Γιατί γέμισε νεκρά ψάρια το λιμάνι του Βόλου
Που οφείλεται η κάθοδος των εκατομμυρίων νεκρών ψαριών.Ένα τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στον Βόλο, με νεκρά ψάρια που έχουν ξεβραστεί στις ακτές του Παγασητικού τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα η Εισαγγελία Βόλου συνέταξε σχετικό πόρισμα, το οποίο αναφέρει τρία βασικά σημεία για τους λόγους που το τελευταίο διάστημα τόνοι ψαριών καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο. Η πρώτη έρευνα είχε διαταχθεί και ολοκληρωθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλλει στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, μετά από αυτοψία που είχε κάνει στην περιοχή της Κάρλας. Τότε είχε καταγγείλει ότι ποσότητες νερών, επιμολυσμένων από νερά του Πηνειού, στον οποίο γινόταν εκτροπή των λυμάτων από τον βιολογικό Λάρισας που υπέστη ζημιά μετά τις πλημμύρες, κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο.
Το εν λόγω πόρισμα φαίνεται ότι μπορεί να απαντήσει και στο ερώτημα που τίθεται τώρα, «γιατί δεν είχε κλείσει το θυρόφραγμα» στη λίμνη Κάρλα.
Η έρευνα που διεξήχθη τους χειμερινούς μήνες, κατέληξε σε τρία βασικά σημεία:
- Τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν.
- Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν νερών από την Κάρλα.
- Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει, επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση.
Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.
Το πολυσέλιδο πόρισμα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Τaxydromos, εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και μάλιστα υποβλήθηκε και στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.
Με απόφαση δύο ανεξάρτητων εισαγγελικών λειτουργών, κρίθηκε ότι στην τότε συγκυρία δεν υπήρχε πρόβλημα και η μήνυση του δημάρχου τέθηκε στο αρχείο.
Το πόρισμα δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, παρά μόνο πρόσφατα και με αφορμή το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, εξαιτίας του οποίου έχει ξεκινήσει ξανά δημόσιος διάλογος για το θυρόφραγμα της Κάρλας.
Βόλος:
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της απομάκρυνσης των νεκρών ψαριών που έχουν ξεβραστεί τις τελευταίες μέρες στις ακτές του Παγασητικού. Από το πρωί της Παρασκευής (30/8) βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση τοποθέτησης και δεύτερου πλέγματος στον «ματωμένο» Ξηριά, λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό, για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση 150-200 μέτρα.
Επί τόπου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επιχειρούν τρία μεγάλα μηχανήματα ενώ από φορείς που στόχο έχουν την προστασία του Παγασητικού επισημαίνεται η ανάγκη περισσότερο μηχανημάτων και σκαφών για την έγκαιρη απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, τόσο από τον Παγασητικό και τις ακτές, όσο και από τον Ξηριά, φοβούμενοι μια καταιγίδα που πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα πλημμυρισμού στο χείμαρρο.
Κουρέτας: Mαζεύουμε 100 τόνους νεκρά ψάρια την ημέρα
Στο θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλα αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα εξήγησε ότι «είχε ανοίξει για να φύγει πλημμυρικό νερό, αυτό ήταν ανοικτό μέχρι να φύγει το νερό. Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω από τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον κάμπο μέχρι το Βόλο, δηλαδή από τη Λάρισα μέχρι το Βόλο, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει. Και το εισαγγελικό πόρισμα που βγήκε σήμερα το πρωί το επιβεβαιώνει και με δικαιώνει που δεν το έκλεισα».
«Αν έκλεινε το θυρόφραγμα, θα πλημμύριζε όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας μέχρι τη Γυρτώνη, μέχρι το Καλαμάκι και θα είχαμε τα ίδια πράγματα με τα περσινά. Τι θα μπορούσε να γίνει; Νότια προς το λιμάνι του Βόλου υπάρχει ο Οργανισμός Λιμένος, υπάρχει και ο Δήμος Βόλου, οι οποίοι έχουν ευθύνες γι’ αυτά τα πράγματα. Θα έπρεπε να είχαν μπει αυτά που μπήκαν την Τρίτη, τα δίχτυα. Έπρεπε να είχαν μπει πολύ νωρίτερα. Εάν είχαν μπει πολύ νωρίτερα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, γιατί θα συγκρατούσαν τα ψάρια και θα πηγαίναμε να τα πάρουμε, όπως κάνουμε και τώρα», τόνισε ο κ. Κουρέτας.
Όπως υπογράμμισε: «Εάν εμείς περιμέναμε αυτούς που φωνάζουν και λένε ποιος φταίει, δεν θα είχε γίνει απολύτως τίποτα». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εξήγησε ότι τα ψάρια με την καταστροφική κακοκαιρία Daniel είχαν δραπετεύσει, επειδή είχαν σπάσει οι διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή και μεταφέρθηκαν σε τάφρους αποστράγγισης όπου μεγάλωναν στη διάρκεια του χειμώνα.
«Εμείς μαζεύουμε εκατό τόνους την ημέρα αυτήν τη στιγμή, τα οποία οδηγούνται στην καύση. Πιστεύω μέχρι την Κυριακή θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκομιδή αυτή των ψαριών», σημείωσε.
Απαντώντας στο γιατί κατηγορείται από τον δήμαρχο Βόλου με βαρείς χαρακτηρισμούς μάλιστα, ανέφερε τα εξής: «Και για τον πρωθυπουργό και για τους υπουργούς, ότι είναι λαμόγια, ότι τα παίρνουν. Απλώς ο Μπέος τελεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς μιας ασυλίας που νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Γι’ αυτό και εγώ έβγαλα αυτήν την ανακοίνωση, που ήταν και αρκετά σκληρή, ότι μέχρις εδώ, δεν θα γίνει ανεκτό τίποτα από εδώ και πέρα σε τέτοιες εκφράσεις. Δεν παίζουν με τέτοια πράγματα, μπορεί να έχει έναν χαρακτήρα που να είναι, όπως ο παππούς λέει στα εγγόνια του ιστορίες, όλα αυτά είναι μέχρις εδώ. Τώρα είναι μια κατάσταση δύσκολη. Εάν κανείς θέλει να βοηθήσει, θα πρέπει να βοηθήσει σοβαρά».
Δείτε εικόνες από την απομάκρυνση των ψαριών:
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr