Καύσωνας: Μέχρι πότε θα χτυπάει 40αρια η θερμοκρασία – Πού ξεπέρασε τους 43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσωνας: Μέχρι πότε θα χτυπάει 40αρια η θερμοκρασία – Πού ξεπέρασε τους 43

Συνεχίζεται ο καύσωνας μέχρι τέλος της εβδομάδας με νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σε καμίνι έχει μετατραπεί η χώρα με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν νέα ρεκόρ λόγω του καύσωνα. Η ζέστη είναι αφόρητη ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες, με τους πολίτες να αναζητούν οάσεις δροσιάς.

Πώς καταγράφονται οι θερμοκρασίες:

Όπως φαίνεται στον χάρτη του Meteo, στους 36,5°C θερμοκρασία έφτασε η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη κατά το διάστημα των 11 συνεχόμενων ημερών πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Στη σχετική εικόνα παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας καθώς και οι οκτώ σταθμοί του δικτύου με τις υψηλότερες μέγιστες. Η απολύτως μέγιστη της Πέμπτης (18/7) καταγράφηκε στη Σκάλα Μεσσηνίας και ήταν ίσης με 43,1°C θερμοκρασία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στον καύσωνα

Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου σε 288 από τους 519 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~55%) και τους 40°C σε 75 σταθμούς (ποσοστό ~14%).

Πότε σταματάει ο καύσωνας

Στο νέο έκτακτο της η ΕΜΥ δίνει επιτέλους τα καλά νέα που όλοι περιμέναμε! Τα 40άρια που έφερε ο καύσωνας διαρκείας τελειώνουν από Δευτέρα, καθώς υποχωρεί ο υδράργυρος και προς τις υψηλές και προς τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μέχρι την Κυριακή, ωστόσο, τα 40άρια θα επιμείνουν.

Το νέο έκτακτο της ΕΜΥ:

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες τιμές πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου) θα διατηρηθούν στη χώρα μας μέχρι την Κυριακή (21-7-2024).

Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο στις μέγιστες όσο και στις ελάχιστες τιμές της στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο τοπικά, στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Επισημαίνεται ότι:

Α. στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της και
Β. σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

2. Την Παρασκευή (19-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής και κυρίως τις απογευματινές ώρες στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

3. Το Σάββατο (20-7-2024) από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν στη βόρεια χώρα μεμονωμένες καταιγίδες και η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

4. Την Κυριακή (21-7-2024) η θερμοκρασία θα έχει μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και τοπικά στα κεντρικά και τα νότια τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr