ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκπαιδευτικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει για Πανελλαδικές και πρόσβαση στα πανεπιστήμια

Εκπαιδευτικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει για Πανελλαδικές και πρόσβαση στα πανεπιστήμια
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που παρουσιάστηκε και βρίσκεται υπό διαβούλευση, παρόλο που φαίνεται να εστιάζει στην εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων έχει σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν τις πανελλαδικές εξετάσεις και την πρόσβαση των μαθητών στα πανεπιστήμια. Οι αλλαγές, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, έχουν στόχο την «αποτελεσματικότερη οργάνωση και διαχείριση του προγράμματος σπουδών της δευτεροβάθμιας […]

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που παρουσιάστηκε και βρίσκεται υπό διαβούλευση, παρόλο που φαίνεται να εστιάζει στην εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων έχει σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν τις πανελλαδικές εξετάσεις και την πρόσβαση των μαθητών στα πανεπιστήμια.

Οι αλλαγές, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, έχουν στόχο την «αποτελεσματικότερη οργάνωση και διαχείριση του προγράμματος σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», σχέση και με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, προβλέπονται συνοπτικά σημεία τα παρακάτω:

  • Η Β′ τάξη Λυκείου παραμένει τάξη στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει τόσο μαθήματα γενικής παιδείας όσο και μαθήματα δύο ομάδων προσανατολισμού, όπως ισχύει μέχρι και το φετινό σχολικό έτος.
  • Μείωση των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ′ τάξης Λυκείου από τέσσερις σε τρεις.
  • Καθορίζεται η πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων.
  • Καταργείται η προσμέτρηση του βαθμού του απολυτηρίου της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Επαναφέρονται στις πανελλαδικές εξετάσεις οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Αναλυτικότερα:

Για την Α’ Τάξη του Λυκείου 

Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη  «αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια».

Για τη Β Τάξη του Λυκείου 

Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται «πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε  συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα».  Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται «πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα. Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».

Για τη Γ Τάξη του Λυκείου 

Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται «πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια».

Τα μαθήματα προσανατολισμού 

Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:

α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.

β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.

γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Σημειώνεται ότι «οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν».

Αλλαγές στην προσμέτρηση των μορίων 

Αξιοσημείωτο είναι ότι «λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου». Μάλιστα, «για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο».

Συντελεστές βαρύτητας 

Κάθε χρόνο, στη λήξη του σχολικού έτους, με απόφαση του υπουργού Παιδείας που ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση».

Ομάδες Προσανατολισμού και Επιστημονικά Πεδία 

Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο θα γίνεται «ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής» ως εξής:

— Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.

— Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου με τους παρακάτω τρόπους:

  • Για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά
  • Για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.

— Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία. Με πληροφορίες από την aftodioikisi.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr