Το τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Εύβοιας, που συνδυάζει δύο παραδοσιακά αρώματα και δίνει στο τσουρέκι έναν ιδιαίτερο και γιορτινό χαρακτήρα για το Πάσχα.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (ή δυνατό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
- 200 ml γάλα χλιαρό
- 2 αυγά + 1 για το άλειμμα
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά)
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κουταλάκι μαχλέπι (κοπανισμένο)
- 1/2 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά μέλι
- 1 κουταλάκι βανίλια (ή σκόνη βανίλιας)
Για το άλειμμα:
- 1 αυγό (για τον κρόκο)
- 1 κουταλάκι γάλα (για το άλειμμα)
- 1 κουταλάκι ζάχαρη (για το γλάσο, προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη και αφήστε τη να αφρίσει για 10 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τα αυγά και το μείγμα μαγιάς και ανακατέψτε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα. Στη συνέχεια, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώστε με τα χέρια για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και ελαστική.
- Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όταν η ζύμη φουσκώσει, την ξαναζυμώνετε για λίγα λεπτά για να φύγει ο αέρας. Στη συνέχεια, την χωρίζετε σε 2 ή 3 μέρη (ανάλογα με το μέγεθος των τσουρεκιών που θέλετε να φτιάξετε) και την πλάθετε σε πλεξούδα ή σε στρογγυλό σχήμα.
- Άλειμμα: μείγμα. Αν θέλετε, προσθέστε λίγη ζάχαρη από πάνω για να πάρει ωραία γυαλάδα.
- Ψήστε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να βγάζουν έναν ευχάριστο ήχο όταν χτυπάτε την κάτω πλευρά.
- Αφήστε τα τσουρέκια να κρυώσουν πριν τα κόψετε.
Καλή σας απόλαυση!
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr