Ο ίδιος τόνισε ότι θα περιμένει τη γραμμή της πολιτείας και στη συνέχεια θα πάρει θέση, για το φλέγον ζήτημα των ημερών.
Δηλώσεις για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών έκανε στην κάμερα του OPEN, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.
Ο ίδιος τόνισε ότι θα περιμένει τη γραμμή της πολιτείας και στη συνέχεια θα πάρει θέση, για το φλέγον ζήτημα των ημερών.
Ανοίγει τη συζήτηση για το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών
Μπορεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο για το 2024, το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας να μην είναι στην ατζέντα.
Ολα όμως μαρτυρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει το «άλογο μπροστά στο κάρο», δείχνοντας τις προθέσεις του να εξηγήσει το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει τόσο στην κοινωνία όσο και στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που η αλήθεια είναι ότι κάποια από αυτά διαφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε δεσμευθεί, κατέθεσε χθες στη Βουλή την πρόταση νόμου του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει τόσο σε αυτήν όσο και στη δική του πρόταση νόμου με συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στην ΕΡΤ.
Στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου (που πλέον το πιθανότερο σενάριο είναι να κατατεθεί πριν από τις ευρωεκλογές), το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα στον πυρήνα του την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας. Με αυτήν τη ρύθμιση θα δοθεί λύση στα ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν και έχουν ήδη παιδιά, τα οποία, όμως, είναι «στον αέρα» αν συμβεί κάτι στον βιολογικό τους γονέα, καθώς ο/η σύντροφος του γονέα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας του. Σημειωτέον, το δικαίωμα της υιοθεσίας σε μόνο άνδρα ισχύει στη χώρα μας από το 1946, έστω και αν οι δικλίδες ασφαλείας είναι αυστηρές και οι διαδικασίες κατά τεκμήριο αργές.
Με βάση τις πληροφορίες για το νομοσχέδιο, ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει παιδί βιολογικό πριν τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει.
«Το Σύνταγμά μας λέει ότι έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, μιλάμε για τα δικαιώματα των παιδιών. Μιλάμε για το αν ένα παιδί που μεγαλώνει από ομόφυλους γονείς έχει ίσα δικαιώματα με ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια ετερόφυλη οικογένεια».
Πάντως, το θέμα που αναμένεται να πυροδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση είναι ότι στο υπό κατάρτιση σχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μια τέτοια μορφή, σημειωτέον, είναι η παρένθετη μητρότητα, υπέρ της οποίας είχε εκφραστεί στη συνέντευξή του στους «Πρωταγωνιστές» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε πει ότι θα ήθελε να αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο δύο αγόρια με τον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ. Σημειωτέον, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν επιτρέπεται και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αν εκεί επιτρέπονται ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία.
Αυτό φάνηκε εξάλλου και στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 16 επιμέρους άρθρα, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εξάλλου, ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου αναγνωρίζεται ήδη σε 14 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε 18 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης, η από κοινού τεκνοθεσία από ζευγάρια ίδιου φύλου συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές όπως, άλλωστε, στις ίδιες περίπου χώρες προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια».
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές προθέσεις, η πρόταση δεν μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή, ούτε καν να περάσει από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, καθώς απαιτείται πλειοψηφία που δεν διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Σκέρτσος και η task force
Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο Ακης Σκέρτσος, ενώ ήδη δημιουργείται task force στην κυβέρνηση για το θέμα στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Σταμάτης, η γραμματέας της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα, κ.ά.
Ενα ακόμη αγκάθι για το κυβερνών κόμμα είναι αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας όχι τόσο για τους βουλευτές της Ν.Δ. όσο για τους υπουργούς της κυβέρνησης, όταν το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο για τη Βουλή.
Και αυτό γιατί και χθες ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε με λακωνικό τρόπο πως δεν αλλάζει η στάση του ως προς το ζήτημα της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι κατά του σχετικού νομοσχεδίου. «Γιατί το κουράζουμε και το λέμε και το ξαναλέμε; Ημουν πολύ ξεκάθαρος στις θέσεις μου», ανέφερε ο ίδιος, ο οποίος έχει τονίσει ότι, αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού.
Αρνητικός στο ίδιο νομοσχέδιο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr