Τα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου έρχονται ταυτόχρονα με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς η πρώτη οργανωμένη κακοκαιρία «Atena» έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Ελλάδα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.
Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως αργά το βράδυ της Τετάρτης και θα επηρεαστεί ολόκληρη σχεδόν η Ελλάδα, με την Αττική και την Εύβοια να βλέπουν φαινόμενα την Τρίτη.
Ναι μεν πρόκειται για μία οργανωμένη κακοκαιρία, αλλά σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα φθινοπωρινό σύστημα τυπικό για την εποχή.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, που επικαιροποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, θα χτυπήσει πρώτα στα δυτικά:
To έκτακτο δελτίο εκδόθηκε την Κυριακή 8/9 στις 12:00 τοπική ώρα με α.α. 17/2024.
Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Atena»
Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία «Atena» στην Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (9/9) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9), με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.
Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
- Από το βράδυ της Δευτέρας (9/9) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10/9) στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10/9) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
- Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10/9) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.
- Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10/9) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11/9) στην κεντρική και στην ανατολική Μακεδονία και στις Σποράδες.
- Από το βράδυ της Τρίτης (10/9) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9) στη Θράκη και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.
Σάκης Αρναούτογλου: Ο χάρτης με τις περιοχές με τα περισσότερα φαινόμενα
Ο χάρτhς που ανέβασε στο Facebook του Σάκης Αρναούτογλου δείχνει αναλυτικά τις περιοχές που θα βρεθούν περισσότερο στο στόχαστρο της κακοκαιρίας.
Καταιγίδες την Τρίτη στην Εύβοια
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Τι πρέπει να κάνετε αν είστε στη θάλασσα και βρέχει
Μετά το τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Χαλκιδική, όπου ένας κεραυνός προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο ενός έφηβου κοριτσιού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβετε για να προστατευτείτε από κεραυνούς.
Η ασφάλεια σας είναι η απόλυτη προτεραιότητα, και η γνώση για το πώς να ενεργήσετε σε περίπτωση καταιγίδας ενώ βρίσκεστε στη θάλασσα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Κατανοώντας τον κίνδυνο
Η θάλασσα μπορεί να είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Το νερό είναι άριστος αγωγός του ηλεκτρισμού, και ένας κεραυνός που χτυπά την επιφάνεια του νερού μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θάνατο. Επομένως, είναι κρίσιμο να καταλάβετε τα σημάδια μιας επερχόμενης καταιγίδας και να ενεργήσετε άμεσα.
Πρώτα σημάδια καταιγίδας
Σκοτείνιασμα του ουρανού: Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι έρχεται καταιγίδα είναι το σκοτείνιασμα του ουρανού. Εάν δείτε τα σύννεφα να πυκνώνουν και να σκοτεινιάζουν, αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι η καταιγίδα είναι κοντά.
Αύξηση της έντασης του ανέμου: Οι άνεμοι που ξαφνικά γίνονται πιο δυνατοί και απότομα μπορούν να προειδοποιήσουν για μια επερχόμενη καταιγίδα.
Αστραπές και βροντές: Αν ακούσετε βροντές ή δείτε αστραπές στον ορίζοντα, ακόμα και αν φαίνονται μακριά, είναι ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε την αποχώρηση από την παραλία.
Αλλαγή θερμοκρασίας: Μια ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ότι πλησιάζει καταιγίδα.
Τι να κάνετε
Βγείτε αμέσως από το νερό: Η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια που πρέπει να κάνετε είναι να βγείτε αμέσως από το νερό. Όπως προαναφέρθηκε, το νερό είναι αγωγός ηλεκτρισμού και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
Απομακρυνθείτε από την παραλία: Μόλις βγείτε από το νερό, απομακρυνθείτε από την παραλία και αναζητήστε ασφαλές καταφύγιο. Οι ανοιχτές εκτάσεις όπως οι παραλίες είναι επικίνδυνες κατά τη διάρκεια καταιγίδας λόγω της πιθανότητας να χτυπηθείτε από κεραυνό.
Αποφύγετε ψηλά αντικείμενα: Μην στέκεστε κοντά σε υψηλά αντικείμενα όπως δέντρα ή πυλώνες. Οι κεραυνοί συνήθως χτυπούν τα ψηλότερα σημεία.
Αναζητήστε καταφύγιο: Το καλύτερο μέρος για να προστατευτείτε είναι μέσα σε ένα κτήριο ή σε ένα αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα. Αυτά τα μέρη προσφέρουν ασφάλεια από τους κεραυνούς.
Μείνετε μακριά από μεταλλικά αντικείμενα: Αποφύγετε την επαφή με μεταλλικά αντικείμενα, όπως ομπρέλες ή ξαπλώστρες, καθώς μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό.
Ακούστε τοπικές ανακοινώσεις: Οι τοπικές αρχές συχνά εκδίδουν προειδοποιήσεις και ενημερώσεις για τον καιρό. Μείνετε συντονισμένοι με τις ανακοινώσεις για να λάβετε τις τελευταίες πληροφορίες.
Πρόληψη και προετοιμασία
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση μιας κρίσης. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να προετοιμαστείτε πριν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση:
Ελέγξτε τον καιρό πριν φύγετε: Πριν πάτε στη θάλασσα, ελέγξτε τις προβλέψεις του καιρού για την περιοχή. Αν υπάρχει πιθανότητα καταιγίδας, καλύτερα να αναβάλετε την εκδρομή σας.
Φορητό ραδιόφωνο ή εφαρμογές καιρού: Έχετε μαζί σας ένα φορητό ραδιόφωνο ή εγκαταστήστε εφαρμογές καιρού στο κινητό σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο.
Σχεδιάστε έναν δρόμο διαφυγής: Γνωρίστε εκ των προτέρων πού θα πάτε για καταφύγιο σε περίπτωση καταιγίδας. Αυτό μπορεί να είναι ένα κοντινό καφέ, εστιατόριο ή οποιοδήποτε κτήριο.
Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού από κεραυνό
Αν κάποιος τραυματιστεί από κεραυνό, είναι κρίσιμο να δράσετε γρήγορα:
Επικοινωνία με ΕΚΑΒ: Καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ (166) και περιγράψτε την κατάσταση.
ΚΑΡΠΑ: Εάν ο τραυματίας δεν έχει σφυγμό ή δεν αναπνέει, ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) μέχρι να φτάσει η βοήθεια.
Αποφυγή δεύτερου χτυπήματος: Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι ασφαλής και δεν υπάρχει κίνδυνος δεύτερου χτυπήματος από κεραυνό πριν πλησιάσετε τον τραυματία.
Δείτε τι αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτηση στα social media, εξηγώντας τι συμβαίνει όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr