Αυτό είναι το viral Χριστουγεννιάτικο γλυκό – Δείτε την συνταγή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτό είναι το viral Χριστουγεννιάτικο γλυκό – Δείτε την συνταγή

Η μυρωδιά από φρεσκοψημένα μελομακάρονα θα σας γεμίσει το σπίτι.

Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό παραδοσιακό γλυκό αυτής της εποχής.

Η συνταγή που ακολουθεί έρχεται από τη Θράκη και παραμένει άγνωστη στους περισσότερους.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες σηματοδοτούν την αρχή των Χριστουγέννων. Στη Θράκη, όμως, η μυρωδιά που «φέρνει» τα Χριστούγεννα είναι αυτή της παραδοσιακής βαρβάρας, που σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα. Πρόκειται για ένα γλυκό έδεσμα, με ρίζες στην παράδοση, που φτιάχνεται είτε την παραμονή είτε ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου. Για τους Θρακιώτες, η βαρβάρα λειτουργεί ως άτυπο καλωσόρισμα της εορταστικής περιόδου, μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη στην τοπική κουλτούρα.

Η βαρβάρα δεν έχει καμία ομοιότητα με τα κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων, όπως το μελομακάρονο. Αντίθετα, έχει τη μορφή σούπας και ξεχωρίζει για τη θρεπτική της αξία, καθώς αποτελεί έναν πραγματικό δυναμωτικό θησαυρό.

Αν και έθιμο ανάγεται στην αρχαία Θράκη όπου έκαναν τραπέζια στις αρχές του Δεκέμβρη προς τιμή της θεάς Εκάτης και έτρωγαν μια σούπα που περιείχε σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής για να πάει καλά η σοδειά και να έχουν αφθονία καρπών. Συνδέεται δε, με τη μικρή Βαρβάρα που ήταν κρυπτοχριστιανή, και έσωσε ειδοποιόντας τους Χριστιανούς να μη φάνε από τα δηλητηριασμένα ψωμιά που έδωσε διαταγή ο πετέρας της για να τους εξολοθρεύσει και τους πρότεινε να κάνουν ένα γλυκό με ότι δημητριακά και καρπούς είχαν. Ο πατέρας της όταν το ανακαλυψε τη βασάνισε και κατόπιν αγιοποιήθηκε.

Η συνταγή για τη γλυκιά θρακιώτικη βαρβάρα

Η συνταγή προέρχεται από το cuzinagias.gr:

Υλικά

• 1/2 κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο
• 2 κουταλιές ταχίνι
• 3 λίτρα νερό
• 4 κουταλιές σουσάμι
• 4 κουταλιές αλεύρι (προαιρετικά)
• 3-4 βερίκοκα αποξηραμένα
• 3-4 σύκα αποξηραμένα
• 1 μπολ ζάχαρη
• 1 μπολ σταφίδα ξανθή
• 1 μπολ ψιλοκομμένα καρύδια
• 1 μπολ φρούτα σε φέτες (μήλο-μανταρίνι-αχλάδι-ρόδι κλπ)
• κανέλα για το πασπάλισμα
• ελάχιστο τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε προσεκτικά το σιτάρι. Στη συνέχεια το τρίβουμε με τα χέρια και ξεπλένουμε μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό.

Αν υπάρχει χρόνος μπορούμε να το αφήσουμε να μουλιάσει για αρκετή ώρα.

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 3 λίτρα νερό βρύσης και βάζουμε το σιτάρι να βράσει. Σιγοβράζουμε κλειστό καπάκι. Ελέγχουμε πότε πότε και ανακατεύουμε.

Στο μεταξύ καβουρντίζουμε το σουσάμι σε τεφάλ τηγάνι για λίγο και το ίδιο κάνουμε με το αλεύρι (γίνεται και χωρίς αυτό αλλά παίρνει μια ωραία γεύση).

Όταν κοντεύει να βράσει το σιτάρι βάζουμε μέσα το ταχίνι και βλέπουμε ότι γίνεται πιο άσπρο. Ο χρόνος βρασμού ποικίλει και εξαρτάται από το σιτάρι και το νερό. Υπολογίστε γύρω στα 45′ πάνω κάτω. Ελέγχουμε κάθε τόσο και όταν “σκάσει” δηλ. ανοίξει το σιτάρι ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι έχει χυλώσει ελαφρά.

Επίσης προσθέτουμε κομμένα σε κομματάκια τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα σύκα. Δε βάζουμε ζάχαρη αλλά βάζει ο καθένας στο μπολάκι του όσο θέλει. Κατεβάζουμε και είναι έτοιμο να το σερβίρουμε σε μπολ. Βέβαια εσείς αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 1 κούπα ζάχαρη ή και περισσότερη (ανάλογα τα γούστα) μέσα στην κατσαρόλα και μετά στο σερβίρισμα δε θα βάλετε.

Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ το καθένα χωριστά. Ένα μπολ με ζάχαρη, ένα με σταφίδες, ένα με το καβουρντισμένο αλεύρι, ένα με το σουσάμι, ένα με τα φρούτα καθαρισμένα σε φετούλες.

Βάζουμε στο μπολ μας 1-2 κουταλιές με μεγάλη κουτάλα από τη βαρβάρα και βάζουμε πάνω από το πιάτο μας από 1-2 κουταλιές ζάχαρη,ανακατεύουμε, συνεχίζουμε με 1-2 κουταλιές αλεύρι, σουσάμι, σταφίδες, και ντεκοράρουμε με μερικές φέτες από φρούτα.

Τέλος, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr