ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθαρά Δευτέρα 2024: Ποιοι «χάνουν» την αργία

Καθαρά Δευτέρα 2024: Ποιοι «χάνουν» την αργία
Στις 18 Μαρτίου θα γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα

Μία ιδανική ανάπαυλα από τους γρήγορους ρυθμούς στον δρόμο μέχρι το καλοκαίρι, αποτελεί η Καθαρά Δευτέρα, που το 2024 πέφτει στις 18 Μαρτίου.

Ωστόσο, ειδικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αγνοούν μία πολύ σημαντική πληροφορία για τη συγκεκριμένη ημέρα: Δεν είναι επίσημη αργία.

Όσο παράδοξο και αν είναι, η συγκεκριμένη μέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια μη επίσημη αργία, καθιερωμένη, που δεν διαφέρει με τις υπόλοιπες, όπως Δεκαπενταύγουστος ή τα Χριστούγεννα.

Τι θα πρέπει όμως να γνωρίζει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα;

Η επιχείρηση τηρεί την αργία μόνο εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε συλλογική σύμβαση ή από επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο. Δηλαδή, αργεί, εάν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, στην περίπτωση που οι μισθωτοί δεν εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Επίσης, αν κατ’ εξαίρεση λειτουργήσει μία επιχείρηση την ημέρα αυτή (δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια έμενε κλειστή), τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους επιπλέον χρήματα.

Πώς πληρώνεται η Καθαρά Δευτέρα 2024 στον ιδιωτικό τομέα

Για πλήρη απασχόληση, οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Οι επίσημες αργίες 2024 στον ιδιωτικό τομέα

Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας που από το νόμο έχουν καθορισθεί και κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών είναι οι εξής:

η 1η Ιανουαρίου η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021

η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανείων), η οποία προαστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021

η 25η Μαρτίου

η Δευτέρα του Πάσχα

η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)

η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου)

Η Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018.

Η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Η 28η Οκτωβρίου, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021.

Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εκδίδονται μετά από γνωμοδότηση του ΑΣΕ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να ορίζονται και άλλες εορτές, μέχρι πέντε (5) κατ’ έτος, ως ημέρες υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας ανά την Επικράτεια. Εφόσον πρόκειται για τοπικές αργίες, η αρμοδιότητα ανήκει στους Περιφερειάρχες. Με την ίδια διαδικασία δύνανται να καταργούνται ή να αλλάζουν οι προβλεπόμενες αργίες (άρθρο 60 Ν. 4808/2021).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr