Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» η αλλιώς η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους, το αυγουστιάτικο φεγγάρι δηλαδή ανέτειλε σήμερα και πρόκειται να κορυφωθεί στην Ελλάδα γύρω στις 4:36πμ την Παρασκευή 12 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες είναι υπερπανσέληνος, που σημαίνει πως το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στο κοντινότερο σημείο του στη Γη. Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», όπως ονομάζεται η αυγουστιάτικη πανσέληνος, θα εμφανιστεί εντός του 90% του περιγείου, καθιστώντας την υπερπανσέληνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ωστόσο, αυτό το εκθαμβωτικό σεληνιακό θέαμα πιθανότατα δεν θα είναι ορατό παντού, καθώς συμπίπτει με τη βροχή των διαττόντων αστέρων, το φαινόμενο των Περσείδων. Η υπερπανσέληνος μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη και έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό από τη μέση πανσέληνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.com.
Πρόκειται για την τέταρτη υπερπανσέληνο στη σειρά, μετά το «Φεγγάρι του Ελαφιού» του Ιουλίου, το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» που συνοδεύτηκε από μια ολική έκλειψη σελήνης τον Μάιο. Η πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους, σύμφωνα με το Farmer’s Almanac.
Σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes) αυτή την εποχή του έτους.
Η πανσέληνος συμβαίνει περίπου μία φορά το μήνα, όταν ο ήλιος, η Γη και η σελήνη ευθυγραμμίζονται σε μια αόρατη γραμμή 180 μοιρών. Η τροχιά του φεγγαριού διαφέρει κατά περίπου 5 μοίρες από τη Γη, οπότε συνήθως βρίσκεται λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα από τη σκιά της Γης, επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν την πλευρά που βλέπει προς τη Γη.
Η επόμενη πανσέληνος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Η πανσέληνος αυτή ονομάζεται και «Φεγγάρι του Θερισμού».