Καύσωνας: Τα απαγορευτικά σε περιόδους μεγάλης ζέστης
Καιρός

Καύσωνας: Τα απαγορευτικά σε περιόδους μεγάλης ζέστης

Πώς να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας απο τους κινδύνους ενός καύσωνα

Την χώρα μας ετοιμάζεται να επισκεφθεί το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη, ευτυχώς σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικά εξασθενημένο.

Από σήμερα, αλλά αύριο πιο αισθητά, οι άνεμοι εξασθενούν και δίνουν τη θέση τους στη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, που δεν αποκλείεται σε περιοχές στο εσωτερικό της χώρας να ξεπεράσουν και τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Και σίγουρα το καλοκαίρι συνδέεται άρρηκτα με τη ζέστη και όταν είσαι διακοπές τη θέλεις τη ζέστη, γιατί τη συνδυάζεις εύκολα με την παραλία, την ηλιοθεραπεία και το μπάνιο στη θάλασσα, τι γίνεται όμως όταν πρέπει να δουλέψεις, η να είσαι έξω στον ήλιο για πολλές ώρες.

Ως γνωστόν η έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο μόνο καλό δεν κάνουν στον οργανισμό μας. Πρέπει να προφυλαχτούμε και να προσέχουμε την υγεία μας. Ιδιαίτερο πρόβλημα τις ημέρες του καύσωνα, αντιμετωπίζουν τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες.

Πώς να προφυλαχτούμε

Το πρώτο πράγμα που παθαίνει ο οργανισμός είναι να χάνει υγρά και εάν δεν προσέξουμε να αφυδατωθούμε και πριν το καταλάβουμε να βρισκόμαστε ήδη στο νοσοκομείο.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια «μυστικά» που πρέπει να εφαρμόσουμε για να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ανώδυνα, τις δύσκολες αυτές ημέρες.
-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.-Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
-Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
-Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
-Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μωρά και βρέφη

Τα βρέφη και τα μωρά είναι μια κατηγορία που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την πολλή ζέστη και χρειάζεται ειδική μέριμνα. Έτσι οι οδηγίες λένε:

-Ντύστε τα όσο πιο ελαφρά γίνεται με πόδια και χέρια να είναι ελεύθερα και όχι τυλιγμένα σε πάνες η σεντόνια.
-Να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
-Αναλόγως την ηλικία συνίσταται η χορήγηση υγρών-είτε γάλα, είτε και νερό εάν είναι μεγαλύτερα παιδιά.
– Επίσης για τα μεγαλύτερα παιδιά φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι επίσης χρειάζονται προσοχή σε έναν καύσωνα.

-Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
-Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

-Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Κατοικίδια

Μεγάλο πρόβλημα με τη ζέστη αντιμετωπίζουν και τα ζώα, τα οποία μάλιστα το βιώνουν χωρίς να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι έχουν πρόβλημα. Η θερμοπληξία σε ένα ζώο δυστυχώς δεν είναι άμεσα εμφανής, ούτε μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα αν ζεσταίνονται μιας και δεν έχουν πόρους για να ιδρώσουν και να γίνει αισθητή η δυσφορία τους.

Έτσι χρειάζονται και αυτά μεγάλη προσοχή, τόσο τα κατοικίδια όσο φυσικά και τ α αδέσποτα που τριγυρίζουν μέσα στους δρόμους και την καυτή άσφαλτο.
Μπορούμε να αφήνουμε νεράκι σε διάφορα σκιερά σημεία στα πεζοδρόμια
Ποτέ δεν αφήνουμε ένα ζώο κλεισμένο μέσα σε αμάξι χωρίς κλιματιστικό σε λειτουργία η με παράθυρα μισάνοιχτα καθώς ο κίνδυνος να πεθάνει το ζώο είναι πολύ μεγάλος.
Επίσης περιορίστε τις μεγάλες βόλτες και διατήρείστε δροσερούς τους χώρους που βρίσκεται το ζωό μέσα στο σπίτι.
Οι βόλτες μπορούν να γίνονται είτε πολύ νωρις το πρωι ή αργά το βράδυ όταν ο ήλιος δεν καίει.
Και το πιο σημαντικό, να παρατηρείτε συνεχώς τα σημάδια υπερθέρμανσης στο ζώο σας. Εάν έχει βαρύ λαχάνιασμα, εάν βγάζει αρκετό σάλιο, εάν δυσκολεύεται να αναπνεύσει, εάν χτυπάει η καρδιά του γρήγορα, ένα ζαλίζεται ή δείχνει αδυναμία, να το πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr