Ασθενής αποπειράθηκε να στραγγαλίσει γιατρό σε Ψυχιατρική Κλινική στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασθενής αποπειράθηκε να στραγγαλίσει γιατρό σε Ψυχιατρική Κλινική στα Χανιά

Αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερο προσωπικό ώστε οι βάρδιες να περιλαμβάνουν κι άλλους εργαζόμενους για λόγους ασφαλείας. Τι απαντά η διοίκηση.

Επίθεση δέχτηκε γιατρός διευθυντής από ασθενή, στην Ψυχιατρική κλινική του Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής. Το συμβάν αφορά σε άσκηση σωματικής βλάβης εις βάρος του διευθυντή της κλινικής Γιώργου Γουλιέλμου, ο οποίος φέρεται να δέχθηκε επίθεση από διεγερτικό ασθενή της κλινικής. Ο ασθενής σύμφωνα με τις πληροφορίες ακινητοποίησε τον ιατρό και προσπάθησε να τον στραγγαλίσει. Το περιστατικό απετράπη ύστερα από την παρέμβαση ειδικευόμενου ψυχιάτρου ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο χώρο, και, σε δεύτερο χρόνο, ενός νοσηλευτή ο οποίος ήταν και ο μόνος άνδρας στην συγκεκριμένη βάρδια. Επιπλέον χρειάστηκε να συνδράμει η αστυνομία για τον ασφαλή περιορισμό του ασθενούς.

Όπως επιβεβαίωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέας, «…το περιστατικό συνέβη, λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε ενώ άμεσα δύο νοσηλευτές άνδρες που έρχονται ως μόνιμοι στο Νοσοκομείο από τη σχετική προκήρυξη θα στελεχώσουν το Ψυχιατρικό τμήμα».

Ο κ. Μπέας δήλωσε επίσης: «Έχουμε προκηρύξει 7 θέσεις μόνιμες ιατρών για το ψυχιατρικό τμήμα, βγήκαν όλες άγονες, με τις δύο τελευταίες να αφορούν το Μάρτιο του 2024. Παράλληλα προκηρύξαμε και πέντε θέσεις παιδοψυχιάτρων οι οποίες και αυτές βγήκαν άγονες […] Στο νοσοκομείο Χανίων καταλαμβάνουν μόνιμες θέσεις 52 νοσηλευτές, 8 από αυτούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 42 τεχνολογικής και 2 πανεπιστημιακής, εκ των οποίων θα αναλάβουν υπηρεσία στην ψυχιατρική κλινική οι 2 διαθέσιμοι άνδρες. Από τους 52 μόνιμους νοσηλευτές, 24 εργάζονται ήδη ως επικουρικοί και θα καταλάβουν κι εκείνοι μόνιμη θέση».

Η σχετική ανακοίνωση του προσωπικού της Ψυχιατρικής Κλινικής αναφέρει: «Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν (τελευταίο προ διμήνου) ως αποτέλεσμα τον δυσμενών συνθηκών λειτουργίας της κλινικής το τελευταίο έτος. Όπως είναι ήδη γνωστό, η κλινική λειτουργεί με έναν μόνο ειδικό ψυχίατρο, τον διευθυντή της κλινικής, ο οποίος επιβαρύνεται τόσο με το διοικητικό, όσο και με το θεραπευτικό κομμάτι. Μιας κλινικής που κανονικά λειτουργεί με 7 μόνιμους και στην παρούσα φάση καλείται ένας μόνος του να διαχειριστεί την πληθώρα των περιστατικών που προσέρχονται, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την αποτελεσματικότητα του έργου του».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης τη μη ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας «σε μία κλινική η οποία λειτουργεί σε διαρκή υπερπλήρωση θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα νοσηλευομένων και εργαζομένων».

Επί του συγκεκριμένου, ο κ. Μπέας δήλωσε: «…η διοίκηση δεσμεύτηκε σε συνάντηση με το σωματείο και τους ιατρούς και εργαζόμενους της ΨΚΧ και θα ληφθεί σχετική απόφαση στο αμέσως επόμενο διοικητικό συμβούλιο για φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία σε 24ωρη βάση των χώρων της ψυχιατρικής. Οι διαδικασίες έχουν κινηθεί και θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός αυτός άμεσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr