ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάρυστος: Τα ξακουστά χωριά του Κάβο Ντόρο – Πως ζουν εκεί

Κάρυστος: Τα ξακουστά χωριά του Κάβο Ντόρο – Πως ζουν εκεί
Ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι με φυσική ομορφιά, ανέγγιχτες παραλίες και μεγάλη πολιτιστικη ιστορία είναι τα χωριά του Κάβο Ντόρο.

Ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι με φυσική ομορφιά, ανέγγιχτες παραλίες και μεγάλη πολιτιστικη ιστορία είναι τα χωριά του Κάβο Ντόρο.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα βρίσκετια μια ιστορική πολιτεία και όμορφα χωριά που κρύβονται στο τραχύ ανάγλυφο του όρους Όχη. Εδώ θα περιπλανηθούμε ανάμεσα σε σκιερά φαράγγια, κάστρα και ξεχασμένους αρχαίους ναούς, αιωνόβια δάση και μαγεμένες παραλίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ομορφότερες ακρογιαλιές του Αιγαίου. Και όμως αυτόν το ανόθευτο τόπο αναφέρει το viewsofgreece.gr πως επέλεξαν οι πολυεθνικές εταιρίες -με τις ευλογίες του ελληνικού κράτους-  να εγκαταστήσουν εκατοντάδες θηριώδεις ανεμογεννήτριες και κυριολεκτικά να αλλοιώσουν για πάντα την φυσιογνωμία του. Αν αυτό που έχει συμβεί στην Καρυστία είναι η περίφημη «πράσινη ανάπτυξη», είναι βέβαιο πως δεν είναι «στραβός ο γιαλός», αλλά «στραβά αρμενίζουμε»!!!

Στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας κυριαρχεί ο τραχύς ορεινός όγκος της Όχης. Είναι ένα βουνό με χαμηλό σχετικά υψόμετρο που όμως σχηματίζει μερικά από τα ομορφότερα παράκτια τοπία της Ελλάδας, καθώς βουτά στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Οι ψηλότερες κορφές της Όχης είναι ο Προφ. Ηλίας  (1399 μέτρα) και η Γιούδα (1386 μ.).  Χαμηλά, εκεί όπου το βουνό γονατίζει προς τη θάλασσα του νοτίου Ευβοϊκού κόλπου, συναντάμε την Κάρυστο, με το κάστρο της, το άριστο ρυμοτομικό της σχέδιο και το λιμάνι όπου δένουν τα δεκάδες ψαροκάικα.

Η Κάρυστος απέχει από τη Χαλκίδα 128 χλμ. Η διαδρομή αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά και δύσκολη λόγω των πολλών στροφών και των επικίνδυνων σημείων στο κακό οδικό δίκτυο. Βέβαια υπάρχει πάντα και η επιλογή να πάτε στη Ραφήνα και να πάρετε το φέρυ μπωτ που θα σας πάει μετά από θαλασσινό ταξίδι μιας ώρας στο  Μαρμάρι, απ’ όπου η Κάρυστος απέχει οδικώς μόλις 14 χλμ. Το εισιτήριο είναι για ένα άτομο 9 ευρώ, για ένα μικρό  αυτοκίνητό 21 και για μια μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα 4,5 ευρώ . Πληροφορίες για όλα τα δρομολόγια στο τηλέφωνο  22940 28888.

Οι ομορφιές της Καρύστου

Η Κάρυστος είναι μια σύγχρονη και ζωντανή πολιτεία. Δυστυχώς όμως τα ογκώδη κτίρια της παραλίας που σηκώθηκαν τα τελευταία χρόνια προσδίδουν μια όχι και τόσο ευχάριστη εικόνα.

Κοντά στην ανατολική άκρη του λιμανιού, δίπλα στη θάλασσα ορθώνει το παράστημά του το Μπούρτζι, ο καλοδιατηρημένος ενετικός πύργος που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Κτίστηκε επί βαρονίας των Νταλλεκάρτσερι με πωρόλιθο, μάρμαρο και κομμάτια αρχαίων δομικών υλικών. Ενδιαφέρον ακόμα παρουσιάζει το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου, η μεγάλη κυκλαδίτικη εκκλησία του Αγ. Νικολάου και φυσικά το ευρύχωρο λιμάνι όπου δένουν κάθε λογής πλεούμενα. Το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στην Πλατεία Μαξιμιλιανού και στεγάζεται στο «Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα»  σίγουρα αξίζει λίγο από το χρόνο του επισκέπτη, αφού ανάμεσα στα άλλα εκθέματα φιλοξενεί και ευρήματα από τα Δρακόσπιτα της Ν. Εύβοιας,

Κοντινά χωριά

Από το λιμάνι ανηφορίζουμε τις αλλεπάλληλες στροφές που θα μας φέρουν στο  ημιορεινό  γραφικό χωριό Μύλοι απ’ όπου με σύντομη παράκαμψη θα βρεθούμε στην είσοδο του βενετσιάνικου κάστρου, γνωστό  σαν Καστέλο Ρόσσο ή  Κοκκινόκαστρο. Οι Μύλοι είναι ένας όμορφος, κατάφυτος οικισμός με άφθονα τρεχούμενα νερά που μοιάζει πνιγμένος σε μια όαση πράσινου, μέσα στην απόλυτη κυριαρχία της γυμνής πέτρας.  Η πηγή των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στα πρώτα σπίτια του χωριού, παλιά ανάβλυζε αρκετό νερό για να δώσει κίνηση στους δεκαπέντε νερόμυλους που υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού. Έτσι πήρε το όνομά του το χωριό.

Ψηλότερα στο βουνό, αναφέρει το viewsofgreece.gr, μια ώρα περίπου μακριά από τον οικισμό βρίσκονται οι «Κύλινδροι», διάσπαρτες μαρμάρινες κολώνες από αρχαία λατομεία που λειτουργούσαν επί Ρωμαίων. Μάλιστα ανάμεσα στα χωριά Γαρμπιά και  Μύλοι συναντάμε το καλοδιατηρημένο Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Καρύστου που έπαιρνε νερό από την πηγή Μοντοφώλι, η οποία αναβλύζει από τις πλαγιές της Όχης. Αξίζει ν’ αφιερώσετε  λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε τα ορεινά χωριά Γούρνας  Καλύβια, Αετός, Μεκουνίδια, Γραμπιά που  ατενίζουν από ψηλά τον κόλπο της Καρύστου.

Διαδρομές για τολμηρούς

Καλλιανού 

Από Κάρυστο θα κατευθυνθείτε προς τα μεσόγεια χωριά Παραδείσι, Άγιο Δημήτριο και στη συνέχεια θα βγείτε στο ανοικτό Αιγαίο. Πηγαίνοντας παράλληλα με την ακτή θα καταλήξετε  στην πλατανοσκέπαστη αμμουδιά Καλλιανού (42 χλμ. από Κάρυστο), επίνειο του ομώνυμου χωριού. Από την παραλία Καλλιανού αξίζει ν’ ανηφορήσετε (4,5 χλμ.) μέχρι τον συνοικισμό Λενοσαίους. Το μικρό ποιμενικό χωριό βρίσκεται πλάι στην κοίτη  του ποταμού Δημοσάρη, κρυμμένο σε μια ζούγκλα βλάστησης.  Εδώ καταλήγει και το ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινά λίγο ψηλότερα από την Κάρυστο, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού.

Κάβο Ντόρο

Η περιήγηση σ’ αυτό το νοτιότερο τμήμα της Εύβοιας μοιάζει, ακόμη και σήμερα, με μικρή Οδύσσεια. Μέχρι το χωριό Πλατανιστός η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη. Στη συνέχεια θα βρείτε τα χωριά Αντιά, Κόμητο, Καψούρι, Δρυμονάρι, Πρινιά. Με σύντομες παρακάμψεις θα κατηφορίσετε προς τις θαυμάσιες ακρογιαλιές Ποτάμι, και Ευαγγελισμός. Αν θέλετε να προσεγγίσετε το πιο ανεμοδαρμένο ακρωτήρι της Ελλάδας που φυσικά δεν είναι άλλο από το φημισμένο Κάβο Ντόρο –γνωστό και ως ακρωτήρι του Καφηρέα- , θα συνεχίσετε από τον οικισμό Πρινιά ως το εκκλησάκι του Αγ. Γρηγορίου που δεσπόζει στο βράχινο άκρο του νοτιότερου σημείου της Εύβοιας. Συνολικά να υπολογίζεται   60 χλμ. από Κάρυστο.

 Μετόχι 

Από τη Κάρυστο θα πάτε στο χωριό Μετόχι ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (5 χλμ.). Από εδώ  στην αρχή φαρδύς και σχετικά άνετος χωματόδρομος ανηφορίζει το βουνό με αλλεπάλληλα «ζικ – ζακ».  Το τοπίο γυμνό, αποσαθρωμένο, μας αποκαλύπτει χιλιόμετρο το χιλιόμετρο, όλο και περισσότερη θέαση στον κόλπο της Καρύστου. Η ανηφορική διαδρομή συνεχίζεται έως ότου τερματίσει στο ορειβατικό καταφύγιο, σε ύψος 1100 μέτρων (11 χλμ από Μετόχι.).  Εδώ να σημειώσουμε ότι το όρος Όχη που με τόση άνεση ισοπεδώνει η αιολική βιομηχανία, θεωρείται πραγματικός βοταλογικός παράδεισος με πολλά σπάνια χλωριδικά είδη.

Παραλίες 

Το καλοκαίρ θα κανετε τις  βουτιές στις θαυμάσιες ακρογιαλιές που αναπτύσσονται σε μικρή απόσταση από την Κάρυστο. Μια θαυμάσια επιλογή είναι το ακρογιάλι Λιβαδάκι με τα ρηχά νερά και τα θεόρατα αρμυρίχια . Μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, στο ύψος της νησίδας της Αγίας Πελαγίας, αναπτύσσονται μερικές ακόμη παραλίες, σ’ ένα καλά προφυλαγμένο από τους ανέμους τοπίο. Στο ανατολικό άκρο του όρμου ξεχωρίζει η απλωτή αμμουδιά  Μπούρος, ενώ απέναντι από την Άνδρο διαγράφεται  η δίδυμη ακτή Καστρί (17 χλμ. από Κάρυστο) κι αμέσως μετά ο Πλατύς Γιαλός και το Λιβάδι. Όλες είναι αρκετά  προστατευμένες από το μελτέμι, χωρίς όμως υποδομή.

Τα δρακόσπιτα 

Το Δρακόσπιτο της Όχης βρίσκεται σε ύψος 1398 μέτρων και είναι ένα από τα είκοσι τρία της νότιας Εύβοιας. Πρόκειται για ιδιόμορφο κτίσματα, αγνώστου χρήσεως. Εικάζεται ότι κατασκευάστηκε στους ελληνιστικούς χρόνους  και σύμφωνα με διαφορετικές εκδοχές λειτούργησε ως  φρυκτωρία, ιερό αγνώστου θεότητας,  πιθανόν ως κατοικία επί ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και ως το σπίτι του Δράκου, του φόβου και τρόμου της περιοχής που μέσα από τη λαϊκή μυθοπλασία έπαιρνε σάρκα και οστά στον φανταστικό κόσμο των παιδικών παραμυθιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr