Κατά τη διάρκεια παραμονής του κ. Ζουριδάκη στο Άμπου Ντάμπι, τον περασμένο Μάρτιο, Έλληνες φίλοι του τον έφεραν σε επαφή με την βασιλική οικογένεια των Εμιράτων. Εκείνοι του ζήτησαν αν μπορεί να παρασκευάσει κρητικά παραδοσιακά προϊόντα με βάση βρώσιμα φύλλα χρυσού.
Επί οκτώ μήνες λοιπόν ο ίδιος «πάλευε» με τη συνταγή, έκανε δοκιμές και έβγαλες δύο με τρεις διαφορετικές παραλλαγές ώσπου κατέληξε στα εξής υλικά:
- φύλλο βρώσιμου ΧΡΥΣΟΥ 23 ΚΑΡΑΤΙΩΝ,
- φρέσκο γάλα ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ,
- ζάχαρη καρύδας
- και αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης
Αλλά το μυστικό της συνταγής με το ιδιαίτερα γευστικό αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την κρητική παραδοσιακή μυζήθρα την οποία ο ίδιος προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς της Μεσσαράς.
Έτσι, ήδη έχει αναχωρήσει από την Κρήτη με κατεύθυνση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η πρώτη παλέτα με τα 2.000 ολόχρυσα καλιτσούνια 23 καρατίων η οποία ζυγίζει περίπου 1 τόνο!
Μάλιστα, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Κρητικός επιχειρηματίας προγραμματίζει νέο ταξίδι στο Ντουμπάι για να κλείσει συμφωνίες με καταστήματα όπου πρόκειται να τοποθετηθούν τα καλιτσούνια 23 καρατίων ενώ έχει προτάσεις και για δύο επιπλέον παραδοσιακά καλούδια ζύμης (εκτός από τα καλιτσούνια), που θα στολίσουν τις βιτρίνες στα Εμιράτα.
Η γιαγιά «Νόνα» που τάιζε τους χίπηδες στα Μάταλα!
Η κρητική φιλοξενία είναι ξακουστή πλέον στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Όμως η ιστορία του κ. Ζουριδάκη ανάγεται στα χρόνια των χίπηδων «οι οποίοι ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι τουρίστες στην Κρήτη» όπως αναφέρει ο ίδιος στο Cretalive.
Η γιαγιά του λοιπόν, η Αθούσα Ζουριδάκη, έβγαινε και τάιζε αφιλοκερδώς εκείνους τους πρώτους χίπηδες που είχαν φθάσει στα Μάταλα και κάπως έτσι το κέρασμα… έγινε φούρνος και ο φούρνος εργοστάσιο στα Πιτσίδια που παράγει προϊόντα για τον τοπικό φούρνο αλλά και τα υποκαταστήματα σε Αθήνα και Πειραιά!
Το μακρινό 1993, 30 χρόνια πριν, η οικογένεια Ζουριδάκη άνοιξε το πρώτο κατάστημα εκτός Κρήτης στο κέντρο του Πειραιά και ακολούθησε ακόμα ένα στην οδό Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, όπου μπορεί ο κάθε καταναλωτής να προμηθευτεί παξιμάδια, καλιτσούνια, σφακιανόπιτες, μέλι θυμαρίσιο, τυριά, κρασί, ελαιόλαδο και ό,τι έχει σχέση με την Κρήτη.
Η καλοσύνη, η δοτικότητα και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον προς τους χίπηδες που την αποκαλούσαν «μάμα» αποτελούν τα χαρακτηριστικά της Αθούσας Ζουριδάκη, που αποτυπώνονται στην τηλεοπτική σειρά «Η Παραλία» η οποία προβάλλεται αυτή τη σεζόν στην ΕΡΤ. Η γιαγιά Αθούσα, η τηλεοπτική «Νόνα» όπως ονομάζεται στη σειρά, στάθηκε η αιτία και η αφορμή ώστε ο Μιχάλης Ζουριδάκης να είναι η τέταρτη γενιά που αναλαμβάνει την επιχείρηση: από τον προπάππου στον παππού και τον πατέρα και σήμερα στον δισέγγονο που απογειώνει τις παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr