Μετά από αρκετά χρόνια σιωπής άνοιξε ξανά της πόρτες του το ιστορικό Αρχαίο θέατρο της Ερέτριας στην Εύβοια.
Πάνω από 350 θεατές απόλαυσαν την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, που ανέβασε το διήμερο 29-30 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας το Εθνικό Θέατρο , σε συνεργασία με τον Δήμο Ερέτριας και το Σωματείο «Διάζωμα».
Το κοινό ανταποκρίθηκε μαζικά στην επαναλειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου και βίωσε μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία, γεμάτη συγκίνηση.
Ανάμεσα στους θεατές ήταν ο Δήμαρχος Νίκος Γουρνής και πολλοί συνεργάτες του, βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι.
Το αρχαίο θέατρο Ερέτριας βρίσκεται στη συνοικία Θεάτρου, στον δήμο Ερέτριας του νομού Ευβοίας και ακολουθεί την τριμερή διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.
Από την πρώτη οικοδομική του φάση που χρονολογείται, κατά πάσαν πιθανότητα, στο τελευταίο τρίτο του 4ου αι. π.Χ. σώζονται μόνο τα θεμέλια του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων. Δεν έχει γίνει, μέχρι τώρα, γνωστή η κάτοψη της ορχήστρας και η διαμόρφωση του κοίλου.
Η σημερινή μορφή του κοίλου και της ορχήστρας ανήκει στη δεύτερη φάση (περίπου στο 300 π.Χ.). Σε αυτή τη φάση το θέατρο έγινε μνημειώδες και με πολλές αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές λεπτομέρειες. Το κοίλο του που δεν στηρίζεται στο φυσικό λόφο, αλλά σε τεχνητό ημικυκλικό ανάχωμα, ήταν χωρισμένο με δώδεκα κλίμακες σε έντεκα κερκίδες και διέθετε προεδρία για τους επισήμους. Η χωρητικότητά του ήταν 6.000 θεατές περίπου. Η κυκλική ορχήστρα του (διαμ. 22 μ.) που την περιέτρεχε ένα ημικυκλικό κανάλι ομβρίων υδάτων, συνδεδεμένο με δύο υπόγειους αγωγούς, ήταν καλυμμένη με κονίαμα και διακοσμημένη με δίχρωμα σχέδια που απεικόνιζαν κλήμα και σταφύλια. Η σκηνή, που ανήκει στον τύπο με υπερυψωμένο προσκήνιο, συνδεόταν με την ορχήστρα με ένα υπόγειο θολωτό πέρασμα το οποίο εξυπηρετούσε τη σκηνοθετική αποκάλυψη του Κάτω Κόσμου, όταν οι ανάγκες του θεατρικού έργου το απαιτούσαν.
Κατά την τρίτη οικοδομική φάση, μετά το 198 π.Χ., επεκτάθηκε το σκηνικό οικοδόμημα με την προσθήκη δύο διακοσμημένων με ζωγραφικά σχέδια πτερύγων και τοποθετήθηκε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα στην πρώτη σειρά των εδωλίων, προκειμένου να προστατεύονται οι θεατές κατά τους αγώνες των μονομάχων που λάμβαναν χώρα στο θέατρο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr