Το πρώτο βήμα για την δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου Σκύρου έκανε Το Λ.Τ Σκύρου με την αναπτυξιακή απόφαση που έλαβε στην τελευταία συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής
Μια απόφαση που στοχεύει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου με την εισαγωγή του καταδυτικού Τουρισμού, μιας ειδικής μορφής Τουρισμού που προσελκύει εγχώριο και παγκόσμιο κοινό που δεν γνωρίζει σύνορα και εποχές!
Το νομικό πλαίσιο των καταδυτικών πάρκων έχει θεσπιστεί από το 2005 και διαρκώς βελτιώνεται με την πλέον πρόσφατη τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλήφθηκε το 2020.
ΤΟ δεύτερο βήμα θα είναι η χρηματοδότηση της μελέτης για την οποία έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες και έχουν πραγματοποιηθεί επαφές.
Καταδυτικό πάρκο είναι μια χαρακτηρισμένη περιοχή στην οποία πραγματοποιούνται καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής και συναφείς υποβρύχιες δραστηριότητες όπως η υποβρύχια φωτογράφιση – κινηματογράφηση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Μπορούν να περιλαμβάνονται ναυάγια, να προστίθενται άλλα καθώς και ομοιώματα ναυαγίων.
Όλα αυτά κατακλύζονται από θαλάσσια ζωή και λειτουργούν ως τεχνητοί ύφαλοι αναπαραγωγής αλιευμάτων. Το καταδυτικό πάρκο Σκύρου μπορεί να αναπτυχθεί σε μια μικρή περιοχή έκτασης περίπου ½ τετραγωνικού μιλίου.
• Με την λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου προβάλλεται ο τόπος ως προορισμός θεματικού τουρισμού σε ένα επιπλέον κοινό, την καταδυτική κοινότητα, το υπάρχον τουριστικό προϊόν του νησιού εμπλουτίζεται και παρουσιάζονται ευκαιρίες συνέργειας μεταξύ των διαφόρων τουριστικών δραστηριοτήτων καθιστώντας τη Σκύρο ελκυστικότερο προορισμό.
• Οι καταδύσεις αναψυχής δεν περιορίζονται στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο αλλά λειτουργούν σχεδόν όλο τον χρόνο, με τον κύριο όγκο επισκεπτών –στους Μεσογειακούς καταδυτικούς προορισμούς να συρρέουν την περίοδο Μάιο Οκτώβριο.
• Οι περισσότεροι οργανωμένοι καταδυτικοί προορισμοί λειτουργούν σαν ένα άτυπο «δίκτυο» και υπάρχουν φορείς θεματικού τουρισμού οι οποίοι ενημερώνουν και προωθούν τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες.
• Οι καταδυτικές δραστηριότητες ανήκουν στις κατ’ εξοχή φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και σε συνδυασμό με το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα του τόπου προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη, σε αντίθεση με κάποιες μορφές μαζικού τουρισμού.
• Με την ύπαρξη καταδυτικού πάρκου επιτυγχάνονται, η ανάκαμψη της βιοποικιλότητας των θαλασσίων οικοσυστημάτων ενώ εξασφαλίζεται η δεξαμενή εμπλουτισμού των γειτονικών αλιευτικών πεδίων, που είναι τόσο αναγκαία από την υπεραλίευση και τη μείωση των υχθυοαποθεμάτων.
• Το άνοιγμα της αγοράς σε νέες τουριστικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον καταδυτικό τουρισμό και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εγκατάσταση νέων επαγγελματιών και την συνεπαγόμενη σταθεροποίηση/αύξηση του πληθυσμού, αύξηση των θέσεων εργασίας στο τομέα του τουρισμού με φυσικό επακόλουθο της ανόδου της επισκεψιμότητας στο νησί.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr