ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξήσεις συντάξεων: Πότε θα γίνουν και σε τί επίπεδα θα κυμανθούν

Αυξήσεις συντάξεων: Πότε θα γίνουν και σε τί επίπεδα θα κυμανθούν
Οι αυξήσεις ανά κατηγορία και πότε θα γίνουν

Πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις συντάξεις Ιανουαρίου θα φανούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους.

Τον Δεκέμβρη οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν τις συντάξεις του Ιανουαρίου, οι οποίες θα είναι αυξημένες. Σ

υγκεκριμένα πριν τα Χριστούγεννα οι συνταξιούχοι θα έχουν πληρωθεί ενώ μάλιστα από αρχές του μήνα θα έχουν λάβει και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Οι αυξήσεις -ανά κατηγορία- ξεκινάνε από 27 ευρώ το μήνα και φτάνουν έως και 64 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2024 αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Δημόσιο: Η μέση σύνταξη γήρατος για συνταξιούχο με 35 έτη υπηρεσίας θα ανέλθει στα 1.316 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 32 ευρώ το μήνα.
  • Πρώην ΙΚΑ: Συνταξιούχοι με 30 χρόνια ασφάλισης θα δουν τη μέση σύνταξή τους να διαμορφώνεται στα 1.219 ευρώ, με μηνιαία αύξηση 30 ευρώ.
  • Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών: Για συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, η μέση σύνταξη θα φτάσει τα 2.612 ευρώ, με μηνιαία αύξηση 64 ευρώ.
  • ΟΑΕΕ: Η μέση σύνταξη γήρατος για 30 χρόνια ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.101 ευρώ, με αύξηση 27 ευρώ το μήνα.
  • ΕΤΑΑ: Οι συνταξιούχοι με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω θα λαμβάνουν 1.259 ευρώ κατά μέσο όρο, με μηνιαία αύξηση 31 ευρώ.

Επιπλέον, το ανώτατο όριο συντάξεων θα αυξηθεί ως εξής:

  • Οι κύριες συντάξεις θα ανέλθουν στο μέγιστο ποσό των 5.241,89 ευρώ, από 5.114,04 ευρώ.
  • Οι επικουρικές συντάξεις θα φτάσουν το ανώτατο όριο των 1.572,56 ευρώ, από 1.534,21 ευρώ.
  • Η βασική σύνταξη του πρώην ΟΓΑ θα αυξηθεί από 399,54 ευρώ σε 409,5 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια αύξηση κοντά στα 10 ευρώ.

Πότε θα πληρωθεί το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς για το 2024 προβλέπεται να πληρωθεί αρκετά νωρίτερα από την περσινή χρονιά και πολύ πριν τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η πληρωμή πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος η καταβολή του επιδόματος αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, εντός του πρώτου δεκαημέρου.

Η πληρωμή αυτή τόσο νωρίτερα θα προσφέρει στους δικαιούχους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν καλύτερα τα έξοδά τους ενόψει των εορτών, ενδεχομένως διευκολύνοντάς τους στην αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων πριν από την περίοδο αιχμής στα καταστήματα, ή να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τον εορταστικό «προϋπολογισμό» τους, ο οποίος για τους περισσότερους παρουσιάζει «αύξηση».

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι θα πληρωθεί επίσης επίδομα 200 ευρώ σε δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ, με την πληρωμή να ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΑ, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι:

Συνταξιούχοι που διατηρούν προσωπική διαφορά και δεν δικαιούνται αύξηση στη σύνταξή τους θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η μηνιαία σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Φέτος, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, όταν ανήλθαν σε 742.772 άτομα, καθώς όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι μειώνουν ή μηδενίζουν την προσωπική διαφορά τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Το ποσό είναι κλιμακωτό:

  • 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ,
  • 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ, και
  • 100 ευρώ για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ.

Ποιοι συνταξιούχοι θα κοπούν από το επίδομα

Σημειώνεται ότι όσοι θα λάβουν αύξηση ΔΕΝ θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς μιας και αυτό δίνεται σε όσους δεν δικαιούνται αύξηση στις συντάξεις τους.

Επιπλέον θα δοθεί επίδομα 200 ευρώ στους φτωχούς-ανασφάλιστους αλλά δεν θα δοθεί το παραμικρό ποσό στους φτωχούς-ασφαλισμένους, οι όποιοι, λαμβάνουν δύο ευρώ λιγότερα από τους ανασφάλιστους.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ, ειδικά την διετία 2019-2020 (γεννηθέντες το 1952 και 1953), οι οποίοι ασφαλίζονται στον (πρώην) ΟΓΑ από το 1988, αλλά λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από τους ανασφάλιστους.

Τονίζεται ότι τα ποσά για την εφάπαξ ενίσχυση θα δοθούν από την έκτακτη φορολογία στις εταιρείες ενέργειας. Είναι κάτι που παραπέμπει σε αναδιανομή εισοδήματος… Είναι όμως έτσι;

IEIDISEIS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr