ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζουν όλα στα νυχτερινά κέντρα: Προσεχώς… πορτιέρηδες για έλεγχο εμβολιασμένων – Πόσα θα βγάζουν
Σε συνταγή COVID-free χώρων αναμένεται να προχωρήσει η νυχτερινή ζωή της χώρας. Πόσο θα κοστίζει η πόρτα του εμβολιασμού.Δεν είναι λίγοι που έχουν υποστηρίξει ότι βασικό σημάδι λήξης των περιορισμών της πανδημίας θα είναι το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στα μαγαζιά και ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση.
Όμως καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν και τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες αναζητείται η χρυσή τομή για την επαναλειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης.
Οι ιδιοκτήτες κέντρων θέλουν να αξιοποιήσουν πλήρως τους χώρους τους που είναι κλειστοί εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Όσον αφορά τα μπουζούκια γεγονός είναι το πρώτο COVID-free νυχτερινό κέντρο που ξεκινά εμφανίσεις ο Πάνος Κιάμος και θα υποδέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συγκεκριμένη συνταγή θα ακολουθήσει και το κέντρο όπου θα εμφανίζονται ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και η Λίτσα Γιαγκούση, ενώ τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα νυχτερινά κέντρα της αθηναϊκής νύχτας προετοιμάζονται επίσης για άνοιγμα μόνο για εμβολιασμένους από το φθινόπωρο.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές οι κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων, όμως οι εκτιμήσεις ανθρώπων της νυχτερινής ζωής κάνουν λόγο για τσουχτερά πρόστιμα, αφαίρεση άδειας για κάποιο διάστημα και ενδελεχείς ελέγχους για την εξασφάλιση τήρησης όλων των παραπάνω.
«Εκ των πραγμάτων θα υπάρχει πόρτα στα μπαρ όπου θα αφήνουν εκτός τους ανεμβολίαστους, για όσους αποφασίσουν να λειτουργήσουν COVID-free μαγαζιά» επισημαίνει στο Sputnik o Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ.
Την ίδια στιγμή εκφράζει την άποψη ότι σε μεγάλο μέρος της, η νυχτερινή διασκέδαση θα είναι COVID-free, σε αντίθεση με την εστίαση, που, με τη σημερινή εικόνα, θα περάσει σε μεικτούς χώρους, ώστε να μην έρθει σε ρήξη με τους στενούς της πελάτες ή τους τουρίστες.
Όπως εξηγεί, αναφορικά με τη διάκριση που θα γίνει σε αμιγείς και μεικτούς χώρους εμβολιασμένων, αυτή αφορά μόνο τους εσωτερικούς χώρους και ειδικότερα το 20% του κλάδου της εστίασης. «Η πλειοψηφία λειτουργεί στους εξωτερικούς αυτήν την περίοδο που δεν υπάρχει κάποια απαίτηση για εμβολιασμό ή τεστ» παρατηρεί.
Πόσο θα κοστίζει η «πόρτα» για έλεγχο των εμβολιασμένων
Περίπου 2.000 ή 3.000 ευρώ κατά περιπτώσεις αναμένεται να κοστίζει η «πόρτα του εμβολιασμού» ή αλλιώς ο έλεγχος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για μια επιχείρηση εστίασης ή κάποιο νυχτερινό μαγαζί.
«Ο έλεγχος που θα γίνεται από τα μαγαζιά αποτελεί κόστος στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Χρειάζεται ένας άνθρωπος στην είσοδο ώστε να κάνει αυτή τη δουλειά. Δεν μπορεί να εγκαταλείψει το πόστο του και να κάνει ταυτόχρονα και τον σερβιτόρο, για παράδειγμα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.
Μια επιχείρηση που θα δουλεύει σε δύο βάρδιες θα πρέπει να προσλάβει επιπλέον τρία άτομα. Ένα άτομο για κάθε βάρδια και ένα για τα ρεπό τους.
«Στα μπαρ και σε εστιατόρια που λειτουργούν το βράδυ στην περίπτωση της μίας βάρδιας, ένα άτομο θα πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο και ένα ακόμα να καλύπτει τα ρεπό του» επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.
Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι ένας επιχειρηματίας που αποφασίζει να λειτουργήσει ως COVID-free το κατάστημά του, πέρα από τους πελάτες που θα δέχεται, θα πρέπει να έχει εμβολιάσει πλήρως το προσωπικό του.
«Αν κάποιος αποφασίσει να απολύσει κάποιον εργαζόμενο επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, μπορεί να βρεθεί στα δικαστήρια που ενδεχομένως κηρύξουν την απόλυση που έκανε ως καταχρηστική. Αυτό είναι πιθανό να γίνει επειδή ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Τότε ο επιχειρηματίας θα αναγκαστεί να πληρώσει αποζημίωση» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ. Με πληροφορίες από το sputniknews.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr