ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζει η ώρα: Μία ώρα λιγότερη ύπνου τα ξημερώματα της Κυριακής

Αλλάζει η ώρα: Μία ώρα λιγότερη ύπνου τα ξημερώματα της Κυριακής
Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου θα βάλουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Μία ώρα μπροστά θα γυρίσουμε τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.

Έτσι στις 3 το πρωί της Κυριακής, τα ρολόγια θα δείξουν 4, ενώ όσοι κοιμούνται θα χάσουν μία ώρα ύπνου.

Η αλλαγή ώρας σημειώνεται δύο φορές το χρόνο στη χώρα μας όπως και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου η ώρα αλλάζει σε χειμερινή και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει σε θερινή.

Γιατί αλλάζει η ώρα

Αν και αλλάζουμε τα ρολόγια μας 2 φορές μέσα στο χρόνο, στην πραγματικότητα η «σωστή» ώρα (αυτή που ορίζεται με βάση τον ήλιο, δηλαδή) είναι μία: η χειμερινή.

Με λίγα λόγια, κατά τη θερινή ώρα προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στο ρολόι μας την οποία την αφαιρούμε το χειμώνα και επιστρέφουμε στο κανονικό ωράριο.

Η θερινή ώρα, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, είναι ένας τρόπος που σκέφτηκε ο άνθρωπος με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Την εξοικονόμηση αυτή την πετυχαίνουμε, επειδή με βάση το νέο ωράριο, ο ήλιος θα δύει μια ώρα αργότερα.

Εάν υποθέσουμε ότι κάποιος συνηθίζει να πηγαίνει για ύπνο στις 11 το βράδυ, τότε όταν αλλάξει η ώρα, ο άνθρωπος αυτός θα πηγαίνει για ύπνο μία ώρα νωρίτερα (στις 10 δηλαδή), με βάση την ηλιακή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα ελαττωθεί το διάστημα ανάμεσα στην δύση του ηλίου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Με αυτό τον τρόπο, θα εκμεταλλευόμαστε καλύτερα το ηλιακό φως και έτσι θα καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα.

Στην Ελλάδα, η αλλαγή της ώρας σε θερινή καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1975, κατά τη διάρκεια μιας ενεργειακής κρίσης που έπληττε εκείνη την περίοδο την Ευρώπη.

Αλλαγή ώρας: Επιπτώσεις στην υγεία

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να προειδοποιούν ότι τα οφέλη της αλλαγής ώρας είναι μικρότερα από τις επιπτώσεις τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία.

Διάφορες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού και εμφράγματος, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην αλλαγή του προγράμματος ύπνου.

Όσον αφορά την ψυχική υγεία, το «UTSW Medical Center» τονίζει ότι η αλλαγή ώρας μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής ένα είδος κατάθλιψης που σχετίζεται με την έλλειψη φυσικού φωτός. Παράλληλα, στην Αυστραλία έχει παρατηρηθεί αύξηση στις αυτοκτονίες των ανδρών εντός μερικών εβδομάδων από την αλλαγή ώρας.

Τέλος, όπως εξηγεί ο δρ Στιβ Καλαντρίλλο καθηγητής πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στην εφημερίδα «The Washington Post», παρατηρούνται και περισσότερα τροχαία μετά την αλλαγή της ώρας, λόγω της αποδιοργάνωσης του ύπνου.

Τι συμβαίνει με την κατάργηση

Τα τελευταία χρόνια, πριν την εμφάνιση του κορονοϊού άνοιξε μία συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 ψήφισε υπέρ της κατάργησης που θα εφαρμοζόταν από το 2021 και οι κυβερνήσεις θα επέλεγαν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε τη συζήτηση της Κομισιόν, στη συνέχεια ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση και το ζήτημα μπήκε στον «πάγο» επ’ αόριστον, όπως όλα δείχνουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr