EVIMA.GR / Ειδησεις ευβοια / Βόρεια Εύβοια: Ονειρεμένες βόλτες δίπλα στο κύμα και μοναδικές εμπειρίες στα Λουτρά της Αιδηψού
Ειδησεις ευβοια
Βόρεια Εύβοια: Ονειρεμένες βόλτες δίπλα στο κύμα και μοναδικές εμπειρίες στα Λουτρά της Αιδηψού
EVIMA TEAM
Τα Λουτρά Αιδηψού αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να συνδυάσουν ευεξία με γαλήνη και χαλάρωση
Η Αιδηψός είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για τα περίφημα Λουτρά της, όμως δεν είναι τα μόνα που την κάνουν έναν ιδανικό προορισμό για μία απόδραση από την καθημερινότητα.
Βεβαίως τα Λουτρά Αιδηψού έχουν υμνηθεί ιδιαιτέρως από τα μέσα, ενώ άνθρωποι από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν μέχρι την Εύβοια για να τα επισκεφθούν.
Χαρακτηριστική είναι και η σκηνή στην αλησμόνητη ταινία «Ο Ηλίας του 16ου» όπυ η Μαρίκα Κρεβατά πηγαινοέρχεται για τα μπάνια της στα Λουτρά.
Το ίδιο φαίνεται πως έκαναν 2.000 χρόνια πριν Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες –ο Αδριανός, ο Σεπτίμιος Σεβήρος, ο Μέγας Κωνσταντίνος αλλά και πιο πρόσφατα, διάσημοι όπως ο Ωνάσης, ο Τσώρτσιλ, η Μαρία Κάλλας και ο Ομάρ Σαρίφ.
Όπως αναφέρει το travel.gr, όσοι πήγαιναν στα Λουτρά για διακοπές και θεραπεία, αντίκριζαν το ίδιο θέαμα που αντικρίζει και ο σημερινός επισκέπτης. Κάτω από τα πόδια σου το έδαφος βράζει: οι θερμές θειούχες πηγές υπάρχουν παντού. Στη θάλασσα, κάτω από βράχους κόκκινους από το θειάφι, αλλά και στις μικρές «μπανιέρες» που σχηματίζονται μέσα στο νερό, όπως και σε πισίνες (ιδιωτικές και δημόσιες), σε μπανιέρες και σε τζακούζι.
Η όσφρηση ανιχνεύει ατμούς από υπόγειους παφλασμούς, ενώ το θεραπευτικό, αναζωογονητικό νερό δεν κάνει τσιγκουνιές –υπάρχει για όλους. Ακόμα κι αν δεν έχετε κανέναν λόγο για λουτροθεραπεία, το μπάνιο σε μια θάλασσα όπου το κρύο νερό απέχει από το καυτό ένα μέτρο και οι ατμοί αιωρούνται πάνω στα καταγάλανα ύδατα, είναι κάτι πολύ διασκεδαστικό για να το χάσετε.
Εντωμεταξύ, η Αιδηψός επανέρχεται δυναμικά στο σημερινό προσκήνιο σαν spa προορισμός και όχι μόνο σαν μέρος θεραπείας για ρευματισμούς. Η αντι-στρες εμπειρία, η αναζωογόνηση και οι κούρες ομορφιάς που προσφέρουν τα ξενοδοχεία της (ορισμένα σε ατμόσφαιρα πολυτελείας), εκτιμάται πολύ από ένα μεγάλο κοινό νέων ανθρώπων. Η δε δημοτική παραλία έχει άμμο και πολύ χώρο για να απλώσετε την πετσέτα σας, αφού διαθέτει μόνο λίγες ομπρέλες. Μάλιστα, αν διανύσετε 4 χιλιόμετρα, μπορείτε να κολυμπήσετε στην επίσης αμμώδη (στο μεγαλύτερο μέρος της) παραλία του Αγίου Νικολάου, πίνοντας παράλληλα και το ουζάκι σας.
Φέτος δε, θα ξαναλειτουργήσει και ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος Απόλλων, από τις 15 Ιουνίου, μετά από δεκαετίες που έμεινε εκτός λειτουργίας, ενώ επιστρέφει και το Evia Film Project: μία πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας, η οποία δοκιμάστηκε πέρυσι από τις πυρκαγιές.
Θα έχετε λοιπόν την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες ταινίες, σημειώστε όμως και το Διεθνές Φεστιβάλ Αιδηψού, το οποίο θα παρουσιάσει χορωδιακά γκρουπ και χορευτικές παραστάσεις από ελληνικά και ευρωπαϊκά συγκροτήματα.
Εμβληματικά κτίρια
Πέρα από τα λουτροθεραπεία και την παραλιακή ζωή, ένα ακόμα από τα ωραία της Αιδηψού είναι τα πανέμορφα, επιβλητικά κτήρια σε διάφορες γωνιές του χωριού. Τα οποία δημιουργούν ατμόσφαιρα Μεσοπολέμου, οδηγώντας σε να φανταστείς πλούσιους κι ανέμελους bon viveur να παίρνουν το μπάνιο τους, να φλερτάρουν και να βολτάρουν καλοντυμένοι. Πιο εντυπωσιακό από όλα είναι χωρίς αμφιβολία το υπέροχο ξενοδοχείο «Thermai Sylla Spa» μπροστά στην παραλία (οικοδομήθηκε το 1896), το οποίο έδωσε και το έναυσμα για την αναγέννηση της πιο παλιάς ενεργής λουτρόπολης της Ελλάδας. Πρόκειται για πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο λειτουργεί ανακαινισμένο από το 2000.
Γενικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, τα οικοδομήματα που ανεγέρθηκαν κατά το τέλος του 19ου αιώνα ή μέσα στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα θυμίζουν κτήρια της κεντρικής Ευρώπης από την ίδια εποχή. Το κτήριο που στέγαζε το παλιό Ταχυδρομείο, για παράδειγμα, σε κάνει με τους πύργους του να σκέφτεσαι τον Τσίλερ (ή τον Γκέρντνερ ή τον Χάνσεν). Η πολυτέλεια, το μέγεθος και ο διάκοσμος, δείχνουν πόσο ευημερούσε κάποτε η Αιδηψός.
Ρομαντικές βόλτες στον παραλιακό πεζόδρομο
Eίτε πάτε στα ιαματικά λουτρά, είτε σε κάποια κοντινή εκδρομή, η μέρα σας θα καταλήξει στον υπέροχο παραλιακό πεζόδρομο με τους φοίνικες, όπου συμπυκνώνεται όλη η ζωή της Αιδηψού. Εκεί θα δείτε προσεγμένα ντυσίματα από κυρίες και κυρίους μεγάλης ηλικίας, που σεργιανίζουν πριν το δείπνο δίπλα στους πιο νέους, οι οποίοι γυρίζουν από τη θάλασσα με σαγιονάρες, σορτς και παρεό ή ντυμένοι με μοδάτα καλοκαιρινά ρούχα, συχνά έχοντας μαζί παιδάκια και μωρά στο καροτσάκι.
Το ελαφρό, θαλασσινό αεράκι ενισχύει τη χαλαρή ατμόσφαιρα διακοπών. Απέναντι μακριά, πάλι, μπορείτε να ρομαντσάρετε αγναντεύοντας την Αρκίτσα, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τα Καμένα Βούρλα, ακόμα και τον Παρνασσό. Συνεχίζοντας τη βόλτα θα περάσετε και από τις σύγχρονες καφετέριες.
60 πηγές με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 71°C
Η Αιδηψός είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, η οποία λειτουργεί συνεχώς εδώ και 2.000 χρόνια. Διαθέτει περίπου 60 θερμές πηγές, κάποιες από τις οποίες είναι θεραπευτικές, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 34 έως 71 βαθμούς Κελσίου. Το νερό τους προέρχεται από το ρήγμα του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου σε βάθος 3.000 μέτρων, όχι μακριά δηλαδή από τη μυθολογική εξήγηση: τα θερμά ύδατα ξεπήδησαν όταν ο Ήφαιστος χτύπησε τα έγκατα της γης με το σφυρί του ύστερα από παράκληση της Αθηνάς, ώστε να ξεκουράζεται ο Ηρακλής που ήταν προστατευόμενός της.
Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια στα ξενοδοχεία υπάρχει και το Υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ (ανοιχτό από 1η Ιουνίου έως 30 Οκτωβρίου, 22260-23500, 22260-23501 και 222600-23502), το οποίο μετριέται στα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα της χώρας. Περιλαμβάνει λουτήρες-υδρομασάζ (κανονικούς, ειδικών θεραπειών, άκρων, σκοτσέζικο ντους), δινόλουτρα, μία εξωτερική και δύο εσωτερικές πισίνες, καθώς και φυσικοθεραπευτήριο με όργανα γυμναστικής και ηλεκτροθεραπείας. Προσφέρει επίσης λασποθεραπεία και ποσιθεραπεία.
Το υδροθεραπευτήριο «Άγιοι Ανάργυροι» που κατασκευάστηκε πριν το 1950 υπάρχει ακόμα κοντά στο ομώνυμο εκκλησάκι (στην επονομαζόμενη «Σπηλιά του Σύλλα»), έχοντας χαρακτηριστεί ως νεότερο, διατηρητέο μνημείο. Σύμφωνα με το έργο του Πλούταρχου «Βίοι Παράλληλοι», ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας –σφαγέας των κατακτημένων Ελλήνων– είχε έρθει εδώ για να θεραπευτεί από ουρική αρθρίτιδα.
Η «σπηλιά» του Σύλλα είναι ένα μικρό οικοδόμημα με τρούλο, το οποίο με τα χρόνια έχει καλυφθεί από τα φερτά υλικά του νερού, με αποτέλεσμα η είσοδός του να μοιάζει με είσοδο σπηλαίου. Εκεί βρίσκονται και δύο μεγάλα βάθρα αγαλμάτων, με επιγραφές προς τιμήν των αυτοκρατόρων Αδριανού, Σεπτίμιου Σεβήρου και Κωνσταντίνου.
Αξιοθέατα
Μέσα στην Αιδηψό ξεχωρίζει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται στα 1860 (η εικόνα της Παναγίας έχει φιλοτεχνηθεί το 1815), αλλά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία έχει χτιστεί πριν το 1800. Στον ημιώροφο του Υδροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ εκτίθεται και η Αρχαιολογική Συλλογή, με ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους της περιοχής, κυρίως από τις ανασκαφές στον οικισμό του Κουμπιού (2 χιλιόμετρα έξω από τα όρια του χωριού). Επίσης εκτίθενται δείγματα κεραμικής από τους γεωμετρικούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μυκηναϊκό ξίφος που βρέθηκε στην Καστανιώτισσα.
Σύμφωνα με το travel.gr, έξω από την Αιδηψό, η γυναικεία μονή του Αγίου Γεωργίου προσφέρει μια πολυεπίπεδη εμπειρία: θρησκευτική, ιστορική, αρχιτεκτονική και μυστικιστική. Βρίσκεται στο όρος Τελέθριο, σε υψόμετρο 400 μέτρων, σε ένα εκπληκτικά όμορφο μέρος με πανοραμική θέα. Πότε ακριβώς χτίστηκε κανείς δεν ξέρει, με την επικρατέστερη άποψη να δείχνει προς τα τέλη του 14ου αιώνα –θα γνώριζε έπειτα πολλές καταστροφές, ανοικοδομήσεις και ανακατασκευές. Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογείται στα 1834 βάσει επιγραφής χαραγμένης πάνω από την Ωραία Πύλη και είναι αριστουργηματικό. Στο μοναστήρι φυλάσσονται και τμήματα του τέμπλου του ερειπωμένου ναού των Αγίων Αναργύρων στα Άνω Ήλια.
Υποβλητική είναι όμως και η κατακόμβη της μονής, φτιαγμένη σε βυζαντινό ρυθμό, από την οποία φθάνετε στον μικρό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, μέσα από έναν υπόγειο, θολωτό διάδρομο. Υπάρχει η άποψη ότι οι γύρω ανεξερεύνητες στοές ανήκαν σε αρχαίο τέμενος αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Σε άλλη κατακόμβη βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ σε μια άλλη το οστεοφυλάκιο της μονής Αγίου Γεωργίου. Εκεί φιλοξενούνται και λείψανα του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Μάμαντος, της Αγίας Μαρίνας και της Αγίας Κυριακής.
Επιβάλλεται πάντως και μια μονοήμερη εκδρομή στη χερσόνησο της Λιχάδας και στα παραμυθένια Λιχαδονήσια. Είναι μία από τις πιο ωραίες περιοχές της Ελλάδας, με τα καταπράσινα νησιά να αναδύονται μέσα από τα τιρκουάζ νερά,θυμίζοντας τις Σεϋχέλλες. Για να φτάσετε, θα διασχίσετε 15 χιλιόμετρα: θα περάσετε από τα ορεινά Γιάλτρα, θα κατέβετε στα παραθαλάσσια Λουτρά Γιάλτρων και θα συνεχίσετε μέχρι τον Κάβο –το απώτατο σημείο της βορειοδυτικής Εύβοιας. Από εκεί θα πάρετε καραβάκι, το οποίο και θα σας ξεναγήσει γύρω από τα Λιχαδονήσια, πριν σας αφήσει στο μεγαλύτερο από αυτά, τη Μονολιά. Θα κολυμπήσετε έπειτα στα διάφανα, ρηχά και ζεστά νερά της, θα φάτε και θα λιαστείτε στη «χρυσή» άμμο.
Παράλληλα στην Αιδηψό θα απολαύσετε τοπικά εδέσματα στα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής, από θαλασσινά και ψάρια μέχρι μεζεδάκια συνοδευμένα με ό,τι ποτό επιλέξετε με θέα το κύμα και τις ομορφιές της μοναδικής αυτής πόλης της βόρειας Εύβοιας.