Υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να υπογραφεί και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, τις επόμενες ημέρες, δίνει λύση στις «επιπλοκές» που προέκυψαν για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μητέρες μισθωτές που είναι ασφαλισμένες σε πρώην Ταμεία πλην ΙΚΑ, όπως δημοσιογράφοι, εργαζόμενες σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Παράλληλα, θέμα ημερών εκτιμάται πως είναι και η καταβολή των πρώτων επιδομάτων, πιθανότατα την Παρασκευή, σε αγρότισσες που υπέβαλαν αίτηση και Δευτέρα σε αυτοαπασχολούμενες.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Μηλαπίδη, η νέα υπουργική απόφαση θα ορίζει ρητώς ότι 9μηνη άδεια και επίδομα μητρότητας δικαιούνται και οι γυναίκες που έγιναν μητέρες από τον Νοέμβριο του 2022 και εφεξής και είναι ασφαλισμένες σε πρώην ταμεία μισθωτών, πλην ΙΚΑ ή και πλην ΕΦΚΑ.
Στην πράξη, θα αφορά μισθωτές εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, καθώς και δημοσιογράφους που ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ.
Οι μητέρες αυτές, εφόσον γέννησαν από τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε ίσχυσε ο νόμος που παρέχει την άδεια μητρότητας, με ίδιους όρους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν 9μηνη άδεια μητρότητας και αντίστοιχα επίδομα στο ύψος του κατώτατου μισθού. Με την ίδια υπουργική απόφαση, θα εξομοιώνονται για όλες τις περιπτώσεις (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ελεύθερο ή αγροτικό επάγγελμα) και τα ομόφυλα ζευγάρια.
Επίσης, φαίνεται πως βρέθηκε λύση στο λογισμικό της ΔΥΠΑ και εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μητέρες αυτοαπασχολούμενες ή αγρότισσες. Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό, που σήμερα είναι 830 ευρώ, και δίδεται για διάστημα 9 μηνών σε μη μισθωτές μητέρες. Δηλαδή, συνολικά θα λάβουν 7.470 ευρώ.
Προσοχή όμως: Εάν η δικαιούχος δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, τότε εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας». Ετσι, πρέπει η νέα μητέρα να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση, ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ, μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε θα πρέπει η ασφαλισμένη να επανυποβάλει στην πλατφόρμα το αίτημα.
Σε περίπτωση που υπάρξουν νέα χρέη, εφόσον η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr