Ελαιόλαδο: Πότε πρέπει να το πετάξετε – Η λεπτομέρεια που πρέπει να ξέρετε
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελαιόλαδο: Πότε πρέπει να το πετάξετε – Η λεπτομέρεια που πρέπει να ξέρετε

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το λάδι σας έχει χαλάσει

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας και δεν λείπει από κανένα σπίτι, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε πότε είναι καιρός να το …αποχαιρετήσετε.

Αν πιστεύετε ότι το λάδι δεν χαλάει, κάνετε λάθος…

Ακόμα κι αν είναι υψηλής ποιότητας, το ελαιόλαδο μπορεί να ταγγίσει, (το φαινόμενο της οξείδωσης των λιπών). Όσοι δε, δεν είναι τακτικοί καταναλωτές ελαιολάδου, θα μπορούσαν εύκολα να παραβλέψουν τα πρώτα σημάδια υποβάθμισής του.

Πώς να αναγνωρίζετε ότι πρέπει να πετάξετε το λάδι σας

Φρέσκο άρωμα

Ενώ η μυρωδιά του φρέσκου ποιοτικού ελαιολάδου μπορεί να μοιάζει με αυτή του γρασιδιού, μερικές φορές με έναν υπαινιγμό φρουτωδών αρωμάτων, μόλις αρχίσει να χάνει την ποιότητά του, η φρεσκάδα του αρώματος του εξασθενεί επίσης και σταδιακά βυθίζεται σε μια μυρωδιά μούχλας που μπορεί να μοιάζει ακόμη και με απωθητικές χημικές οσμές. Μην περιμένετε, ξεφορτωθείτε το μόλις αισθανθείτε τα πρώτα σημάδια αλλαγής.

Το ταγγισμένο λάδι μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και η] έντασή τους θα είναι ευθέως ανάλογη με το βαθμό αλλοίωσης του λαδιού.

«Κόντρα» στο φως

Εάν έχετε κακή αίσθηση της όσφρησης, μπορείτε επίσης να βασιστείτε στα μάτια σας. Το φρέσκο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο θα είναι διαυγές χωρίς θολότητα και το χρώμα του θα πρέπει να είναι σαν χρυσο-πράσινη ελιά. Ωστόσο, μόλις αρχίσει να αλλοιώνετε, αρχίζει να αλλάζει χρώμα σε πιο σκούρο πράσινο και αργότερα σε καφέ. Ώρα να του πείτε…αντίο!

Οι κατασκευαστές ξέρουν τι γράφουν

Επίσης, ρίξτε μια καλή ματιά στην ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην ετικέτα. Οι κατασκευαστές που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων γνωρίζουν πόσο καιρό το λάδι τους θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση.

Η σωστή αποθήκευση θα βοηθήσει

Το ελαιόλαδο δεν είναι φθηνό, οπότε σίγουρα θέλουμε να φροντίσουμε για τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής του. Εδώ είναι οι βασικοί κανόνες.

Αποθηκεύστε το λάδι σε σκοτεινό περιβάλλον – μπορεί να είναι ένα ντουλάπι, ή κάτι παρόμοιο. Εάν θέλετε να το έχετε διαθέσιμο στον πάγκο, είναι καλύτερο να ρίξετε λίγο σε ένα ειδικό δοχείο και να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο μακριά από το φως της ημέρας και σε ένα μέρος όπου η θερμοκρασία θα είναι ιδανικά μεταξύ 15 και 20 ° C.

Ποτέ μην ξεχάσετε να κλείσετε το μπουκάλι πολύ καλά, έτσι ώστε να μην πάρει πολύ αέρα.

Εάν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το λάδι θα διαρκέσει για όλο το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στη συσκευασία.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr