ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2019: Ανατροπές και πτώση από 200 έως 1.000 μόρια

Πανελλαδικές 2019: Ανατροπές και πτώση από 200 έως 1.000 μόρια
Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των Βάσεων 2019 για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει. Οι υποψήφιοι πλέον υπέβαλλαν οριστικά τα μηχανογραφικά τους δελτία την περασμένη Παρασκευή και πλέον ξεκινά η επεξεργασία των επιλογών τους, που θα οδηγήσουν στην τελική διαμόρφωση των Βάσεων 2019, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν […]

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των Βάσεων 2019 για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι υποψήφιοι πλέον υπέβαλλαν οριστικά τα μηχανογραφικά τους δελτία την περασμένη Παρασκευή και πλέον ξεκινά η επεξεργασία των επιλογών τους, που θα οδηγήσουν στην τελική διαμόρφωση των Βάσεων 2019, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σε ένα μήνα από σήμερα, κατά τα τέλη Αυγούστου.

Ηδη από τις πρώτες ημέρες μετά το τέλος των Πανελληνίων εξετάσεων 2019, είχαν δημοσιοποιηθεί οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019, που προέβλεπαν σημαντική πτώση σε τρία επιστημονικά πεδία.

Από την πλευρά του, ο πολύπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης είχε δηλώσει στο iefimerida ότι «αναμένουμε όντως πτώση στο 2ο και 3ο πεδίο. Προσωπικά “βλέπω” πτώση και στο 1ο πεδίο. Σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο, εκτιμώ ότι θα ανέβουν λίγο οι υψηλόβαθμες σχολές, που κυμαίνονται γύρω στο 15».

Βάσεις 2019: Ποιες σχολές θα πέσουν έως και κατά 1.000 μόρια
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις βάσεις 2019 δείχνουν να επιβεβαιώνονται καθώς, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Νομικές σχολές θα καταγράψουν πτώσεις που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα αγγίξουν και τα 200 μόρια σε κεντρικά ιδρύματα. Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ιδρύματα η πτώση αναμένεται να… ξεφύγει και να φτάσει έως και τα 1.000 μόρια κατά περίπτωση!

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από τρεις βασικές ιδιορρυθμίες:

1) Φέτος, η πορεία των βάσεων στο σύνολό της είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί με ασφάλεια καθώς πάνω από 100 τμήματα είναι καινούργια στο μηχανογραφικό δελτίο. Πρόκειται για την πιο σαρωτική αλλαγή που έχει γίνει μέσα σ’ ένα χρόνο, φέρνοντας ανακατατάξεις στο φετινό μηχανογραφικό. Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα νέα τμήματα τα οποία έχουν διχάσει τους υποψηφίους και είναι άγνωστο αν η «ανωτατοποίησή» τους (σ.σ.: από ΤΕΙ σε ΑΕΙ) θα δώσε επιπλέον κίνητρο στους υποψηφίους να τα επιλέξουν ή αν θα προκαλέσει αμφιβολίες λόγω της fast track διαδικασίας με την οποία έγιναν πανεπιστήμια μέσα σε λίγους μήνες.
2) Μαζική είναι η συρρίκνωση και των αριστούχων τη φετινή χρονιά. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταγραφεί αυξομειώσεις, με κάποιες σχολές να σημειώνουν μεγάλες πτώσεις (π.χ. πολυτεχνικά τμήματα) και άλλες να εκτοξεύονται (π.χ. Ιατρικές). Φέτος όμως η αποτυχία των υποψηφίων να πιάσουν άριστα ήταν καθολική σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με αποτέλεσμα η κάθοδος των βάσεων να είναι συνολική.
3)Η διάρθρωση του αριθμού εισακτέων άλλαξε άρδην μέσα σ’ ένα χρόνο. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εκτόξευσε τον αριθμό εισακτέων στους 78.000, ενώ παράλληλα, με την ίδρυση επιπλέον τμημάτων, οδήγησε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία να έχουν «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης». Ειδικότερα, το 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και της Πληροφορικής διαθέτουν σχεδόν αντίστοιχες θέσεις με τους υποψήφιους σε αυτά. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει, παρά την καθολική ανωτατοποίηση του ακαδημαϊκού χάρτη (κατάργηση όλων των ΤΕΙ και ίδρυση νέων πανεπιστημίων), στο θλιβερό φαινόμενο της εισαγωγής σε πανεπιστήμια με 3 ή 4. Σε ορισμένα μαθήματα σχεδόν το 50% έγραψε κάτω από τη βάση. Ομως λόγω πληθώρας θέσεων, οι υποψήφιοι ακόμα και με πολύ χαμηλές επιδόσεις θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.

Οι Βάσεις 2019 ανά επιστημονικό πεδίο

1ο πεδίο – Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Απώλειες 200-300 μορίων, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», θα υποστούν οι βάσεις των δημοφιλών σχολών στο 1ο επιστημονικό πεδίο ακόμα και στα κεντρικά ιδρύματα. Μόλις 968 είναι οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που πέτυχαν από 18.000 μόρια και πάνω. Στην κλίμακα από 17.500 μόρια έως 20.000 μόρια υπολείπονται περίπου 400 αριστούχοι σε σχέση με πέρσι, γεγονός που θα σπρώξει τις βάσεις προς τα κάτω στη δημοφιλή επιλογή της Νομικής αλλά και της Ψυχολογίας. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες σε σχολές που κινούνται σε πιο χαμηλά επίπεδα, ανάμεσα στα 13.000-15.000 μόρια, ενώ ευκαιρία αποτελεί για όσους διεκδικούν μια θέση στην Ψυχολογία η ίδρυση δύο επιπλέον σχολών, στις οποίες η εισαγωγή αναμένεται να γίνει ακόμα και με 300-500 μόρια πιο χαμηλά.

Η Νομική Αθήνας «φλερτάρει» με τα 18.000 μόρια από 18.219 πέρσι και η Νομική Θεσσαλονίκης πέφτει από τα 17.965 μόρια.

2ο πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», συρρικνώνεται και φέτος ο αριθμός των αριστούχων διατηρώντας την περσινή πτωτική τάση στις πολυτεχνικές σχολές. Μόλις 736 υποψήφιοι έγραψαν από 18.000 μόρια έως και 20.000, με αποτέλεσμα οι απώλειες στα κεντρικά πολυτεχνικά ιδρύματα να ξεκινάνε από 250 μόρια, ενώ στα περιφερειακά αναμένεται να πέσουν ακόμα και 1.000 μόρια. Το κατώφλι των 18.000 μορίων φαίνεται να χάνει το σύνολο των σχολών του ΕΜΠ. Σε όλο το φάσμα των σχολών του εν λόγω πεδίου αναμένονται χαμηλές βάσεις καθώς παρά την πληθώρα θέσεων, οι επιδόσεις φέτος ήταν απογοητευτικές.

Οπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, στο ΕΜΠ όλες οι σχολές αναμένεται να κινηθούν στην κλίμακα των 17.000 μορίων, όπως και η Θεσσαλονίκη, ενώ σε άλλα πολυτεχνικά τμήματα η βάση εισαγωγής θα κινηθεί στα 16.000 μόρια, ενώ σε Ξάνθη και Κρήτη οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.

Ειδικότερα, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ πέφτει από τα 18.240 μόρια στα 17.960 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να χάσει πάνω από 200 μόρια και να πέσει στα 17.600.

Μικρή μείωση, της τάξης των 100 μορίων, αναμένεται στη βάση εισαγωγής για την Αρχιτεκτονική Αθηνών, ενώ αυξημένη, γύρω στα 200-300 μόρια, στη Θεσσαλονίκη.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστημών Υγείας
Με 400 αριστούχους μείον σε σχέση με πέρσι, προς καθολική πτώση βαίνουν στο σύνολό τους οι Ιατρικές. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών, όπως εκτιμά ο «Ελεύθερος Τύπος», χάνει το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ η τελευταία Ιατρική αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια.

Και φέτος όμως το εν λόγω πεδίο συγκεντρώνει, παρά τις αντιξοότητες, τον μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, με 1.160 να έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια. Η Ιατρική Αθήνας είναι πολύ πιθανόν να πέσει στα 18.900 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική (Αλεξανδρούπολη) ίσα που θα κρατηθεί στο 18, με 18.100 μόρια. Μεγαλύτερη είναι η πτώση που αναμένεται σε Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, με απώλειες που θα φτάσουν τα 300-400 μόρια, ακόμα και στα κεντρικά ιδρύματα.

4ο πεδίο – Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
Σταθερότητα με αυξομειώσεις που δεν προβλέπεται να είναι αξιόλογες αναμένονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Πρόκειται για το πεδίο με τις πιο χαμηλές επιδόσεις και αρκετά χαμηλές βάσεις, όμως φέτος, παρά το γεγονός ότι οι βαθμοί από 14.000 μόρια είναι καλύτεροι, δεν θα καταγραφεί αξιοσημείωτη αύξηση, καθώς οι θέσεις είναι περισσότερες σε σχέση με πέρσι.

Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις αναμένεται να κινηθούν στα κεντρικά ιδρύματα γύρω στα 100 με 200 μόρια, ακόμα και στις δημοφιλείς σχολές, όπως της Πληροφορικής και των Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δούμε την καταβαράθρωση των βάσεων, όπως θα καταγραφεί στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Στο συγκεκριμένο πεδίο οι βάσεις εισαγωγής δεν ξεπερνούν τα 18.000 μόρια, ενώ πολύ χαμηλοί βαθμοί, 4.000-6.000 μόρια, αναμένονται σε πληθώρα σχολών, κυρίως σε όσες αποτελούν μετεξέλιξη ΤΕΙ σε ΑΕΙ.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr