Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η φακή Εγκλουβής αναφέρεται στους σπόρους του φυτού μιας τοπικής ποικιλίας φακής που καλλιεργείται στην Εγκλουβή της Λευκάδας. Οι φακές έχουν λεία επιφάνεια και είναι λιγότερο επίπεδες από τους σπόρους άλλων ποικιλιών. Είναι ιδιαίτερα μικρές και πολλές έχουν μαύρα ή σκούρα στίγματα ή κηλίδες. Κατά το μαγείρεμα, η φακή Εγκλουβής θερμαίνεται πιο γρήγορα από τις μεσαίες έως μεγάλες ποικιλίες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται λιγότερο τα θρεπτικά συστατικά του.
🌱Η Φακή Εγκλουβής Λευκάδος προστίθεται σήμερα στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ)
Διαβάστε περισσότερα εδώ 👇🏻https://t.co/leMLL35SSX pic.twitter.com/2tJtoFRM0i
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺 (@EEAthina) December 22, 2023
Γιατί ξεχωρίζουν οι φακές Εγκλουβής
Η γεωγραφική περιοχή παραγωγής της φακή Εγκλουβής περιλαμβάνει το χωριό Εγκλουβή του Δήμου Λευκάδας. Από την άποψη κλιματικών συνθηκών, οι μήνες που αφορούν την καλλιέργεια φακής είναι μεταξύ Ιανουαρίου (σπορά) και Ιουνίου (συγκομιδή). Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις και οι άνεμοι που πνέουν από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και την ποσότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος. Την περίοδο αυτή ο βροχερός καιρός και οι δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν από το Ιόνιο πέλαγος οδηγούν σε εξαιρετική λίπανση και επομένως πολύ καλή παραγωγή. Η φακή Εγκλουβής καλλιεργείται στην περιοχή τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα και δεν έχει αναμειχθεί με άλλες ποικιλίες φακής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr