Βόρεια Εύβοια: Ζητούν απαντήσεις για αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης
Ειδησεις ευβοια

Βόρεια Εύβοια: Ζητούν απαντήσεις για αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης

Σειρά θέματα που αφορούν τους πολίτες της Εύβοιας έφερε στο προσκήνιο η Λαϊκή Συσπείρωση.

Μεταξύ άλλων, η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στην αποκατάσταση και αποζημίωση πληγέντων από τις φωτιές του 2021 στην Εύβοια, τα αδέσποτα ζώα και τα αντιπλημμυρικά έργα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, την Πέμπτη 29/2/2024, στο κτίριο Μελά στη Λίμνη, κατέθεσε για ενημέρωση – συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

1) “Αποκατάσταση και αποζημίωση πληγέντων από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021”.

Έχουν περάσει τριάντα ένας (31 μήνες) από την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021, με τις τραγικές συνέπειες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν να βασανίζουν και να ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών του Δήμου.

Οι πληγέντες είναι εκατοντάδες. Κάηκαν δεκάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, χάθηκαν αγροτικές σοδειές και καλλιέργειες, αφανίστηκαν οι ελαιοκαλλιέργειες, καταστράφηκαν κοπάδια και σταυλικές εγκαταστάσεις, γεωργικά μηχανήματα, οχήματα, εξοπλισμός, ο κλάδος των ρετσινάδων αφανίστηκε, όπως και οι μελισσοκόμοι.

Ο λαός της περιοχής άμεσα κινητοποιήθηκε και διεκδίκησε αποζημιώσεις και αποκατάσταση όλων των πληγέντων και για όλες τις ζημιές.

Δυστυχώς όμως μετά από τόσο καιρό το μεγαλύτερο ποσοστό των πληγέντων δεν έχουν αποζημιωθεί για τις απώλειές τους.

Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν αποσπασματικέ και κατά πολύ λιγότερες από τις πραγματικές ανάγκες.

            Αυτή η κατάσταση βεβαίως δεν είναι τυχαία, αφού είναι αποτέλεσμα  της αντιμετώπισης των καταστροφών με τη λογική του κόστους – όφελους από την παρούσα κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες. Είναι συνέπεια της σύμπλευσης περιφέρειας και δήμου με αυτές τις πολιτικές.

            Με βάση τα παραπάνω, καλείται η δημοτική αρχή να ενημερώσει για:

1) Καταγραφή (αναλυτική κατάσταση) όλων των πληγέντων και των απωλειών τους;

2) Σε τι ποσοστό και πόσοι έχουν αποζημιωθεί;

3) Ποιες ενέργειες ή παρεμβάσεις έχετε κάνει για την πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων;

4) Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε;

2) “Αντιπλημμυρική προστασία, αποκατάσταση – συντήρηση αγροτικών δρόμων, βελτίωση και συντήρηση αποστραγγιστικών δικτύων”.

Πριν πέντε (5) μήνες, στις αρχές και στο τέλος του Σεπτέμβρη 2023, επλήγη ο Δήμος μας από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Και στις δύο υπήρξαν καταστροφές σχεδόν στους μισούς οικισμούς του Δήμου, αφού πλημμύρισαν κατοικίες, καταστήματα, αποθήκες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά καταστράφηκαν και βασικές υποδομές όπως δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης , γεφύρια, κλπ. Μεγάλα ρέματα έχουν μπαζώσει και από τις υπερχειλίσεις τους έχουν πλημμυρίσει ακόμη και παρασυρθεί τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Επίσης από το 2018, το αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο υπέστη σοβαρές ζημιές που δεν αποκαταστάθηκαν, και μετά την πυρκαγιά του 2021 και τις πλημμύρες του 2023 σχεδόν στο σύνολό του έχει καταστραφεί και είναι απροσπέλαστο, με συνέπεια οι περισσότεροι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να αδυνατούν να φροντίσουν καλλιέργειες, ζώα και μελισσοσμήνη.

Δεν πρόκειται βέβαια για τυχαία κατάσταση, η οποία αναδεικνύει την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και την ανεπάρκεια όσων υπάρχουν στην περιοχή, αφού είναι αποτέλεσμα  της αντιμετώπισης των καταστροφών με τη λογική του κόστους – όφελους από την παρούσα κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες.. Όπως επίσης δεν είναι και η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του δήμου βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις.

Άλλωστε ζήσαμε τα ίδια το 2018 με την κακοκαιρία “Ζορμπάς”, όταν μάλιστα εκτός από τις μεγάλες καταστροφές χάθηκαν δυστυχώς και δύο συνάνθρωποί μας. Είναι συνέπεια της σύμπλευσης περιφέρεια και δήμου με αυτές τις πολιτικές.

Τραγική είναι επίσης η κατάσταση στους κάμπους Κρύας Βρύσης, Μαντουδίου, Σπαθαρίου και Μετοχίου, όπου τα αποστραγγιστικά κανάλια (σούδες) έχουν χρόνια να καθαριστούν και τα χωράφια παραμένουν πλημμυρισμένα και ακαλλιέργητα.

            Με βάση τα παραπάνωκαι το γεγονός ότι στο προς συζήτηση Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου δεν προβλέπεται καμιά παρέμβαση, καλείται η δημοτική αρχή να ενημερώσει για:

1) Καταγραφή (αναλυτική αναλυτική κατάσταση) όλων των πληγέντων και των απωλειών τους;

2) Σε τι ποσοστό και πόσοι έχουν αποζημιωθεί;

3) Ποιες ενέργειες ή παρεμβάσεις έχετε κάνει για την αντιπλημμυρική προστασία, για την αποκατάσταση του αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου, για τη συντήρηση και βελτίωση των αποστραγγιστικών δικτύων;

4) Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε;

5) Θα αναμορφώσετε σχετικά το Τεχνικό Πρόγραμμα;

 

3)  “Διαχείριση και απολογισμός της υλικής και οικονομικής βοήθειας που αποδέχθηκε ο Δήμος για τους πληγέντες από την πυρκαγιά τον Αύγουστο 2021”.

            Στις 3 Αυγούστου 2021 εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά που για τις επόμενες δέκα περίπου μέρες κατέκαψε ανεξέλεγκτη όλη τη Β. Εύβοια. Από τις αμέσως επόμενες μέρες και ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη, υπήρξε ένα συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης από όλο τον ελληνικό λαό προς το δοκιμαζόμενο λαό του δήμου μας, το οποίο εκφράστηκε με κάθε μορφής βοήθεια από το υστέρημά του, υλικής και οικονομικής, καθώς και με τη μορφή χορηγιών από επιχειρήσεις, εταιρείες κλπ.

            Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας αυτής παρέλαβε και διαχειρίστηκε ο Δήμος. Έχουν περάσει όμως δυόμιση χρόνια, κατά τα οποία αρκετοί πολίτες του Δήμου εκφράζουν επιφυλάξεις και διαμαρτύρονται για τον τρόπο διαχείρισης και διανομής αυτής της βοήθειας, χωρίς μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή να έχει κάνει οποιαδήποτε ενημέρωση.

            Με βάση τα παραπάνω, καλείται η δημοτική αρχή να ενημερώσει για:

1) Αναλυτική καταγραφή υλικών, χρηματικών ποσών και χορηγιών που διαχειρίστηκε.

2) Αναλυτική καταγραφή όσων είναι οι αποδέκτες υλικής ή οικονομικής βοήθειας.

3) Τελικό απολογισμό και ενημέρωση για την τύχη υλικών ή χρηματικών ποσών που ενδεχομένως δεν διατέθηκαν στους πληγέντες.

 

4) “Υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου και αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού”.

 

            Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από την αυξανόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών, η οποία έχει σαν συνέπεια την ανεπαρκή και ελλειπή εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά παράλληλα καταλήγει στην εντατικοποίηση των όρων και συνθηκών εργασίας του προσωπικού που υπηρετεί που είναι και ένας από τους λόγους αύξησης των εργατικών ατυχημάτων – δυστυχημάτων σε όλους τους Δήμους της χώρας.

            Αυτή η κατάσταση έχει ακόμη σαν συνέπεια, τη μείωση του μόνιμου προσωπικού χωρίς αντίστοιχη αναπλήρωσηενώ αντίθετα με τις  προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, επιλέγονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δημιουργώντας καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας για τους περισσότερους πλέον εργαζόμενους.

            Κατά τη γνώμη μας αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει και να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, με παράλληλη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και κάλυψη της απαραίτητης δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

            Με βάση τα παραπάνω, καλείται η δημοτική αρχή να ενημερώσει για:

1) Αναλυτική καταγραφή όλου του προσωπικού του Δήμου, ανά υπηρεσία και η σχέση εργασίας του.

2) Αναλυτική καταγραφή του προσωπικού που είναι απαραίτητο.

3) Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τους εργαζόμενους των οποίων τα ασφαλιστικά μέτρα για παράταση των συμβάσεων τους απορρίφθηκαν, οι οποίοι εργάζονταν για αρκετά χρόνια στο Δήμο και τώρα βρίσκονται στο δρόμο;

4) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για αντιμετώπιση του προβλήματος;

5) Θα διεκδικήσετε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό;

6) Ποια μέτρα θα πάρετε για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων;

 

5) “Αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων (περισυλλογή – διαχείριση)”.

 

            Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα από την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, σχεδόν σε όλους του οικισμούς του Δήμου.

Είναι πολλά τα περιστατικά επιθέσεων σε συνανθρώπους μας ή οι περιπτώσεις ζώων με εμφανή σημάδια ασθενειών και ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τα ίδια τα ζώα αλλά και τη δημόσια υγεία.

            Είναι γνωστό ότι η ευθύνη για την περισυλλογή και διαχείριση αυτών των ζώων έχει περιέλθει με νόμο από το 2012 (Ν. 4039/12 και 4235/14) στην ευθύνη των Δήμων.

            Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση ή ενέργεια από καμία δημοτική αρχή και οι μόνες δράσεις φροντίδας, περισυλλογής ή περίθαλψης των ζώων έχουν γίνει από φιλοζωϊκές οργανώσεις και μεμονωμένους συμπολίτες μας. Ο νόμος 4830/2021 καθορίζει το πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, κυρίως μέσω του προγράμματος “ΑΡΓΟΣ”, το οποίο παρατάθηκε μέχρι 31/12/2024 και διαχειρίζεται αιτήματα Δήμων και τη χρηματοδότησή τους.

            Με βάση τα παραπάνω, καλείται η δημοτική αρχή να ενημερώσει για:

1) Τις ενέργειες που έχει προβεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

2) Τον προγραμματισμό και το στάδιο υλοποίησης αυτών.

3) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον;

 

Καλούμε το λαό της περιοχής να παρευρεθεί στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr