ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται η Κυριακή που αλλάζει η ώρα – Η ημερομηνία

Έρχεται η Κυριακή που αλλάζει η ώρα – Η ημερομηνία
Πλησιάζει η στιγμή που θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας και θα κερδίσουμε μια ώρα ύπνο. 

Όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Φέτος, η αλλαγή θα γίνει την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, δηλαδή μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν το ρολόι δείξει 04:00 π.μ., θα πρέπει να γυρίσει μία ώρα πίσω, στις 03:00 π.μ. Έτσι, οι λάτρεις του ύπνου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια επιπλέον ώρα ανάπαυσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η εφαρμογή της θερινής ώρας για το 2024 ολοκληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου, όπως ορίζει η Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Συνεπώς, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από τις 04:00 π.μ. στις 03:00 π.μ..

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται κάθε χρόνο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας

Από την 1η Οκτωβρίου, οι ώρες κοινής ησυχίας έχουν προσαρμοστεί για τη χειμερινή περίοδο

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οι ώρες κοινής ησυχίας για τους χειμερινούς μήνες (1η Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου) είναι από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 07:30. Όσοι δεν τηρούν τις ώρες αυτές διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Αντίστοιχα, κατά τη θερινή περίοδο (1η Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου), οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από τις 15:00 έως τις 17:30 και από τις 23:00 έως τις 07:00.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Η αλλαγή της ώρας, γνωστή ως θερινή ώρα, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1932. Ωστόσο, η εφαρμογή της εγκαταλείφθηκε για αρκετές δεκαετίες. Ήταν η ενεργειακή κρίση του 1973 που οδήγησε στην εκ νέου υιοθέτηση της θερινής ώρας στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να την καθιερώνει οριστικά το 1975.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε το μέτρο ήταν η Γερμανία, το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σκοπός ήταν να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να ενισχυθεί η παραγωγή πολεμικών υλικών. Το παράδειγμα της Γερμανίας ακολούθησαν και άλλες χώρες.

Από το 1996, εφαρμόζεται ενιαία ρύθμιση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αλλαγή της ώρας να γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Το μέτρο επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς την άνοιξη τα ρολόγια προχωρούν μία ώρα μπροστά και το φθινόπωρο επιστρέφουν μία ώρα πίσω.

Η συζήτηση για την κατάργηση της εναλλαγής ώρας έχει επανέλθει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν προσφέρει πλέον τα αναμενόμενα οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση και η αλλαγή ώρας συνεχίζεται να εφαρμόζεται κανονικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.

Έτσι, στις 27 Οκτωβρίου 2024, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr