ΓΣΕΕ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων -Τα τρία μέτρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων -Τα τρία μέτρα

Με ανακοίνωσή τους, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης.

Στη βάση των μέχρι σήμερα υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων οδηγιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας.

Οδηγίες για αντιμετώπιση θερμικής καταπόνησης

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι αποτελεί εκκρεμές πάγιο αίτημά της προς το Υπουργείο Εργασίας η εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ), οι οποίες να συνοδεύονται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας. Τουναντίον, όπως υποστηρίζει, «παρατηρείται νομική αποδυνάμωση των μέτρων, καθώς η περυσινή υπουργική απόφαση περιορισμένης ισχύος μετέπεσε στη συγκεκριμένη εγκύκλιο».

Επίσης, η Συνομοσπονδία τονίζει τον ιδιαίτερο κίνδυνο που ενέχει η μείωση της διάρκειας του χρονικού διαστήματος μείωσης ή παύσης εργασιών κατά μία ώρα (12:00 με 16:00 αντί 17:00, που ίσχυε, μέχρι σήμερα), που περιέχεται στην από 3/6/2024 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ σημειώνει ότι, στην παρούσα ενημέρωση της ΓΣΕΕ, διατηρείται το χρονικό πλαίσιο αυτό ως είχε (12:00-17:00), «λόγω της ιδιαίτερης ασάφειας της εγκυκλίου».

Παράλληλα, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά τα όρια των τιμών των δεικτών πάνω από τα οποία επιβάλλεται η υποχρεωτική διακοπή των εργασιών. Και όλα αυτά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, όταν, με βάση τις αναφορές των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών-μέλη της Συνομοσπονδίας (βλ. έρευνα ΟΣΕΤΕΕ), το 2023, τουλάχιστο 14 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται άμεσα με τη θερμική καταπόνηση.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr