ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτές είναι οι καλύτερες σούπες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αυτές είναι οι καλύτερες σούπες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Δείτε τις πεντανόστιμες συνταγές για σούπα.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η σούπα είναι απαραίτητη σε κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς προσδίδει «αίγλη» στο τραπέζι, προετοιμάζει το στομάχι για το κυρίως πιάτο, γαλοπούλα ή χοιρινό, και ανακουφίζει μετά από τις βραδινές εξόδους και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Σύμφωνα με την παράδοση επιβάλλεται κοτόσουπα για την αρχή του χριστουγεννιάτικου γεύματος. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η σούπα αυγολέμονο έχει αντικατασταθεί από βελουτέ παρασκευές που αναδεικνύουν τη φαντασία του μάγειρα ή της μαγείρισσας και αποτελούν μια εναλλακτική για εκείνους που έχουν κορεστεί από την υπερκατανάλωση κρέατος.

Η μανιταρόσουπα της Ντίνας Νικολάου:

Υλικά:

  • 1 κιλό μανιτάρια brown
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 30 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι, τριμμένα σκόνη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 120 ml γλυκό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 5-6 μανιτάρια brown, κομμένα σε φέτες και ελαφρά σοταρισμένα
  • 100 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και χοντροτριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα, διαλυμένο με 2-3 κουταλιές νερό
  • Λίγο θυμάρι φρέσκο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε τέταρτα και τα μεταφέρουμε σε μια λαμαρίνα. Κόβουμε το σκόρδο ολόκληρο στη μέση και το τοποθετούμε ανάμεσα στα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μια βαθιά κατσαρόλα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι με τη σκόνη μανιταριών και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το θυμάρι και τη δάφνη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ψημένα μανιτάρια, την κρέμα από το ψητό σκόρδο και τον ζωμό λαχανικών. Βράζουμε σε κλειστή κατσαρόλα για 7-10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, ελέγχουμε για το αλάτι και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή, αν δεν έχουμε, στο μπλέντερ σε δόσεις. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και επαναλαμβάνουμε.
  • Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγα τηγανισμένα μανιτάρια, καβουρδισμένα φουντούκια και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σούπα βελουτέ με πατάτα, μπέικον και πράσο του Σταύρου Βαρθαλίτη:

Υλικά

  • 2 ξερά κρεμμύδια μέτρια
  • 3 πράσα (τα λευκά μέρη)
  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μπέικον
  • 1 κιλό ζωμό λαχανικών
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 30 γρ. πάνκο ή τριμμένη φρυγανιά
  • 2-3 κλωνάρια σχοινόπρασο

Εκτέλεση:

  • Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο καυτό λάδι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να γίνει διάφανο και να αρχίσει να καραμελώνει.
  • Ψιλοκόβουμε το πράσο και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά. Ψιλοκόβουμε και το μισό μπέικον και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί λίγο και να απελευθερώσει τα λιπαρά του.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια -όσο πιο μικρά τόσο πιο γρήγορα θα μαγειρευτεί η σούπα. Προσθέτουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό και το θυμάρι. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 35 λεπτά.
  • Όταν τα λαχανικά έχουν βράσει, κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ για να αποκτήσει η σούπα μας βελουτέ υφή και προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο.
  • Η σούπα μας είναι έτοιμη.
  • Για την γαρνιτούρα βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μπέικον ψηλοκομμένο για να γίνει τραγανό. Μόλις το μπέικον αρχίσει να βγάζει τα λιπαρά του, προσθέτουμε το πάνκο ή τη φρυγανιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή.
  • Γαρνίρουμε τα πιάτα μας με το τραγανό μπέικον και τη φρυγανιά και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή όπου άλλο μυρωδικό μας αρέσει.

Βελουτέ σούπα μαραθόριζας με κυανό Μακεδονίας του Ανδρέα Λαγού:

Υλικά για 6 άτομα

  • 2 μαραθόριζες
  • 3 πράσα (το λευκό μέρος)
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 100 γρ. κατίκι Δομοκού (ή άλλο τυρί – κρέμα με ήπια γεύση)
  • 50 γρ. κυανό Μακεδονίας (ή ροκοφόρ ή μπλε τυρί Δανίας)
  • 900 ml ζωμός
  • αλάτι-πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • κυανό Μακεδονίας σε τρίμματα

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε σε λεπτές φέτες το πράσο και τη μαραθόριζα.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά με το βούτυρο και το λάδι και ξεκινάμε το σοτάρισμα από τη μαραθόριζα. Αφήνουμε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας και προσθέτουμε τα πράσα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να λαχανικά να μαλακώσουν και να φύγει η πολλή υγρασία.
  • Όσο σοτάρονται τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά, κόβουμε σε μικρά κομμάτια την πατάτα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε τα λαχανικά με τον ζωμό. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία 30 με 40 λεπτά.
  • Όταν τα λαχανικά είναι ψημένα, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε τα τυριά, περνάμε μία ακόμα φορά με το ραβδομπλέντερ και δοκιμάζουμε για το αλάτι και το πιπέρι.
  • Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα κυανού και τα καρύδια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr