Ενημέρωση για τους σεισμούς: Σύνθετο φαινόμενο- Δεν θα σταματήσουν τα Ρίχτερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημέρωση για τους σεισμούς: Σύνθετο φαινόμενο- Δεν θα σταματήσουν τα Ρίχτερ

Οι επιστήμονες εξέφρασαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και μέσω των παρουσιάσεών τους εξήγησαν τα φαινόμενα.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τους σεισμούς που σημειώνονται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιστημόνων.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και μέσω των παρουσιάσεών τους εξήγησαν τα φαινόμενα.

Δείτε βίντεο:

Mητσοτάκης: Πρόκειται για ένα σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο – Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές για τη συνεισοφορά τους. Πρόκειται για ένα σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έχουμε μια πολύ ενεργή και παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα. Η περιοχή της Σαντορίνης είναι μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο, που προκαλεί το ενδιαφέρον και ξένων επιστημόνων. Η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται τους επιστήμονες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα 3 σημεία που δίνεται η προσοχή:

  1. Την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Νέα Καμένη
  2. Τη δραστηριότητα στο Κολούμπο
  3. Τη δραστηριότητα στο ρήγμα

«Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, επισημαίνοντας πως στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παπαζάχος: Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις 

Ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, παρουσίασε χάρτες και γραφήματα με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, συγκρίνοντας τα δεδομένα των περιόδων 2011 – 2012 και 2024 – 2025. Ο ίδιος δήλωσε πως οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα και ότι κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα.

Ο κ. Παπαζάχος, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των σεισμών και πως πρόκειται για ένα ήπιο φαινόμενο. Ωστόσο, σημείωσε πως από τον Σεπτέμβριο τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί.

Λέκκας: Οι 5 περιοχές υψηλής κατολισθητικής διακινδύνευσης

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, παρουσίασε τις 5 περιοχές υψηλής κατολισθητικής διακινδύνευσης.

Περιοχές Σαντορίνη

Ο κ. Λέκκας, μίλησε συγκεκριμένα για το μοναδικό σεισμικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.

Παράλληλα, η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέθεσε χάρτες για να εξηγήσει πώς συμπεριφέρεται η Καλδέρα της Σαντορίνης και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού και ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές ωκεανογραφικές αποστολές στην περιοχή.

Σημειώνεται πως 11.000 περίπου άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη προς πάσα κατεύθυνση λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή γύρω από τη Σαντορίνη. Ειδικότερα, άλλοι 8 σεισμοί εκδηλώθηκαν από τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι, με ανώτερη τιμή τα 3,8 Ρίχτερ, ενώ σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.Πρόκειται για την ισχυρότερη δόνηση που έχει σημειωθεί μέχρι αυτήν την ώρα για σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, συνολικά 10 σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν από τις 8 μέχρι τις 9 το πρωί, με την ισχυρότερη να ανέρχεται στα 4 Ρίχτερ, 12 χιλιόμετρα νότια της Αμοργού.

Τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3και βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ενώ έχουν ακολουθήσει αρκετές ακόμη μικρότερες δονήσεις.

Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr