριών.
Η Αιδηψός είναι ένα μικρό μέρος, δομημένο έτσι ώστε ο μεγαλύτερος όγκος της τουριστικής δραστηριότητας να συσσωρεύεται στον κεντρικό παραλιακό της δρόμο δίπλα στο λιμάνι της πόλης, που είναι γεμάτος μαγαζιά. Κάνοντας μια πρώτη βόλτα εκεί παρατηρεί κανείς νεοκλασικά κτίρια με κυρίαρχο υλικό την πέτρα Αιδηψού. Η αρχιτεκτονική του τόπου καθορίστηκε από την πέτρα αυτή, προσφέροντάς της ομοιομορφία και διαμορφώνοντας την ταυτότητά του. Η πέτρα είναι φυσική και μοναδική, αφού δημιουργείται χάρη στο ιαματικό νερό που ρέει υπόγεια σε όλη τη πόλη. Δυστυχώς, ο εντατικός ρυθμός οικοδόμησης λόγω του ιαματικού τουρισμού επηρέασε τον τόπο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σύγχρονες παρεμβολές στο κλασικό στυλ της Αιδηψού.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr